Asgari ücretin açıklanmasının ardından gözler memur ve emekli zammında

Arşiv
Arşiv

Asgari ücretin belirlenmesinin ardından memur ve emeklilerin zam oranı merak konusu oldu. SSK, Bağ-Kur emeklileri ile memur ve memur emeklileri haftaya açıklanacak enflasyon verisini bekliyor.

Asgari ücretin belirlenmesinin ardından gözler memur ve emeklilerin zam oranına çevrildi. Asgari ücret 1 Ocak 2024'ten itibaren yüzde 49 artışla 17 bin 2 liraya yükselecek.

SSK VE Bağ-Kur Emeklileri

SSK ve Bağ-Kur emeklileri için enflasyon rakamları zam oranında belirleyici oluyor. Emekliler 6 ayda bir oluşan enflasyon oranı kadar zamma hak kazanıyor. Yılın ikinci yarısında beş aylık veri açıklandığı için şimdiden yüzde 33,65'lik zam imkanı doğdu.

Aralık ayına ilişkin veriler 3 Ocak'ta açıklanacak. Bu veriyle birlikte refah payı hariç zam oranı netleşecek.

"Yüzde 50'ye yakın bir artış olacak"

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Tarkan Zengin açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"3 Ocak Çarşamba günü TÜİK aralık ayı TÜFE oranını açıklayacak. Hem yıllık TÜFE belli olacak, maaş artışlarını belirleyen, emekli, memur maaşlarını belirleyen Temmuz-Aralık ayı TÜFE oranı belli olacak.

Memur ve memur emeklilerinin maaş artışları toplu sözleşmeye göre oluyor. 7. dönem toplu sözleşme ağustos ayında yapılmıştı. 5 aylık çerçevede enflasyon farkı dahil olmak üzere memur ve memur emeklilerinin alacağı artış yüzde 45. Buna aralık ayı TÜFE’si de eklenecek. Ben başından beri yüzde 50’ye yakın artışın olma ihtimalini değerlendiriyorum. OVP’de yıllık TÜFE yüzde 65 çerçevesinde öngörüldüğü için, projeksiyonlar bu rakamın olabileceğini gösterdiği için yüzde 50’ye yakın bir artış olacak."

"3 Ocak'ta netleşecek"

Sayıları 2 milyon 400 bin emekli memur var, toplamda 15 milyon 200 bin emeklimiz var. 13 milyon civarında SSK ve Bağkur emeklileri var onların maaşları kanuna göre ocak ve temmuz ayında maaşları artıyor. 5 aylık TÜFE yüzde 33.66. Böylelikle özellikle yüzde 65 yıllık enflasyon hedeflemesinin gerçekleşmesi durumunda SSK ve Bağkur için öngörülen aylık artışları yüzde 38 seviyelerinde olacak. Buna ilave bir şey yapılıp yapılmayacağı 3 Ocak tarihinde tam net artışlar belli olduktan sonra daha net olacaktır. Şu anda görülen yüzde 65 öngörülen enflasyonun gerçekleşmesi durumunda SSK ve Bağkur emeklilerinin yüzde 38, memur ve memur emeklileri yüzde 50’ye yakın maaşları artacak.”

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >