Avrupa'da her 10 yetişkinden 7'si en az bir doz aşı oldu

Avrupa'da aşılama hız kazandı
Avrupa'da aşılama hız kazandı

Avrupa Birliği'nde 18 yaşını doldurmuş kişilerin yüzde 70'i en az bir doz aşı vuruldu ancak ülke ülke bakıldığında arada farkların olduğu görülüyor. İspanya tamamen aşılanmış yetişkinler değerlendirildiğinde yüzde 50,7 ile zirvede bulunurken, Bulgaristan yüzde 14 oranıyla listenin sonunda yer alıyor.

Küresel çapta COVID-19 aşı çalışmaları hızla devam ediyor ancak ülkeler arasında büyük farklılıklar da gözlemleniyor. Dünya nüfusunun yüzde 26,8'i en az bir doz aşı oldu. Düşük gelirli ülkelerde bu oran yüzde 1'lerde kaldı. Küresel çapta, ikinci doz aşı yapılanlar da dahil olmak üzere şu ana kadar yapılan doz sayısı 3,8 milyara yaklaştı. Our World In Data verilerine göre her gün milyonlarca kişiye aşı yapılıyor.

Avrupa Birliği yetkilileri tarafından yapılan açıklamalarda, 18 yaşını geçmiş olan her bireyin yüzde 70'ininen az bir doz koronavirüs aşısı vurulduğu ifade edildi. Bu oranın ABD'de yüzde 69 seviyelerinde kaldığını söyleyen yetkililer, Avrupa Birliği'nin aşılama konusunda diğer tüm ülke ve birlikleri geride bıraktığını belirttiler.

Öte yandan, Avrupa Birliği genelinde yeni tip koronavirüse karşı 2021 başında başlayan aşılamalarda ülkeler arasında büyük farklılıklar bulunuyor. Bazı AB ülkelerinde tamamen aşılanmış yetişkinlerin oranı yüzde 60'a yaklaşırken (İspanya, yüzde 50,7) bazılarında yüzde 20'nin altında (Bulgaristan, yüzde 14) kalıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >