Avrupa'nın en zengin 18 insanı ve başarı öyküleri

Dünyanın en zengin insanları
Dünyanın en zengin insanları

Bazıları yüzyıllarca eski hanedanların servet ve kültürlerini taşırken bazıları ise daha mütevazi bir hayatı seçip modern kültürün etkilerini hayatları üzerinde taşımaktadır.

Sovyetler Birliğinin çöküşüyle birlikte özellikle Doğu Avrupa'da bulunan eskiden kalma sanayi sektörü yeni yeni sanayicilerin ortaya çıkmasını sağlamıştı. İskandinav ülkelerinde yer alan bu sanayicilerden bazıları Batı Avrupa üzerinden eski kraliyet bağlantılarına da sahip durumdaydı.

Günümüze kadar varlığını sürdürebilmiş bu isimlerden bazıları, Business Insider tarafından Forbes'in hazırlamış olduğu liste baz alınarak her bir Avrupa devletindeki en varlıklı kişiyi belirleyen bir listede yer aldı.

Sıralamaya dahil olamayan isimler de bulunuyor. Bunun sebebi ise; bu isimlerin kendi ülkelerinde bir Forbes listesinin hazırlanmış olmaması.





Romanya - Ion Tiriac

                                    Romanya'nın en zengin isimlerinden birisi olarak bilinir. Bugünkü servetini 1989 yılında komünist Romanya'nın çöküşü döneminde yapmış olduğu bir dizi bankacılık, perakende ve sigortacılık alanlarındaki iş yatırımlarıyla elde etmiştir.  Tüm bunların yanında; emekli bir profesyonel tenisçi ve bir buz hokeyi oyuncusudur. Bugünkü toplam serveti: 804.000 Sterlin (1 milyar dolar)'dir.
Romanya - Ion Tiriac Romanya'nın en zengin isimlerinden birisi olarak bilinir. Bugünkü servetini 1989 yılında komünist Romanya'nın çöküşü döneminde yapmış olduğu bir dizi bankacılık, perakende ve sigortacılık alanlarındaki iş yatırımlarıyla elde etmiştir. Tüm bunların yanında; emekli bir profesyonel tenisçi ve bir buz hokeyi oyuncusudur. Bugünkü toplam serveti: 804.000 Sterlin (1 milyar dolar)'dir.
Amerika Birleşik Devletleri - Tatiana Casiraghi

                                    Bugün toplam serveti 1.8 milyar sterlin (2.3 milyar dolar) olan Casiraghi, Amerika'nın en sosyetik ve köklü ailelerinden birinin üyesidir. İsviçre'nin Cenevre kentinde doğan ve büyüyen Casiraghi; dedesinin sahibi olduğu Santo Domingo Grubunun 6. varisidir.Fakat bugün onu bu kadar bilindik yapan sadece bu yanı değildir kuşkusuz. O aynı zamanda; Monaco Prensi Andrea Casiraghi'nin de eşidir.
Amerika Birleşik Devletleri - Tatiana Casiraghi Bugün toplam serveti 1.8 milyar sterlin (2.3 milyar dolar) olan Casiraghi, Amerika'nın en sosyetik ve köklü ailelerinden birinin üyesidir. İsviçre'nin Cenevre kentinde doğan ve büyüyen Casiraghi; dedesinin sahibi olduğu Santo Domingo Grubunun 6. varisidir.Fakat bugün onu bu kadar bilindik yapan sadece bu yanı değildir kuşkusuz. O aynı zamanda; Monaco Prensi Andrea Casiraghi'nin de eşidir.
Finlandiya - Antti Herlin

                                    Henüz 1920'li yıllarda KONE Mühendislik şirketini satın alan Harald Herlin'in torunu olan Antti Herlin, bugünkü servetini yürüyen merdiven ve asansör ticareti yaparak sağlamıştır. Finlandiya'nın en zengin insanlarından olan Antti Herlin'in bugünkü toplam serveti: 2,9 milyar sterlin (3,6 milyar dolar)'dir.
Finlandiya - Antti Herlin Henüz 1920'li yıllarda KONE Mühendislik şirketini satın alan Harald Herlin'in torunu olan Antti Herlin, bugünkü servetini yürüyen merdiven ve asansör ticareti yaparak sağlamıştır. Finlandiya'nın en zengin insanlarından olan Antti Herlin'in bugünkü toplam serveti: 2,9 milyar sterlin (3,6 milyar dolar)'dir.
Polonya - Dominika & Sebastian Kulczyk

                                    Babaları Jan Kulczyk, Polonya'nın en zengin insanlarından birisi olarak vefat ettiğinde çocukları Dominika ve Sebastian'a birlikte yönetebilecekleri bir portföy bırakmıştı. 2 kardeş, 2014 yılından bu yana bu iş birlikteliğini sürdürüyor. Toplam servetleri ise 2,9 milyar sterlin (3,6 milyar dolar)'dir.
Polonya - Dominika & Sebastian Kulczyk Babaları Jan Kulczyk, Polonya'nın en zengin insanlarından birisi olarak vefat ettiğinde çocukları Dominika ve Sebastian'a birlikte yönetebilecekleri bir portföy bırakmıştı. 2 kardeş, 2014 yılından bu yana bu iş birlikteliğini sürdürüyor. Toplam servetleri ise 2,9 milyar sterlin (3,6 milyar dolar)'dir.
Portekiz - Americo Amorim

                                    Bugün sahip olduğu  3,7 milyar sterlin (4,6 milyar dolar)'lik servetini, büyükbabasının kurduğu dünyanın en büyük mantar şirketi Corticeira Amorim'e borçludur. Bunun yanında; eski bir Portekiz sömürgesi olan Angola'da ve Avrupa'da kendisine ait olan yerler bulunmaktadır.
Portekiz - Americo Amorim Bugün sahip olduğu 3,7 milyar sterlin (4,6 milyar dolar)'lik servetini, büyükbabasının kurduğu dünyanın en büyük mantar şirketi Corticeira Amorim'e borçludur. Bunun yanında; eski bir Portekiz sömürgesi olan Angola'da ve Avrupa'da kendisine ait olan yerler bulunmaktadır.
Belçika - Albert Frere

                                    1970'li yıllardan bu yana özellikle çelik alanında yapmış olduğu yatırımlar ile bugünkü servetini elde etmiştir. Tüm bunların yanında Belçika Kralının ona vermiş olduğu unvan ile bir "Baron"dur. Toplam serveti 3,7 milyar sterlin (4,6 milyar dolar)'dir.
Belçika - Albert Frere 1970'li yıllardan bu yana özellikle çelik alanında yapmış olduğu yatırımlar ile bugünkü servetini elde etmiştir. Tüm bunların yanında Belçika Kralının ona vermiş olduğu unvan ile bir "Baron"dur. Toplam serveti 3,7 milyar sterlin (4,6 milyar dolar)'dir.
Norveç - Odd Reitan

                                    Ülkesinin en büyük süpermarket zinciri olan REMA ile bugünkü servetine kavuşan Reitan'ın mal varlıklarının toplam değeri 6,8 milyar sterlin (8,5 milyar dolar)'dir.
Norveç - Odd Reitan Ülkesinin en büyük süpermarket zinciri olan REMA ile bugünkü servetine kavuşan Reitan'ın mal varlıklarının toplam değeri 6,8 milyar sterlin (8,5 milyar dolar)'dir.
İsviçre - Ernesto Bertarelli

                                    Ona bugünkü servetini kazandıran durum; büyükbabasına ait olan ilaç firması Sereno'yu satmasıdır. Bu satıştan elde ettiği serveti ve yatırımları Waypoint Capital tarafından büyük oranda yönetiliyor. Servetinin toplam değeri 6,8 milyar sterlin (8,5 milyar dolar)'dir.
İsviçre - Ernesto Bertarelli Ona bugünkü servetini kazandıran durum; büyükbabasına ait olan ilaç firması Sereno'yu satmasıdır. Bu satıştan elde ettiği serveti ve yatırımları Waypoint Capital tarafından büyük oranda yönetiliyor. Servetinin toplam değeri 6,8 milyar sterlin (8,5 milyar dolar)'dir.
Kıbrıs - John Fredriksen 

                                    Doğduğu ülke olan Norveç'de yaşadığı süre boyunca Norveç'in en zengin insanlarından birisi oldu. Şu anda ise Kıbrıs'da bulunuyor ve dünyanın en büyük petrol baronlarından birisi olarak yaşamını sürdürüyor. Öyle ki İran - Irak savaşı sırasında yapmış olduğu petrol nakli ile oldukça fazla para kazanmıştır. Bugünkü serveti 7,9 milyar sterlin (9,9 milyar dolar)'dir.
Kıbrıs - John Fredriksen Doğduğu ülke olan Norveç'de yaşadığı süre boyunca Norveç'in en zengin insanlarından birisi oldu. Şu anda ise Kıbrıs'da bulunuyor ve dünyanın en büyük petrol baronlarından birisi olarak yaşamını sürdürüyor. Öyle ki İran - Irak savaşı sırasında yapmış olduğu petrol nakli ile oldukça fazla para kazanmıştır. Bugünkü serveti 7,9 milyar sterlin (9,9 milyar dolar)'dir.
Hollanda - Charlene de Carvalho-Heineken

                                    Dedesi Gerard Adriaan Heinekeen'in 19.yy'ın sonlarında kurmuş olduğu şirketin bugün yönetim kurulunda oturmaktadır. Sahip olduğu servetin değeri 9,3 milyar sterlin (11,7 milyar dolar)'dir.
Hollanda - Charlene de Carvalho-Heineken Dedesi Gerard Adriaan Heinekeen'in 19.yy'ın sonlarında kurmuş olduğu şirketin bugün yönetim kurulunda oturmaktadır. Sahip olduğu servetin değeri 9,3 milyar sterlin (11,7 milyar dolar)'dir.
Danimarka - Kjeld Kirk Kristiansen

                                    Lego markasının kurucusu olan Ole Kirk Christiansen'in torunudur. 1979 yılından 2004 yılına kadar Lego markasının ceo'luğunu da yürütmüştür. Toplam serveti 12,7 milyar dolar'dır.
Danimarka - Kjeld Kirk Kristiansen Lego markasının kurucusu olan Ole Kirk Christiansen'in torunudur. 1979 yılından 2004 yılına kadar Lego markasının ceo'luğunu da yürütmüştür. Toplam serveti 12,7 milyar dolar'dır.
Birleşik Krallık - Sri & Gopi Hinduja

                                    İngiltere'de yaşayan bu Hintli kardeşler, "Fantastic Four" adlı şirketin yarısına da sahip. Toplam servetleri 11.6 milyar sterlin (14.6 milyar dolar)'dir.
Birleşik Krallık - Sri & Gopi Hinduja İngiltere'de yaşayan bu Hintli kardeşler, "Fantastic Four" adlı şirketin yarısına da sahip. Toplam servetleri 11.6 milyar sterlin (14.6 milyar dolar)'dir.
Avusturya - Dietrich Mateschitz

                                    Red Bull markasının kurucusu olan Mateschitz,  Avusturya'nın en zengin insanlarından birisi ve hala şirketteki payların yaklaşık olarak yarısını elinde bulunduruyor. Toplam servet değeri 10 milyar sterlin (15.8 milyar dolar)'dir.
Avusturya - Dietrich Mateschitz Red Bull markasının kurucusu olan Mateschitz, Avusturya'nın en zengin insanlarından birisi ve hala şirketteki payların yaklaşık olarak yarısını elinde bulunduruyor. Toplam servet değeri 10 milyar sterlin (15.8 milyar dolar)'dir.
İsveç - Stefan Persson

                                    Avrupa moda zincirinin en büyük markalarından biri olan H&M'nin en büyük hissedarıdır. Şirket, babası Erling Persson tarafından kurulmuştur. Şirketin şu anki ceo'su Erling Persson'un bir diğer oğlu olan Karl-Johan Persson'dur. Stefan Persson'un sahip olduğu servetin değeri 15.9 milyar sterlin (20 milyar dolar)'dir.
İsveç - Stefan Persson Avrupa moda zincirinin en büyük markalarından biri olan H&M'nin en büyük hissedarıdır. Şirket, babası Erling Persson tarafından kurulmuştur. Şirketin şu anki ceo'su Erling Persson'un bir diğer oğlu olan Karl-Johan Persson'dur. Stefan Persson'un sahip olduğu servetin değeri 15.9 milyar sterlin (20 milyar dolar)'dir.
Almanya - Georg Schaeffler

                                    Sanayi üretim şirketi Schaeffler Group'un % 80'i  Georg Schaeffler'e %20'si ise annesine aittir. Şirket; otomotiv, havacılık ve endüstriyel kullanımlar için rulman yataklar üretmektedir. Bugünkü toplam servet değeri 16 milyar sterlin (20.1 milyar dolar)'dir.
Almanya - Georg Schaeffler Sanayi üretim şirketi Schaeffler Group'un % 80'i Georg Schaeffler'e %20'si ise annesine aittir. Şirket; otomotiv, havacılık ve endüstriyel kullanımlar için rulman yataklar üretmektedir. Bugünkü toplam servet değeri 16 milyar sterlin (20.1 milyar dolar)'dir.
İtalya - Maria Franca Fissolo & Giovanni Ferrero

                                    Bugünkü servet değeri 19,8 milyar sterlin (24,9 milyar dolar)'dir. Aile, sahip oldukları bu serveti; adlarını taşıyan ve Giovanni'nin CEO'su olduğu şekerleme şirketi Ferrero SpA'ya borçludur.
İtalya - Maria Franca Fissolo & Giovanni Ferrero Bugünkü servet değeri 19,8 milyar sterlin (24,9 milyar dolar)'dir. Aile, sahip oldukları bu serveti; adlarını taşıyan ve Giovanni'nin CEO'su olduğu şekerleme şirketi Ferrero SpA'ya borçludur.
Fransa - Liliane Bettencourt

                                    Bugün demans hastalığından dolayı çocuğu işlerini yürütse de, o ve ailesi, L'Oreal'in % 33'üne sahiptir. Avrupa'nın en zengin kadını olan Bettencourt'un sahip olduğu servetin değeri 38.5 milyar dolar'dır.
Fransa - Liliane Bettencourt Bugün demans hastalığından dolayı çocuğu işlerini yürütse de, o ve ailesi, L'Oreal'in % 33'üne sahiptir. Avrupa'nın en zengin kadını olan Bettencourt'un sahip olduğu servetin değeri 38.5 milyar dolar'dır.
İspanya - Amancio Ortega

                                    Dünyanın en zengin 2. kişisi olan Amancio Ortega, bugün dünyanın en büyük moda devlerinden biri olan Inditex Group'un sahibidir. Şirket bünyesinde; Zara, Bershka, Pull and Bear, Stradivarius, Massimo Dutti, Oysho, Zara Home ve Uterqüe markalarını barındırır. Ana markası Zara olan şirket ile birlikte Ortega'nın toplam serveti; 56,6 milyar dolar (71,1 milyar dolar)'dır.

Kaynak: ( Thisisinsider.com )
İspanya - Amancio Ortega Dünyanın en zengin 2. kişisi olan Amancio Ortega, bugün dünyanın en büyük moda devlerinden biri olan Inditex Group'un sahibidir. Şirket bünyesinde; Zara, Bershka, Pull and Bear, Stradivarius, Massimo Dutti, Oysho, Zara Home ve Uterqüe markalarını barındırır. Ana markası Zara olan şirket ile birlikte Ortega'nın toplam serveti; 56,6 milyar dolar (71,1 milyar dolar)'dır. Kaynak: ( Thisisinsider.com )
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >