Aşırı sıcaklar denizleri bile bunalttı

Arşiv
Arşiv

Mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklıklar, deniz suyunu bile 30 derecenin üzerine çıkardı. Deniz suyu sıcaklıkları bazı bölgelerde 32 dereceye çıktı. Sıcaklık artışı nedeniyle ekosistemi bozulan, kendini onaramayan denizlerimizde istilacı türler artıyor.

Yaz ortalamalarına göre 22-29 derece olması gereken deniz suyu sıcaklıkları 30 dereceyi aştı. Antalya'da deniz suyu sıcaklığı 27, Adana'da 30, Fethiye’de 31 derece ölçüldü. Bu değerlerin önümüzdeki günlerde daha da artması bekleniyor.

Ciddi yağış oluşturabilir

Su sıcaklıklarının 29 derece sınırını geçmesi deniz ekosistemi için büyük risk oluşturuyor. Yapılan araştırmalara göre denizler kendilerine özgü özelliklerini kaybediyor. Soğuk ara tabaka ismi verilen soğuk yüzeyden sıcak yüzeye geçişi sağlayan tabaka tamamen ortadan kayboldu. Bununla beraber dipteki oksijensiz suların yüzeye yaklaşması Marmara, Akdeniz, Ege ve Karadeniz için ciddi riskler ortaya çıkarıyor. Uzmanlar denizlerdeki sıcaklığın artışının ilerleyen süreçte ciddi yağışlar oluşturacağını belirtiyor.

İstilacı türler artıyor

Suların ısınmasıyla deniz ekosistemi de zarar görüyor. Marmara’da müsilaj oluşumu, Karadeniz’de akıntı sistemlerinde döngülerin değişimi, Akdeniz’de kıyılardaki yoğun kirlilik ile sıcaklıkların birleşmesi sonucunda alg patlamaları, yüzme suyu kalitesinde düşüş, İskenderun ve Mersin körfezleri ile Fethiye’de oksijen seviyelerinde düşüşler görüleceği ifade ediliyor. Öte yandan Kızıldeniz’den gelen istilacı türler denizlerdeki bu ısınmadan faydalanarak kendilerine yaşamaya elverişli alanlar buldu. Mersin Körfezi’ndeki balık türlerinin yarısından fazlası istilacı türlerden oluşuyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >