Avrupa'da koronavirüs salgınında ikinci dalga sinyali veriliyor

Arşiv
Arşiv

Avrupa, salgının kıtaya sıçraması sonucu aldığı geç önlemler nedeniyle salgının merkez üssü hali gelmişti. Sıkı denetimler ve yasaklar sonrası salgını kontrol altına alan ülkeleri bu sefer 'ikinci dalga korkusu' sardı.

Aralık ayında ortaya çıkan ve dünyayı etkisi alan koronavirüs salgınıyla ilgili sıcak gelişmeler yaşanmaya devam ediyor.

İspanya: Mecbur kalmadıkça sokağa çıkmayın

İkinci dalga korkusunun sardığı İspanya'dan kötü haberler geliyor. Uzun bir aradan sonra yeni vaka artışının 1000'in üzerine çıktığı İspanya'da, bugün açıklanan 1153 vakanın "1 Mayıs'tan bu yana en yüksek artış" olması dikkati çekti.

  • Dünya genelinde yeni tip koronavirüs vaka sayısı 17 milyonu aştı.

İspanya'da yeni vaka sayılarında artış devam ediyor

İspanya Sağlık Bakanlığı, yeni tip koronavirüs salgınında ülke genelinde son 24 saatte 1153 yeni vaka tespit edildiğini bildirdi. Sağlık Bakanlığının güncellediği COVID-19 verilerine göre, ülke genelinde alınan ek önlemlere rağmen yeni vaka sayılarındaki artışın devam ettiği gözlendi.

Toplam vaka sayısının 282 bin 641'e ulaştığı İspanya'da, COVID-19'dan hayatlarını kaybedenlerin sayısı ise son 7 günde 9 artışla 28 bin 441 olarak güncellendi. Vakaların arttığı yerlerde, vatandaşlara "mecbur kalmadıkça sokağa çıkmamaları" tavsiye edildi.

  • Aile ve arkadaşlar arasında 10 kişiden fazla toplanmama, eğlence merkezlerinin kapatılması ve sosyal mesafe şartı aranmaksızın kamusal alanda maske takma şartı gibi ek önlemler de getiriliyor.

Portekiz'de başkent Lizbon salgının merkez üssü

Portekiz'in başkenti Lizbon koronavirüs vakalarında ülkede zirvede
Portekiz'in başkenti Lizbon koronavirüs vakalarında ülkede zirvede

Portekiz hükümeti, COVID-19'dan son 24 saatte 3 kişinin hayatını kaybettiğini ve toplam sayının 1725'e çıktığını duyurdu.

Verilen bilgilerde, son 24 saatte tespit edilen yeni vaka sayısının 203 olduğu ve salgından en fazla etkilenen bölgenin başkent Lizbon olmaya devam ettiği kaydedildi.

  • Ülkede COVID-19'da toplam vaka sayısı 50 bin 613'e çıkarken, iyileşenlerin sayısı son 24 saatte 249 artışla 35 bin 875 olarak açıklandı.

İtalya OHAL'i uzatma hazırlığında

İtalya'da COVID-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte sadece 6 artarak 35 bin 129'a yükseldi.

  • Ülkedeki aktif koronavirüs vaka sayısı 12 bin 616'ya, iyileşenlerin sayısı da bugün 275 artışla 199 bin 31'e çıktı. COVID-19’dan hayatını kaybedenlerin sayısı, son 24 saatte sadece 6 artarak 35 bin 129'a yükseldi. İtalya'da bugüne kadar 6 milyon 690 bin 311 test yapıldı.

İtalya Başbaşkanı Giuseppe Conte, Meclis'ten OHAL uzatma yetkisini aldı

İtalya Yüksek Sağlık Enstitüsü Başkanı Prof. Silvio Brusaferro da son haftalarda yükseliş trendine giren günlük yeni vaka sayısına ilişkin yaptığı açıklamada, yeni vakaların 200 ile 300 arasında seyrettiğini ve küçük iniş-çıkışlara karşın bunun "stabil" olarak değerlendirilebileceğini söyledi.

Başbakan Giuseppe Conte liderliğindeki hükümet, dün Senatonun ardından bugün de parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisinde yapılan oylamayla COVID-19 nedeniyle ülke genelinde 31 Ocak’ta ilan edilen olağanüstü hali (OHAL) uzatma yetkisi aldı.

Fransa'da salgının hızlanma tehlikesi var

Sağlık Bakanı Olivier Veran, BFMTV kanalında yaptığı açıklamada, Fransızlara açık alanlarda da maske kullanma tavsiyesinde bulundu.

Veran, daha önce yaptığı açıklamada, ülkede salgının hızlandığına dair belirtilerin bulunduğu uyarısını yaparak, "İkinci dalga söz konusu değil ancak tedbirlere uyulmaya devam edilmeli" ifadesini kullanmıştı.

  • Ülkede hayatını kaybedenlerin sayısı 30 bin 238'e çıktı. Fransa Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, ülkede virüs bulaşan kişi sayısı, son 24 saatte 1392 artışla 214 bin 733'e ulaştı.

İngiltere'de ikinci dalga belirtileri var

İngiltere Başbakanı Boris Johnson İngiltere'de ikinci dalga belirtilerinin görüldüğünü söylüyor
İngiltere Başbakanı Boris Johnson İngiltere'de ikinci dalga belirtilerinin görüldüğünü söylüyor

İngiltere Başbakanı Johnson, İspanya'dan İngiltere'ye dönenlerin 14 gün karantinaya alınma teklifine destek vererek, Avrupa'da ikinci dalga belirtileri görüldüğünü ve İngiltere’deki vakaların artışa geçmesiyle ikinci dalgadan endişe duyduğunu açıkladı.

İngiliz hükümetinden bir kaynağa göre ise, "Başbakan Johnson, yurt dışında gördüklerinden son derece endişe duyuyor ve aynı şeyin burada iki hafta içinde olmasından korkuyor. İnsanlar hala bir salgının ortasında olduğumuzu anlamalılar. Dükkanları açmak ve insanları tekrar işe almak için erken" dedi.

  • Dün açıklanan sayılar, 7 günlük ortalama vaka sayısının, yüzde 28'lik bir artışla ay boyunca artmaya devam ettiğini gösterdi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >