Avrupa'da yeni yıl akşamı için sıkı kısıtlamalar devreye sokuldu

Arşiv
Arşiv

Avrupa genelinde yeni yıl akşamı ve gecesi vaka artışlarının önüne geçmek için sıkı yasaklar ve denetimler yürürlüğe konuldu. Alkol yasağı, sokağa çıkma kısıtlaması ve evlerdeki kişi sayısının sınırlandırılması yeni yıl kapsamındaki koronavirüs tedbirleri kapsamında.

İÇİNDEKİLER

Yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgını dünya genelinde etkisini sürdürürken, salgını kontrol altında tutma çabası Avrupa ülkelerini yeni yılda yeni önlemler almaya itti.

İtalya'da otellerde toplu kutlama yasak

İtalya'da yeni yıl gecesi restoranlar 22.00'ye kadar açık kalabilecek, ancak sadece paket servisi yapabilecek. Yeni yılı otelde kutlamak isteyenler ise yemeğini odalarında yemek zorunda kalacak. Otel restoranları 05.00'e kadar ancak oda servisi şeklinde hizmet verebilecek. Otel restoranları müşterilerini ağırlayamayacak. COVID-19 kısıtlamalarını ihlal edenler 400 ila 1000 avro arasında ceza yaptırımı ile karşı karşıya kalacak.

Şehir meydanlarında yapılan geleneksel yeni yıl kutlamaları yerine bazı yerel yönetimler ışık ve müzik gösterisi düzenleyerek internet üzerinden yayın yapmayı planlıyor.

  • Başbakan Conte, tatil döneminde sokağa çıkma yasağı kararını "acı verici" ifadesiyle duyurmuştu.

Fransa'da sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak

Fransa'da da COVID-19 salgını nedeniyle yeni yıl kutlamaları kısıtlandı. Kısıtlamanın amacı ise "vaka sayısındaki artışı önlemek" şeklinde açıklandı. Fransızların uygun şekilde doldurulmuş bir izin belgesi olmadan yerel saatle 20.00'den 06.00'ya kadar sokağa çıkma yasağı sırasında dışarı çıkmalarına izin verilmeyeceği duyuruldu.

Halka açık alanlarda kutlamak yapmak yasak iken, evde yapılan özel kutlamalar 6 kişiyle sınırlandırıldı. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin ise yeni yıl gecesi en az 100 bin polis ve jandarmanın seferber edileceğini açıkladı.

  • Uluslararası anket şirketi YouGov tarafından yapılan ankete göre Fransızların yüzde 43'ü yeni yılı kutlamak istiyor.

Almanya'da alkol yasağı


Yeni yıl akşamı Almanya’da ise 13 Aralık'ta federal hükümetin ve eyaletlerin birlikte aldığı kararlar uygulanacak. Alınan kararlar kapsamında kafeler, restoranlar, barlar, diskolar, eğlence kulüpleri kapalı kalmaya devam edecek. Yeni yıl eğlencelerinin evlere taşınması beklenirken, evlerde de iki farklı haneden en fazla 5 kişi bir araya gelebilecek. 14 yaşından küçükler kuraldan muaf olacak.

Sokaklarda toplanma yasağı uygulanacak. Baden-Württemberg ve Bavyera gibi bazı eyaletlerde, yerel saatle 20.00'den sonra sokağa çıkma yasağı, yeni yıl akşamında da uygulanacak.

31 Aralık'ta 14.00'ten sonra alkollü içeceklerin satışı veya evlere servisi yasak olacak. Söz konusu yasak, 1 Ocak saat 06.00'ya kadar geçerli olacak. Yine açıkta ve kamusal alanlarda alkol tüketimine yeni yılda da müsaade edilmeyecek.

İsveç'te evdeki kutlamalara sınırlama

Bu yıl İsveç'te de yeni yıl buruk geçecek. Koronavirüs salgını nedeniyle restoran ve otellerde kalabalık bir şekilde yeni yıl kutlamaları yapılmaması tavsiye edildi. Evlerde yapılacak kutlamaların ise 8 kişi ile sınırlandırılması istendi.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >