Asgari ücretten sonra AGİ ve işsizlik maaşları da arttı

İşsizlik maaşına zam geldi! Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu dün yaptığı açıklamada asgari ücret rakamlarını açıklamıştı. Bugün ise AGİ ve işsizlik maaşları rakamları açıklandı. İşte detaylar...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, dün bütün çalışanların merakla beklediği asgari ücret rakamlarını açıkladı. Asgari ücrette yeni rakam 1404 TL, brüt 1707 TL olarak belirlendi. Asgari ücrete gelen zam ile birlikte bugün yapılan açıklamada asgari geçim indirimi ve işsizlik maaşlarının da üst ve alt limitleri değişti. En düşük işsizlik maaşı 659 TL'den 710 TL'ye yükseltildi. 2017 yılından itibaren bekar bir çalışana ödenecek (AGİ) ücreti ise 133 TL olacak.

AGİ ile ilgili belirlenen diğer rakamlar ise sırasıyla şu şekilde:

Evli ve eşi çalışmayana 159 TL
Evli ve eşi çalışmayan 1 çocukluya 179 TL
Evli ve eşi çalışmayan 2 çocukluya 199 TL
Evli ve eşi çalışmayan 3 çocukluya 213 TL
Evli ve eşi çalışmayan 4 çocukluya 226 TL

İşsizlik maaşından kimler yaralanabilir? 

                                    
	İşsizlik maaşından yararlanabilmek için işten çıkartılmış olmanız gerekiyor, kendi isteğiniz dışında işinizi kaybetmiş olursanız bu haktan yararlanabiliyorsunuz. İşsizlik maaşı başvurusu için ise hizmet akdinizin fesh edilmesinden sonra otuz gün içerisinde İşkur'a gitmeniz gerekiyor, eğer gidemiyorsanız İşkur'un resmi web sitesi olan 'www.iskur.gov.tr' ye online olarak başvurabiliyorsunuz. İşi olmayan kişiler işte bu şartları yerine getirdiği takdir de kolayca uygulamadan faydalanabiliyor.
İşsizlik maaşından kimler yaralanabilir? İşsizlik maaşından yararlanabilmek için işten çıkartılmış olmanız gerekiyor, kendi isteğiniz dışında işinizi kaybetmiş olursanız bu haktan yararlanabiliyorsunuz. İşsizlik maaşı başvurusu için ise hizmet akdinizin fesh edilmesinden sonra otuz gün içerisinde İşkur'a gitmeniz gerekiyor, eğer gidemiyorsanız İşkur'un resmi web sitesi olan 'www.iskur.gov.tr' ye online olarak başvurabiliyorsunuz. İşi olmayan kişiler işte bu şartları yerine getirdiği takdir de kolayca uygulamadan faydalanabiliyor.
İşsizlik maaşı için ne kadar çalışmak gerekiyor? 

                                    Eğer işten çıkarıldığınız tarih içinde 3 yıl geriye dönük olarak 600 gün sigorta primi ödemişseniz 6 ay, 3 yıl geriye dönük 900 gün prim ödemişseniz 8 ay, 3 yıl geriye dönük 1080 gün prim ödemişseniz 10 ay işsizlik maaşından faydalanabiliyorsunuz. Alacağınız ücret ise son 120 günün brüt ücretinin yüzde 40'ı kadar işsizlik maaşı almaya hak kazanıyorsunuz.
İşsizlik maaşı için ne kadar çalışmak gerekiyor? Eğer işten çıkarıldığınız tarih içinde 3 yıl geriye dönük olarak 600 gün sigorta primi ödemişseniz 6 ay, 3 yıl geriye dönük 900 gün prim ödemişseniz 8 ay, 3 yıl geriye dönük 1080 gün prim ödemişseniz 10 ay işsizlik maaşından faydalanabiliyorsunuz. Alacağınız ücret ise son 120 günün brüt ücretinin yüzde 40'ı kadar işsizlik maaşı almaya hak kazanıyorsunuz.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >