Avrupa'ya uzanan yol: Göçmenleri bekleyen tehlike 'mülteci imha timi'

Düzensiz göçmenler şişme botla Avrupa'ya gitmeye çalışıyor.
Düzensiz göçmenler şişme botla Avrupa'ya gitmeye çalışıyor.

Dün geceden itibaren Avrupa ülkelerine gitmek isteyen çok sayıda düzensiz göçmen, Edirne'deki kara sınır hattı ile Ege'de Yunanistan adalarına yakın konumdaki sahil bölgelerine hareket etti.

GZT'nin ulaştığı uzmanlar, Yunanistan, İspanya ve İtalya'nın 'mülteci imha timleri' kurduğuna işaret ederek, Avrupa'ya geçmek isteyen düzensiz göçmenlerin Türkiye tarafından uzaktan korunup korunması gerektiğini savundu.

Uzmanlar, özellikle denizden Avrupa'ya girmek isteyen göçmen botlarının 'mülteci imha timleri' tarafından patlatıldığını ve mültecilerin ölüme terk edildiğini söylüyor.

Avrupa ülkelerine gitmek için dün gece itibariyle harekete geçen düzensiz göçmenlerin Edirne'deki sınır hattı ve Ege sahillerine yönelik hareketliliği devam ediyor.

Göçmenler nereye gidiyor?

Türkiye'nin, Yunanistan ve Bulgaristan'a açılan kara sınırında gece saatlerinden yoğunluk başladı. Avrupa'ya geçmeyi planlayan göçmenlerin Yunanistan veya Bulgaristan'a geçmesiyle Schengen Bölgesi'ndeki herhangi bir Avrupa ülkesine girmesinde herhangi bir problem bulunmuyor.

Göçmenlerin ilerleyişi havadan görüntülendi.
Göçmenlerin ilerleyişi havadan görüntülendi.

Başbuğ GZT'ye konuştu

Konuya ilişkin ulaştığımız Terör ve Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ, düzensiz göçmenlerin karadan ve denizden ilerlediğine dikkati çekti.

"Biz ilk başta karadan kapıları açtık ve göçmenler Yunanistan ve Bulgaristan'ın kapısına dayandı. Hem karadan hem denizden gidenlere mülteci kanunlarının işlemesi gerekiyor." diyen Başbuğ, Avrupa'da özellikle denizden gelenlere karşı İtalya, Yunanistan ve İspanya'nın 'mülteci imha timleri' kurduğuna işaret etti.

Mülteci imha timleri ne yapıyor?

"Deniz devriyesi gezerek mültecilere ait botları nişan alıp patlatarak göz göre göre insanları kaderine terk ettiler, öldürdüler." şeklinde konuşan Coşkun Başbuğ, "Dolayısıyla bunları kapalı kapılar ardından yapan Batı var bir de şimdi bütün dünyanın ana gündem maddesine oturan Türkiye'nin kapıları açması süreci var. Böylesine gözü dönmüş bir yapının tekrar aynı tedbiri almayacağını kimse garanti edemez. Onun için süreci Türkiye bana göre yakından takip etmeli. Kapıya dayanan insanların gözcüsü olacak bir yapının harekete geçmesi ve bu tür bir girişimde o ülkenin ipini pazara çıkaracak her türlü belgeyi de elinde bulundurması lazım." ifadelerini kullandı.

Avrupa yolculuğuna hazırlanan küçük göçmen çocuk su içerken görünüyor.
Avrupa yolculuğuna hazırlanan küçük göçmen çocuk su içerken görünüyor.

"Avrupa'daki farklı odaklar harekete geçecektir"

"İnsana zerre değer vermeyen Avrupa'da bu insanları kaderiyle baş başa bırakmak Avrupa'daki farklı odaklarının harekete geçmesine sebep olacaktır" diye konuşan Başbuğ şöyle konuştu:

  • "Yunanistan'ın Atina mülteci kampı diye konumlandırdığı yer; Bulgarların eski Belere kampını geçmiş vaziyette. İnsanlar orada hijyenik koşullar olmadan hapis hayatı yaşıyor. Onun için bu emperyalist batının bu tavrını göz önünde bulundurarak bu insanları sadece salmakla değil aynı zamanda uzaktan koruyup kollamakla da süreci yürütmek lazım. Devlet bunun tedbirini alıyordur diye düşünüyorum".

Mülteciler nasıl hareket ediyor?

İstanbul başta olmak üzere farklı illerden otobüs, minibüs ve taksilerle Edirne'ye gelen, aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu çok sayıda düzensiz göçmen, sınır köylerinden Yunanistan sınırına doğru yürüyüşe geçti. Sınır hattına varmak için ormanlık ve sulak alanlardan güçlükle geçen göçmenler, Yunanistan üzerinden çeşitli Avrupa ülkelerine gitmek istediklerini belirtti.

Düzensiz göçmenler otobüslerle Edirne'ye gidiyor.
Düzensiz göçmenler otobüslerle Edirne'ye gidiyor.

Ege sahillerinde de hareketlilik yaşanıyor

Yunanistan adalarına yakın konumdaki Ege sahillerinde de düzensiz göçmen hareketliliği yaşandı. Yunanistan'a gitmek için Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine gelen göçmenler, Midilli Adası'na geçmek üzere Yeşil Liman, Babakale ve Kadırga koylarında toplandı.

  • Burada kucaklarında bebekleri ve yanlarında çocuklarıyla lastik botlara binen düzensiz göçmenler, denize açıldı.

Lastik botların denize açıldığı diğer kıyı ise Aydın'ın Kuşadası ilçesi oldu. Sabahın ilk ışıklarıyla Sisam Adası'na yakın konumdaki Güzelçamlı mevkisine gelen, kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu 60 kişilik grup, lastik botlarını denize indirdi. Düzensiz göçmenler, bölgedeki hareketliliği takip eden basın mensuplarına el sallayarak botlarla yola çıktı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >