Astronotlar gelecek yıllarda uzay yolculuğu sırasında uyutulabilir

Hibernasyon
Hibernasyon

Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi'ndeki araştırmacılar, maliyetleri düşürmek için uzay yolculuğu sırasında insanları hibernasyona sokmak istiyor.
Uzay görevlerinin aksamaması bir kenara insanların üzerindeki psikolojik etkiyi de ölçen araştırmacılar, önümüzdeki 20 yıl içinde Mars'a gidecek astronotlarda bu sistemi kullanmak istiyor. Ayrıntılar haberimizde:

Bilim kurgu filmlerinde sıkça karşılaşılan hibernasyon gerçek oluyor. Avrupa Uzay Ajansı (ESA), gelecek Mars görevleri için astronotların uzay yolculuğunda kış uykusuna yatması konusunda çalışmaları ilerletiyor.

Kış uykusu anlamı taşıyan bu kelime, insanın uzay yolculuğu esnasında uyutulması için tercih edilecek gibi görünüyor.
Kış uykusu anlamı taşıyan bu kelime, insanın uzay yolculuğu esnasında uyutulması için tercih edilecek gibi görünüyor.

Hibernasyon nedir?

Hibernasyon kelimesinin tam karşılığı kış uykusu. Ancak yine de bilmeyenler için kısa bir özet geçelim:

  • Bazı hayvanların gerçekleştirdiği bu eylem aslında soğuk ve kurak mevsimlere karşı koyabilmek için canlı varlıkların yapısında görülen olayların tümü olarak belirtiliyor. Kış uykusu sırasında hayvanlarda vücut sıcaklığı normalin altına düşüyor ve kalp atışı yavaşlıyor.

Peki ama uzay yolculuğunda hibernasyon ne sağlıyor?

Hibernasyon, uzay yolculuğunda insan ihtiyaçlarını minimum düzeyde tutmak için çok büyük önem taşıyor. Uzaya götürülen her bir malzeme hem kapladığı alan hem de ağırlık bakımından çok önemli. Dolayısıyla hibernasyon bu noktada uzay aracında taşınan yiyecek ve ihtiyaç malzemesini de hafifletmeyi temel alıyor.

Maliyetleri azaltıyor

Yani aslına bakılırsa uzay yolculuğunda astronotlarınuyutulması konusu maliyetlerin önemli oranda azalmasını sağlıyor.

Maryland Üniversitesi araştırmacıları bu konu üzerinde özel testler gerçekleştiriyor.
Maryland Üniversitesi araştırmacıları bu konu üzerinde özel testler gerçekleştiriyor.

Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi'ndeki doktorlar, insanları ilk defa hibernasyon sayesinde bu süreci gerçekleştirmek istiyor. Şu anda hastanede testlerin yapılabilmesi için özel bir ekip oluşturulmuş durumda. Future Technology Advisory Panel olarak isimlendirilen insansı görevlerde bu sisteme geçmek isteyen Avrupa Uzay Ajansı, kapsam alanını genişletmek için de yeni yollar arıyor.

Evet; bu süreç epey zor. Ancak uzay ajansının ana hedefi, hibernasyonun insanları nasıl etkileyeceği. Yani gerçekleştirilecek görevlerin sekteye uğramaması şart. Dolayısıyla 6 kişilik ekiplerden oluşacak Mars görevleri için düşünülüyor. Bu astronotların geri dönmesi ise 5 yıl sürecek.

Hibernasyonla alakalı Avrupa Uzay Ajansı'nın Eşzamanlı Tasarım Tesisi'ndeki Robin Biesbroek, şunları söylüyor:

    Uzay aracının mimarisini ayarlamak, radyasyona karşı korumak, genel görev tasarımlarını ayarlamak, yakıt tüketimi ve lojistiğini sağlamak üzerinde çalışıyoruz. Bir astronot ekibinin hibernasyona sokulma sürecinin çok önem taşıdığını ve acil durumlarda neler yapabileceği üzerinde araştırmalarımıza devam ediyoruz.

Görevlerin başarıyla gerçekleştirmesi ana unsur olarak görülse de elbette hibernasyonun insan üzerindeki psikolojik etkisi de fazlasıyla konuşuluyor. Önümüzdeki 20 yıl içinde uzay yolculukları için astronotların hibernasyona sokulacağı öngörülüyor. Yani çıkarılan taslak bunu kapsıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >