Aşılamadan sonra koronavirüs oldular iddiası: Rus yetkililerden açıklama geldi

Arşiv
Arşiv

Rusya'nın etkinliğini yüzde 92 olarak açıkladığı Sputnik V isimli aşısının birinci dozunu alan 20 kişinin koronavirüse yakalandığı iddia edildi. Bu iddialara cevap veren bir Rus yetkili, "Bu durum, aşının bağışıklık yanıtı geliştirmediğinin göstergesi. Daha ikinci doz yapılmadı. Bu kişilerin aşılandıktan sonra koronavirüs olduklarını söylemek doğru değil" dedi.

Rusya'nın ürettiği "Sputnik V" adlı COVID-19 aşısının testlerinde, aşının birinci dozunu alan 20 kişinin virüs kaptığı iddia edildi.

'Aşı bağışıklık yanıtı geliştirmedi'

Euronews'ün aktardığı habere göre, Moskova Devlet Tıp Üniversitesi Sechenov'da Enstitüsü Direktörü olan Vadim Tarasov, "Bu kişilerin aşılandıktan sonra koronavirüs olduklarını söylemek doğru değil. Aşılandıysanız ve birinci ile ikinci doz arasında hastalandıysanız, bu aşının henüz bağışıklık yanıtı geliştirmemiş olmasından kaynaklı" dedi.

Tarasov, aşılama sonrasındaki 42. günde bağışıklık geliştiğini ifade etti.

Tarasov, "Sputnik V" aşısının yazın Seçenov Üniversitesi'nde yapılan ilk aşama testlerine katılan gönüllülerin hiçbirinin COVID-19'a yakalanmadığını söyledi.

Ne olmuştu?

  • Gamaleya Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Enstitüsü'nün geliştirdiği aşının klinik testlerine 18 Haziran'da başlanmıştı. Rusya ön denemeler sonucunda "Sputnik V" aşısının etkinliğinin yüzde 92 olduğunu açıklamıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >