Asgari ücret belirlendi

Arşiv
Arşiv

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren soru cevabını buldu. 4. Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplantısı'nın ardından asgari ücret açıklandı. 2018 yılı asgari ücreti 1603 lira olarak belirlendi.

4. Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplantısı'nın ardından asgari ücret açıklandı. 2018 yılı için asgari ücret 1603 lira olarak belirlendi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, 2018 yılında geçerli olacak asgari ücretin net bin 603 TL olarak belirlendiğini açıkladı. Ayrıca Bakan Sarıeroğlu: "Asgari ücret desteğimizi 2018 yılında da sürdüreceğimizi ifade etmek istiyorum." dedi.

Asgari ücret 2018 yılı için brüt 2 bin 29 lira, net bin 603 lira olarak açıklandı.

İlk toplantısını 1 Aralık'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında, gerçekleştirilen toplantıların dördüncü ve son toplantısı bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde gerçekleşti.

Halen brüt bin 777 lira, net bin 404 lira olan asgari ücretin, ortalama yüzde 12 enflasyon dikkate alınarak zam yapılması halinde brüt bin 990 lira, net bin 572 lira olması tahminler arasında yer alıyor. Böyle bir sonuçta, bekar bir işçi için Asgari Geçim İndirimi'nin de (AGİ) 149 lira olması söz konusu.

Arşiv
Arşiv

"Rakamı yüksek bulan bir ay bu ücretle geçinsin"

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, yaptığı açıklamada, milyonlarca çalışanın gözünün kulağının yeni asgari ücret rakamında olduğunu belirterek, emekçilerin beklentilerini boşa çıkartmama gayretini gösterdiklerini bildirdi.

Yeni yılda asgari ücretin net bin 893 lira 90 kuruş olması yönündeki tekliflerinde ısrar ettiklerini vurgulayan Atalay, "Net bin 893 lira 90 kuruşluk teklifimizin 1 lira bile altını kabul etmemiz mümkün değil. Bunun altındaki rakam hem bizim hem de milyonlarca çalışan ve aileleri için hayal kırıklığı olacaktır." açıklamasında bulundu.

Asgari ücret desteğinde ortak görüş

İkinci toplantıda, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) uzmanları, bir kişinin asgari geçim tutarının Kurum tarafından bin 893 lira 90 kuruş olarak hesaplandığını Komisyon ile paylaşmıştı.

Bu rakam üzerine Türk-İş Genel Başkanı Atalay, düzenlediği basın toplantısında, "Bizim resmi talebimiz, 2018 yılında net bin 893 lira 90 kuruş. Bu rakamı bize versinler, hemen buna imza atalım." diyerek tekliflerini kamuoyuna duyurmuştu.

Üçüncü toplantıda Türk-İş'in bu teklifini "çok yüksek" olarak nitelendiren TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, asgari ücretin yılın tamamı yerine altışar aylık dilimler halinde belirlenmesini talep etmişti.

Gelinen noktada yeni asgari ücret rakamı üzerinde anlaşamayan işçi ve işveren temsilcileri hükümetin işverenlere verdiği 100 liralık asgari ücret desteğinin yeni yılda sendikal örgütlülüğün olduğu işyerlerinde devam etmesi konusunda ise hemfikir.

Mevcut asgari ücret net bin 404 lira

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için brüt bin 777 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net bin 404 lira 6 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediğinden net bin 510 lira 87 kuruş olarak hesaplanıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >