Avrupa birliği Polonya, Çek cumhuriyeti ve Macaristan’ı mülteci almamaları sebebiyle mahkemeye şikayet etti

mülteciler
mülteciler

AB topluluğu 2015’te kabul edilen kota sistemi çerçevesinde her ülkenin belirli sayılarda mülteci alması konusunda anlaşmaya varmıştı. Ama Avrupa Komisyon’u bu üç ülke için yasal süreci başlattı

Mülteci hakları konusunda bu üç ülkeyi uzun zamandır uyardığını söyleyen Dimitri Avramopoulos, ‘Maalesef tüm çağrılara rağmen Çekya, Macaristan ve Polonya, yasal yükümlülüklerini ve Yunanistan,İtalya ve diğer ülkelere karşı sorumluluklarını ihlal ederek gerekli adımı hala atmadılar.’ dedi.

İhlal prosedürleri başladı
2015 yılında Avrupa Birliği ülkeleri, İtalya ve Yunanistan’ın yükünü hafifletmek adına mülteci krizinde üzerilerine düşen görevi yapacak, 160 bin mülteciyi Avrupa ülkeleri arasında paylaştıracaktı. Ama bu sürecin ilerlemediğini bu yüzden artık bir adım atmak zorunda olduklarını söyleyen Avramopoulos, bu üç ülkeye karşı ihlal prosedürlerini başlatma kararı aldıklarını açıkladı.
İhlal prosedürleri başladı 2015 yılında Avrupa Birliği ülkeleri, İtalya ve Yunanistan’ın yükünü hafifletmek adına mülteci krizinde üzerilerine düşen görevi yapacak, 160 bin mülteciyi Avrupa ülkeleri arasında paylaştıracaktı. Ama bu sürecin ilerlemediğini bu yüzden artık bir adım atmak zorunda olduklarını söyleyen Avramopoulos, bu üç ülkeye karşı ihlal prosedürlerini başlatma kararı aldıklarını açıkladı.
Ülkelerden tepki gecikmedi
Çek cumhuriyeti, ülke için öngörülen iki bin mülteciden sadece 12’sini kabul ederken, Macaristan ve Polonya hiç mülteci almadı.AB’nin kotasına asla uymayacağını ilan eden Polonya, en baştan beri bu sistemin işlevsiz ve doğru bir çözüm olmadığını savunduklarını söyledi.
Ülkelerden tepki gecikmedi Çek cumhuriyeti, ülke için öngörülen iki bin mülteciden sadece 12’sini kabul ederken, Macaristan ve Polonya hiç mülteci almadı.AB’nin kotasına asla uymayacağını ilan eden Polonya, en baştan beri bu sistemin işlevsiz ve doğru bir çözüm olmadığını savunduklarını söyledi.
 'İşlevsiz sistem' 
AB Komisyonu, ülkelerin büyüklüğü ve zenginliğine göre bir kota sistemi öngörmüştü ancak Çek başbakanı Bohuslav Sobotka fikirlerini asla değiştirmeyeceğini söyledi.Eylül ayına kadar 2 bin mülteci alması gereken Çekya ‘ Avrupa’daki güvenliğin de kötüye gittiğini ve kota sisteminin çalışmadığını göz önünde bulundurursak buna katılmayacağız.’dedi.
'İşlevsiz sistem' AB Komisyonu, ülkelerin büyüklüğü ve zenginliğine göre bir kota sistemi öngörmüştü ancak Çek başbakanı Bohuslav Sobotka fikirlerini asla değiştirmeyeceğini söyledi.Eylül ayına kadar 2 bin mülteci alması gereken Çekya ‘ Avrupa’daki güvenliğin de kötüye gittiğini ve kota sisteminin çalışmadığını göz önünde bulundurursak buna katılmayacağız.’dedi.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >