Avrasya Tüneli'nin ismini siz belirleyin

Asya ile Avrupa'yı denizin altından bağlayan Avrasya Tüneli 20 Aralık'ta tamamlanmadan ve hizmete açılmadan önce tünelin ismini siz belirleyebilirsiniz.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Marmaray'ın kardeşi" olarak başlatılan İstanbul Boğazı altında inşa edilen ve kamuoyunda "Avrasya Tüneli" olarak bilinen İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesinin 20 Aralık'ta tamamlanacağını hatırlatarak, toplam 14,6 kilometre uzunluğundaki projenin 3 ana bölümden oluştuğunu belirtti.

Avrupa ve Asya yakalarındaki bağlantı yollarını, sözleşmede 55 ay olarak belirlenen zamandan 8 ay önce bitirdiklerini ifade eden Arslan, "Boğaz altından geçiş gibi çok zor fiziki şartlara rağmen kullanılan ileri teknoloji ve mühendislik ile projeyi zamanından önce bitirmemiz gurur verici ve büyük bir başarıdır." dedi.

"Anket herkese açık olacak"
Avrasya Tüneli'nin isminin, internet sitesi üzerinden yapılacak anketle halk tarafından belirleneceğini açıklayan Arslan, şöyle konuştu:

"Halkımızın projeye olan ilgisi çok büyük. Katıldığımız program ve açılışlarda bu dev projenin isminin ne olacağıyla ilgili birçok soru alıyoruz. Halkımızın yoğun ilgisinden dolayı 20 Aralık'ta açacağımız Avrasya Tüp Tüneli'nin ismi, milletimizin önerisiyle belirlenecek. 'Kıtalar birleşiyor alttan, ismi geliyor halktan' sloganıyla bir kampanya başlattık."

Anketin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının internet sitesi "www.udhb.gov.tr" üzerinden gerçekleşeceğini dile getiren Arslan, anketin herkese açık olduğunu söyledi.

Arslan, "Gelen isim önerilerini 10 Aralık'a kadar alacağız. En çok hangi isim üzerinde görüş bildirilirse o ismi değerlendireceğiz." dedi.
Ankete gitmek için tıklayın


Ekonomik katkıları neler?
Projenin tasarım ve inşaat işini üstlenen Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. (ATAŞ), 24 yıl 5 ay işlettikten sonra tünelin işletim hakkını devlete devredecek.
* Projeden yılda toplam 160 milyon TL lik (38 milyon litre) yakıt tasarrufu sağlanacak.
* Yolculuk sürelerindeki kısalma ile yılda yaklaşık 52 milyon saat zaman tasarrufu olacak.
* Proje sayesinde araçların yaydığı emisyon miktarı yılda yaklaşık 82 bin ton azalacak.
* İnşaat çalışmalarında yapılan harcamalar sayesinde Türkiye ekonomisi için günde 1,5 milyon TL'lik bir iş hacmi doğuyor.
* Araç geçiş ücretlerinden vergiler dahil yılda yaklaşık 180 milyon TL devlet geliri elde edilecek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >