Astronotlar SpaceX ile gönderildi: 6 ay uzayda kalacaklar

SpaceX'e ait Dragon uzay aracının fırlatılış anı
SpaceX'e ait Dragon uzay aracının fırlatılış anı

Amerika Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Amerikan roket, uydu ve uzay mekiği üreticisi SpaceX'e ait Dragon uzay aracını ilk kez tam operasyonel mürettebatı ile uzaya gönderdi.

Ünlü girişimci Elon Musk'ın şirketi SpaceX bir ilke imza atarak NASA'yla iş birliği yaptı. Bugün Florida, Cape Canaveral'daki Kennedy Uzay Üssü'nden SpaceX'in geliştirdiği Crew Dragon kapsülü ile ilk defa NASA'nın bir uçuşu gerçekleştirildi. Kalkıştan bir saat sonra Crew Dragon’daki astronot Mike Hopkins açıklamalarda bulundu. Hopkins, “Bu çok iyi bir yolculuktu. Herkes gülümsüyordu” dedi.

Yolculuk 27 saat sürecek

SpaceX Falcon 9 roketi, içinde 'Crew-1' adı verilen 4 astronot ile pazar günü yerel saatle 19.27’de Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatıldı.

Cumartesi günü fırlatılması planlanan ancak Eta kasırgası nedeniyle fırlatılışı ertelenen SpaceX’e ait uzay aracı, 27 saat süren bir yolculuktan sonra pazartesi (bugün) yerel saat ile 23.00 civarında Uluslararası Uzay İstayonu'na (ISS) kenetlenecek.

6 ay uzayda kalacaklar

NASA’dan astronotlar Mike Hopkins, Victor Glover ve Shannon Walker ile Japonya Uzay Araştırma Ajansından (JAXA) Soichi Noguchi bilimsel araştırmalar yapmak için ISS'de 6 ay kalacak.

Uzay istasyonunda çalışmalara başlayacak ekibin operasyonu sonrasında ABD’nin seçilmiş başkanı Joe Biden da bir tebrik mesajı attı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >