Arizona polisinden tepki çeken görüntülere açıklama geldi

Arşiv
Arşiv

ABD polisi Arizona eyaletinde 4 yaşındaki bir siyahi çocuğun dükkandan parasını ödemeden 1 dolar değerinde oyuncakla çıkması üzerine silah doğrultmuştu. Çocuğun annesinin, 'lütfen çocuğuma silahı doğrultma' şeklindeki tepkisi cep telefonu kamerasına yansımıştı. Mayıs ayı sonunda meydana geldiği ortaya çıkan skandala dair görüntülerin sosyal medyada paylaşılmasının ardından Arizona polis şefinden tepki çeken görüntülere dair açıklama geldi.

ABD'nin Arizona eyaletinde Mayıs ayı sonunda meydana geldiği belirtilen ve sosyal medyada önceki gün paylaşılan görüntüler, ABD’deki polis şiddetini gözler önüne serdi.

Dravon Ames ve Iesha Harper adlı siyahi çiftin 4 yaşındaki kızları “Ne alırsan bir dolar” mağazasından kendilerinin haberi olmadan elinde bir oyuncak bebek ile çıkınca hırsızlık iddiasıyla arkalarından polis çağrıldı.

Bir apartman kompleksinde ailenin aracını durduran polisin küfürlü şekilde bağırarak silah doğrultması cep telefonu kamerasıyla anben an kaydedildi.

 Cep telefonu videosu, 27 Mayıs 2019’da Dravon Ames’in kelepçelenen Phoenix Polis Departmanından memurları gösteriyor.
Cep telefonu videosu, 27 Mayıs 2019’da Dravon Ames’in kelepçelenen Phoenix Polis Departmanından memurları gösteriyor.

"Ellerini başının üstüne koy"

Görüntülerde, iki polisin silahlarını çekerek aracın içindeki aileye doğrulttuğu, araçta bulunanlara ellerini başlarının üstüne koyarak dışarı çıkmaları için bağırarak birçok defa talimatlar verdiği, “Ellerini başının üstüne koy, yoksa başına mermiyi sıkacağım!” ifadelerini kullandığı duyuluyor.

  • Aracın içinde yanında 4 yaşında kızı ve 1 yaşında bebeği ile oturan kadının hamile olduğunu ve kucağında çocuğu bulunduğu için ellerini havaya kaldıramadığını ağlayarak polise anlatmaya çalışması görüntülerde yer alıyor.

 Cep telefonu videosu, 27 Mayıs 2019’da Dravon Ames’in kelepçelenen Phoenix Polis Departmanından memurları gösteriyor.
Cep telefonu videosu, 27 Mayıs 2019’da Dravon Ames’in kelepçelenen Phoenix Polis Departmanından memurları gösteriyor.

Gergin bir ortamda araçtan çıkan aileyi polisin daha sonra verdikleri emirleri dinlemediği için tekrar bağırarak azarladığı, erkek şahsa da şiddet kullanarak arkadan kelepçe taktığı kamera görüntülerine yansıdı.

Anne Harper CNN'e konuştu: Öldürüleceğimi düşündüm

CNN’e konuşan anne Harper, “Ellerimizi kaldırmaya, vurulmamak için sakin olmaya çalışıyorduk ama gerçekten bir an çocuklarımın önünde öldürüleceğimi düşündüm.” ifadelerini kullandı.

10 milyon dolarlık dava açtılar

Tutuklanarak karakola götürülen ve ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılan ailenin polisin aşırı şiddet kullanması, kendilerini kanunsuz bir şekilde tutuklaması ve vatandaşlık haklarını ihlal etmesi gerekçeleriyle şehir yönetimine 10 milyon dolar tazminat davası açtığı belirtildi.

Phoenix Emniyet Müdürü Jeri Williams, söz konusu olayın şehre hizmet eden polislerin çoğunluğunu temsil etmediğini söyleyerek olay hakkında gerekli incelemelerin sürdüğünü kaydetti.

Arizona polis şefinden özür geldi

Bir Arizona polis şefi, siyahi çiftten özür dilediğini ,zira polis memurlarının hamile nişanlılarına ve küçük çocuklarına silah çektiği için bir babayı vurma tehdidinde bulunduklarını belirtti.

Phoenix Polis Şefi Jeri Williams, pazar günü Phoenix'teki ABC bağlı istasyon KNXV-TV ile yaptığı röportajda da "Bu videoya her baktığımda son derece rahatsız edici, polislerden beklediğimiz bu değil” dedi.

"Anne olarak bu çocukları böyle görmek üzülmenin ötesinde"

Phoenix Belediye Başkanı Kate Gallego da yaptığı açıklamada, "Ben, diğerleri gibi Phoenix polisinin bir aile ve küçük çocuklarla etkileşimde olduğunu gösteren videoda gördüklerimden bıktım" dedi.

“Bu davranışın kabul edilebileceği bir durum yok. Anne olarak bu çocukları böyle korkunç bir durumda görmek, üzülmenin ötesinde” ifadelerini kullandı.

Gallego olayı görüşmek üzere yarın bir topluluk toplantısı çağrısında bulundu.

Siyahilerin polisler tarafından öldürülmesi BM raporuna yansımıştı

BM çatısı altındaki Çalışma Grubu, ABD'deki polisin tutumunu 19. ve 20. yüzyılın ırkçı davranışlarıyla kıyaslanmıştı.

Raporda, "Modern polis cinayetleri, ve bu cinayetlerin yarattığı travma geçmişteki ırkçı linç kültürünü andırıyor" denilmişti.

Eşit Adalet Girişimi'nin 2015'te yayınladığı araştırmaya göre 1877-1950 arasında Amerika'da 3 bin 959 siyah öldürüldü.

1950 sonrası ABD'de siyah hakları konusunda reformlara imza atılsa da BM Çalışma Grubu, Afro-Amerikan halkının insan hakları konusunda 'aşırı derecede kaygılı' olduğu notunu düştü.

5 kişilik çalışma grubunun Başkanı Ricardo A. Sunga şu ifadeleri kullanmıştı:

  • "Sorunun kökeni, kanıtların varlığına rağmen şüphelilerin sorumlu tutulmamasında yatıyor. Özellikkle de polis memurlarının sorumlu tutulduğu vakaların sayısının azlığı bizi kaygılandıyor"

Raporda siyahları öldüren polislerin ceza almamasına dikkat çekilirken, olayla ilgili ilk soruşturmanın da polis departmanı tarafından yapılmasının yargı sürecinin polisin lehine ilerlemesine neden olduğu vurgulanıyor.

2016'da polis memuru Betty Shelby fotoğrafta ikiz kız kardeşi ile görülen Terence Crutcher'ı vurarak öldürmüştü.
2016'da polis memuru Betty Shelby fotoğrafta ikiz kız kardeşi ile görülen Terence Crutcher'ı vurarak öldürmüştü.

BM Çalışma Grubu raporunda buna çözüm olarak, güvenlik güçlerinin aşırı güç kullandığı ya da insanları öldürdüğü vakaları takip edecek 'ulusal bir sistem'in geliştirilmesini öneriyor. Bu sayede siyahlarla güvenlik güçleri arasında güvenin tesis edilebileceği yorumunu yapıyor.

Siyahi Başkan Obama döneminde bile siyahilere yönelik tutum değişmedi

ABD'nin ilk siyahi başkanı olarak tarihe geçen Obama döneminde onlarca siyahi vatandaş polis kurşunuyla sokak ortasında, arabasının içinde, eş ve çocuklarının önünde çeşitli gerekçelerle öldürülmüştü.

Katiller ise "görev" kalkanı ile korunmuş, konuyla ilgili bir çok kez isyan gösterileri düzenlenmişti. Yine de siyahi Amerikalıların uğradığı saldırılar Obama döneminde hiçbir şekilde son bulmamıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >