Asgari ücret belli oldu

Arşiv
Arşiv

2022 yılı asgari ücreti Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 4 bin 250 lira olarak açıklandı. Böylelikle asgari ücretteki artış yüzde 50,44 oldu. Öte yandan asgari ücrette gelir ve damga vergisi de kaldırıldı.

Asgari ücrette milyonların merakla beklediği an geldi. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan heyet, ortak bir noktada buluştu. Kararı açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2022 yılında asgari ücretin en alt rakamı 4 bin 250 lira olarak uygulanacaktır. Çalışanın evli olmasına ve çocuk sayısına göre bu rakam değişecektir. Asgari ücret yüzde 50 oranında artmış oldu" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları:

"Asgari ücret 4 bin 250 TL olarak uygulanacak"

Bakanlığımız tarafından aktarılan bu görüş çerçevesinde biz de buna göre 2022 yılında asgari ücretin en alt rakamı 4 bin 250 lira olarak uygulanacaktır. Evliliğe ve çocuk sayısına göre rakam daha da yükselmektedir. Yüzde 50'lik bir artış yapmış bulunuyoruz. Bu artışla çalışanlarımızı fiyat artışlarına karşı ezdirmeme kararlılığımızı ortaya koyduğumuza inanıyorum. Türkiye büyüdükçe, bundan çalışanlarımız da hak ettikleri payı alacaktır. Kimse ne işveren üzerinden ne de çalışan, işçi üzerinden herhangi bir spekülasyona girmemeli. Bunların da istismarını yapmamalı.

Daha sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "2022 yılı asgari ücreti Brüt, 5004 TL, Net 4253,4 TL olarak belirlendi. Tarihi bir adım atılarak asgari ücretliler üzerindeki gelir vergisi ve damga vergisi yükü kaldırıldı. Net asgari ücrette bir önceki yıla göre % 50,5’in üzerinde artış yapıldı. 2022 yılı asgari ücreti, hem işçimizi memnun edecek hem de istihdamı koruyacak, üretim sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlendi" denildi.

"Gelir ve damga vergisi asgari ücretten kaldırılıyor"

Asgari ücrette tarihi artışı gerçekleşirken işveren yükünü azaltacak adımları da ihmal etmedik. Yeni düzenlemeyle on yıllardır konuşulan özlemi hayata geçiriyoruz. Asgari ücretten alınan gelir vergisi ile damga vergisini kaldırıyoruz. İki verginin kalkmasıyla işvereni 450 liralık ilave yükten kurtarmış oluyoruz. Süreçte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >