Avrupa'nın satrancı: Jeopolitik bir hamle olarak Filistin'in tanınması ne demek?

Arşiv
Arşiv

193 Birleşmiş Milletler üyesinden 137'si halihazırda Filistin devletini tanıyor. Ancak ABD, Kanada, Avustralya, Japonya ve Batı Avrupa'da birçok ülke Filistin devletini tanımıyor. İspanya, İrlanda, Malta ve Slovenya, Filistin devletini tanıyacağının sinyallerini verdi. Peki Filistin devletini tanımak ne anlama geliyor?

Avrupa Birliği temsilcilerinden Josep Borell, İspanya, İrlanda, Malta ve Slovenya’nın Filistin devletini tanıyacağının sinyallerini verdi.

Borrel katıldığı radyo programında İspanya, İrlanda, Slovenya ve diğer AB ülkelerinin Filistin devletini tanıyacağı tarihin belli olmadığını kaydetti.

Borrell, "Belçika'nın şu anda tanımayacağını biliyorum ama yine de bu olasılık da mevcut" diye ekledi.

193 Birleşmiş Milletler üyesinden 137'si halihazırda Filistin devletini tanıyor. Ancak ABD, Kanada, Avustralya, Japonya gibi bir çok ülke Filistin devletini tanımıyor.

Başkent Kudüs: Yaser Arafat ilan etti

Dönemin Filistin lideri Yaser Arafat,15 Kasım 1988'de ilk intifada sırasında tek taraflı olarak başkenti Kudüs olan bağımsız bir devlet ilan etti.

Cezayir, bağımsız Filistin devletini resmen tanıyan ilk ülke oldu.

Birkaç hafta içinde Türkiye, Hindistan, Arap dünyasının büyük bir kısmı, bazı orta ve doğu Avrupa ülkeleri de dahil olmak üzere onlarca ülke aynı adımı attı.

2010’lu yıllarda Arjantin, Brezilya ve Şili gibi Güney Amerika ülkeleri de Filistin devletini tanıdıkları açıkladı.

İsveç: Batı Avrupa'da Filistin'i tanıyan ilk ülke

Avrupa Birliğine girmeden önce Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Kıbrıs, Polonya ve Romanya, Filistin'i devlet olarak kabul etti.

Ancak İsveç, birliğe katıldıktan sonra 2014 yılında, Batı Avrupa'da bir Filistin devletini tanıyan ilk AB üyesi oldu.

Avrupa'dan yeni hamle

AB ülkeleri, Gazze'de ölü sayısının arttığı ve kıtlığın yaşandığı dönemde Filistin'i devlet olarak tanınması çağrıları yapmaya başladı.

İrlanda, Malta ve Slovenya liderleri 22 Mart'ta İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile birlikte yaptıkları ortak açıklamada "koşullar uygun olduğunda" Filistin'i tanımaya hazır olduklarını bildirdi.

Filisitin'i kimler tanımıyor?

Filistin'i hala ‘ülke’ olarak tanımayan ülkeler arasında İsrail’in soykırımına rağmen her koşulda İsrail’in yanında tutumu ile bilinen Almanya var. Almanya’yı İtalya, Yunanistan, Hollanda, İsviçre, Belçika, Japonya, Güney Kore, Kanada gibi ülkeler var.

Neden Önemli?

Filistin'in tanınması, Filistinlilerin kendi kaderlerini belirleme haklarını pekiştirir, diplomatik ilişkiler ve uluslararası yardımlara erişimi artırır.

Bu durum, İsrail zulmüne daha dengeli bir müzakere ortamı yaratırken, Filistin'in uluslararası kuruluşlardaki temsiliyetini ve global politikalarda etkinliğini artırır, böylece bölgesel ve global barışa katkıda bulunabilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >