Avrupa Birlği Türkiye'ye mali desteği kesiyor

Angela Merkel
Angela Merkel

AB liderleri Brükselde Türkiyeye ilişkin kararlar aldı.Hükümet ve Devlet başkanları Türkiye'ye yapılacak mali desteğin azaltılması konusunda anlaştı.

Merkel, Avrupa Birliği'nin Türkiye'deki mülteci tesislerine maddi yardımına devam etmesi gerektiğini söylerken, "Türkiye, mülteci krizinde Avrupa Birliği'ne olağanüstü yardımda bulundu" ifadesini kullandı.Türkiye'yle olan ilişkilerin gelecekte nasıl şekilleneceği ile alakalı ise :

"Türkiye'deki gelişmeler demokratik değerlerimiz açısından son derece olumsuz. Sadece Alman vatandaşları tutuklanmıyor, Türkiye'de hukukun üstünlüğünün bütünü yanlış bir yönde ilerliyor. Biz bundan çok endişeliyiz. Üyelik öncesi fonlarının azaltılmasını destekleyeceğim" ifadesini kullandı .

Mülteciler için ödenecek para kesilmeyecek 
Merkel, Ankara'ya mülteci mutabakatı kapsamında taahhüt edilen mali yardımın ise ödenmeye devam edeceğini belirtti. Zirvenin ilk gününde Türkiye'ye yönelik mali yardımları tartışmaya açan Merkel, AB liderlerine Alman vatandaşlarının kendilerince haksız yere tutuklu olması nedeniyle yaşadıkları sıkıntıyı da aktardığını belirtti.
Mülteciler için ödenecek para kesilmeyecek Merkel, Ankara'ya mülteci mutabakatı kapsamında taahhüt edilen mali yardımın ise ödenmeye devam edeceğini belirtti. Zirvenin ilk gününde Türkiye'ye yönelik mali yardımları tartışmaya açan Merkel, AB liderlerine Alman vatandaşlarının kendilerince haksız yere tutuklu olması nedeniyle yaşadıkları sıkıntıyı da aktardığını belirtti.
Bulgaristan ve Litvanya'dan Türkiye uyarısı

Zirve sırasında bazı AB ülkelerinden Türkiye'nin AB sürecine destek mesajları da geldi. Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin kesilmemesi uyarısında bulunarak, "Bu tür bir karar alınması durumunda Bulgaristan ve AB'nin tüm savunma konsepti çöker" ifadesini kullandı. Bulgar BTA ajansının haberine göre Borisov "Türkiye ile mülteci mutabakatına dokunulmaması" ve "üyelik müzakerelerinin kesilmemesi" çağrısında bulundu.

Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite de "Türkiye NATO ortağı ve mülteci hareketlerinin yönetiminde Avrupa'nın önemli bir partneri" diyerek, Türkiye ile ilişkilerde çözümler üretilmesi gerektiğini söyledi. Litvanya Cumhurbaşkanı, "Avrupalılar Türkiye'nin geleceğiyle ilgili tartışmalarda daha dikkatli ve daha açık olmalılar" diye konuştu.

Zirve toplantısında başka ne konuşuldu ? 
AB devlet ve hükümet başkanları Brüksel'deki zirve toplantısında Birlik'in geleceği, Britanya'nın AB'den ayrılış süreci (Brexit), İspanya'nın Katalonya özerk bölgesindeki bağımsızlık referandumu gibi çeşitli konuları masaya yatırıyor.Kaynak :  Dw
Zirve toplantısında başka ne konuşuldu ? AB devlet ve hükümet başkanları Brüksel'deki zirve toplantısında Birlik'in geleceği, Britanya'nın AB'den ayrılış süreci (Brexit), İspanya'nın Katalonya özerk bölgesindeki bağımsızlık referandumu gibi çeşitli konuları masaya yatırıyor.Kaynak : Dw
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >