Arjantinli Dique James, Fuerza Bruta'nın bilinmeyenlerini Skyroad okurları ile paylaştı

Skyroad Dergisi'nden Gizem Ertürk, De La Guarda’nın dünyaca ünlü yaratıcılarından Arjantinli dahi Dique James ile özel bir röportaja imza attı.

İsmini İspanyolca'daki ağzı açık bırakacak, şaşırtıcı, heyecan verici anlamına gelen“Brute Forze”dan alan dünyaca ünlü gösteri topluluğu “Fuerza Bruta” dev kadrosuyla su, dans ve akrobasi dolu bir şov için İstanbul'a geliyor. Daha önce New York, Buenos Aires, Londra, Mexico, Pekin, Tel Aviv ve Miami'de 5 milyondan fazla seyirciyi kendisine hayran bırakan ekip, 16-23 Kasım tarihleri arasında Volkswagen Arena'da sahne alacak.



Öncelikle bu muhteşem ve emsalsiz şovu hazırladığınız için sizi tebrik etmek isterim.  En başta bu şovun temelleri nasıl atıldı?

	Fuerza Bruta gibi bir şov hazırlamak yaklaşık 3 yılımızı aldı. Sanatçılarla ve teknik ekiple çalışmak üzere küçük bir oyun olarak başlamıştık ve sonra ortaya çıkanların bir bölümünü küçük bir seyirci kitlesine sunmalarını istedik. İlk iki yıl boyunca, kitleyi şovun önemli bir parçası haline nasıl getireceğimizi anlamaya çalıştık. Üçüncü yılda ise tüm oluşturduklarımız sayesinde metnin son haline ulaşmıştık.
Öncelikle bu muhteşem ve emsalsiz şovu hazırladığınız için sizi tebrik etmek isterim. En başta bu şovun temelleri nasıl atıldı? Fuerza Bruta gibi bir şov hazırlamak yaklaşık 3 yılımızı aldı. Sanatçılarla ve teknik ekiple çalışmak üzere küçük bir oyun olarak başlamıştık ve sonra ortaya çıkanların bir bölümünü küçük bir seyirci kitlesine sunmalarını istedik. İlk iki yıl boyunca, kitleyi şovun önemli bir parçası haline nasıl getireceğimizi anlamaya çalıştık. Üçüncü yılda ise tüm oluşturduklarımız sayesinde metnin son haline ulaşmıştık.
Sanırım en zor kısmı buydu çünkü teknik ekip son derece hassas bir ritimle seti kurmak, kaldırmak ve performansı devam ettirmek zorundaydı. O yıl şovun açılışını Buenos Aires’te yaptık. Sonra zaman geçtikçe şovu zenginleştirdik ve çeşitlendirdik. Bunu daha iyi anlatmak için kendimizi turne sırasında sürekli yeni besteler yapabilen bir müzik grubu olarak gördüğümüzü söyleyebilirim; böylece sıfırdan başlamak zorunda kalmadan performanslarımızı devam ettirebiliyoruz.
Sanırım en zor kısmı buydu çünkü teknik ekip son derece hassas bir ritimle seti kurmak, kaldırmak ve performansı devam ettirmek zorundaydı. O yıl şovun açılışını Buenos Aires’te yaptık. Sonra zaman geçtikçe şovu zenginleştirdik ve çeşitlendirdik. Bunu daha iyi anlatmak için kendimizi turne sırasında sürekli yeni besteler yapabilen bir müzik grubu olarak gördüğümüzü söyleyebilirim; böylece sıfırdan başlamak zorunda kalmadan performanslarımızı devam ettirebiliyoruz.
Şova ilham veren unsurlar nelerdir?
Tiyatromuzu bir karnaval gibi görüyoruz. Bence bir bakıma kullandığımız konsept ve tiyatroya bakış açımız daha ziyade bir mekanın içinde gerçekleşen bir sokak tiyatrosu gibi. Kullanılan dil son derece basit ve doğrudan; ister küçük bir çocuk ister yetişkin olsun herkes Fuerza Bruta'yı deneyimleyerek ne yaptığımızı anlayabilir. Bu sanata veya tiyatroya entelektüel bir bakış değil; biz daha çok duygulara hitap ediyoruz… Fiziksel bir performans, trip gibi, ve çok ilkel bir tarafı var. Benim her zaman söz ettiğim konsept, 21. yüzyıl teknolojisiyle ilkel tiyatro yaptığımız.
Şova ilham veren unsurlar nelerdir? Tiyatromuzu bir karnaval gibi görüyoruz. Bence bir bakıma kullandığımız konsept ve tiyatroya bakış açımız daha ziyade bir mekanın içinde gerçekleşen bir sokak tiyatrosu gibi. Kullanılan dil son derece basit ve doğrudan; ister küçük bir çocuk ister yetişkin olsun herkes Fuerza Bruta'yı deneyimleyerek ne yaptığımızı anlayabilir. Bu sanata veya tiyatroya entelektüel bir bakış değil; biz daha çok duygulara hitap ediyoruz… Fiziksel bir performans, trip gibi, ve çok ilkel bir tarafı var. Benim her zaman söz ettiğim konsept, 21. yüzyıl teknolojisiyle ilkel tiyatro yaptığımız.
Sziget Festivali’nde şovunuzu izleme fırsatı bulmuştum. Girişte uzun bir kuyruk vardı. Sizce insanların şova ilgisinin sebebi nedir?

	Ah! Umarım beğenmişsinizdir, böyle muazzam bir festivalin bir parçası olmak beni büyüledi. Yoğun ilgiye gelince, bence insanların ilgi göstermesinin sebebi, başka hiçbir gösterinin veremeyeceği adrenalin hissini yakalamak. Tutkuyla hazırlanan ve %100 enerji ile sahnelenen bir şov bu. Bence insanlar büyük, güçlü ve güzel bir şeyin parçası olmanın verdiği coşkuyu tadabilecekleri bir yerde olacaklarını istiyor.
Sziget Festivali’nde şovunuzu izleme fırsatı bulmuştum. Girişte uzun bir kuyruk vardı. Sizce insanların şova ilgisinin sebebi nedir? Ah! Umarım beğenmişsinizdir, böyle muazzam bir festivalin bir parçası olmak beni büyüledi. Yoğun ilgiye gelince, bence insanların ilgi göstermesinin sebebi, başka hiçbir gösterinin veremeyeceği adrenalin hissini yakalamak. Tutkuyla hazırlanan ve %100 enerji ile sahnelenen bir şov bu. Bence insanlar büyük, güçlü ve güzel bir şeyin parçası olmanın verdiği coşkuyu tadabilecekleri bir yerde olacaklarını istiyor.
Bu, Türkiye’ye ilk ziyaretiniz ve biletler neredeyse tükendi. Ne hissediyorsunuz? Nasıl bir izleyici kitlesi ile karşılaşmayı bekliyorsunuz?

	Fuerza Bruta olarak Türkiye'ye ilk kez geliyoruz fakat "De La Guarda" ile geldiğimizde yaşadığımız deneyim harikaydı. İzleyicinin tepkisi çok sıcak ve güzeldi. Bence gelenlerin şovla ilgili herhangi bir beklentisinin olmaması en iyisi (böylece daha doyurucu oluyor). Nasıl olursa olsun, canlı bir gösteriye gitmek olağanüstü bir deneyim ve izleyici kitlesi de beklenmedik bir şovla karşılaşmaya hazır olmalı. Bu bizim için paha biçilemez çünkü sürpriz işin kilit noktasını oluşturuyor. Heyecan ve adrenalinle dolu bu yeni teklif vesilesiyle geri gelmiş olmaktan dolayı çok sevinçliyiz. İzleyicinin memnun kalacağına inanıyor ve olumlu tepkiler alacağımızı düşünüyoruz! Heyecanlıyız!
Bu, Türkiye’ye ilk ziyaretiniz ve biletler neredeyse tükendi. Ne hissediyorsunuz? Nasıl bir izleyici kitlesi ile karşılaşmayı bekliyorsunuz? Fuerza Bruta olarak Türkiye'ye ilk kez geliyoruz fakat "De La Guarda" ile geldiğimizde yaşadığımız deneyim harikaydı. İzleyicinin tepkisi çok sıcak ve güzeldi. Bence gelenlerin şovla ilgili herhangi bir beklentisinin olmaması en iyisi (böylece daha doyurucu oluyor). Nasıl olursa olsun, canlı bir gösteriye gitmek olağanüstü bir deneyim ve izleyici kitlesi de beklenmedik bir şovla karşılaşmaya hazır olmalı. Bu bizim için paha biçilemez çünkü sürpriz işin kilit noktasını oluşturuyor. Heyecan ve adrenalinle dolu bu yeni teklif vesilesiyle geri gelmiş olmaktan dolayı çok sevinçliyiz. İzleyicinin memnun kalacağına inanıyor ve olumlu tepkiler alacağımızı düşünüyoruz! Heyecanlıyız!
Ve son olarak, İstanbul’daki şovunuza gelecek izleyicilerinize neler söylemek istersiniz? Ve sizi ilk defa izleyecek olanlar neden sizi izlemeli?
Onlara bunun çok farklı bir deneyim yaşama fırsatı olduğunu söylemek isterim. Bu fırsatı kaçırmayın! Mutlaka gelin, eğlenceli olacak, izleyenler vurucu bir içsel yolculuğa çıkacak ve her an her şeyin olabileceği hissini tadacaklar. 
 İşin en büyüleyici tarafı, zihinlerinin işleyişinden hızlı akan bir şovun içinde yer alacak olmaları. İlk önce coşkuyu tattıktan sonra şunu merak edecekler: O da neydi öyle? Bundan sonra da şova kendi istedikleri anlamı yükleyecekler. Muhteşem ve dolu dolu... Orada görüşmek üzere!
Ve son olarak, İstanbul’daki şovunuza gelecek izleyicilerinize neler söylemek istersiniz? Ve sizi ilk defa izleyecek olanlar neden sizi izlemeli? Onlara bunun çok farklı bir deneyim yaşama fırsatı olduğunu söylemek isterim. Bu fırsatı kaçırmayın! Mutlaka gelin, eğlenceli olacak, izleyenler vurucu bir içsel yolculuğa çıkacak ve her an her şeyin olabileceği hissini tadacaklar. İşin en büyüleyici tarafı, zihinlerinin işleyişinden hızlı akan bir şovun içinde yer alacak olmaları. İlk önce coşkuyu tattıktan sonra şunu merak edecekler: O da neydi öyle? Bundan sonra da şova kendi istedikleri anlamı yükleyecekler. Muhteşem ve dolu dolu... Orada görüşmek üzere!
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >