Ayasofya Camii'nde ilk namaz: 86 yıl sonra ibadete açıldı

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi ilk Cuma namazı
Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi ilk Cuma namazı

Ayasofya Camii'nde 86 yıl sonra ilk namaz kılındı. Çok sayıda vatandaş, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'ne günün ilk ışıkları ile birlikte akın etti. Cami çevresinde belirlenen namaz kılma alanları tamamen dolarken, salgın nedeniyle misafir girişleri durduruldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Bahçeli de camide yer aldı. Erdoğan, namaz öncesi Kur'an-ı Kerim okudu. Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, fetih dönemine atıfta bulunarak elinde kılıçla hutbe verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya Camii'ndeki namaza 350 bin kişinin katıldığını duyurdu.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi bugün ibadete açıldı. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde kılınan ilk Cuma namazın ardından 86 yıllık hasret son buldu. Caminin ibadete yeniden açılması sonrasında, sabaha kadar açık kalacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katılımıyla ilk namaz kılındı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de katılımıyla Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde ilk namaz kılındı.

Cumhurbaşkanı, namaz öncesinde Kur'an-ı Kerim okudu.

Erbaş, kılıçla hutbe verdi

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, fetih dönemine atıfta bulunarak elinde kılıçla verdiği hutbenin ardından 86 yıl sonra ilk cuma namazını kıldırdı.

Ayasofya Camii'nde dua programı

Toplumun tüm kesimlerinden davetlilerin yer aldığı açılış öncesi ilk olarak Diyanet İşleri Başkanlığı'nın dua programı gerçekleştirildi.

Cuma namazı sonrası MHP Genel Başkanı Bahçeli ile Fatih Sultan Mehmet Han'ın türbesini ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan özetle şu ifadeleri kullandı:

''86 yıllık bir süreci Cumhur İttifakı olarak Sayın Bahçeli ile gayretlerimiz neticesinde hamd olsun yargının hakikati görmesiyle sona erdirdik. Artık burası aslına döndü, camiydi tekrar cami oldu. Şimdi ilanihaye inşallah cami olarak tüm inananlara hizmete devam eder. Şimdi de işin gerçek sahibi Fatih Sultan Mehmet Han'ın kabrini ziyaret edelim istedik.

"350 bin kişi bugün Cuma namazına iştirak etmiş"

Ayasofya'yı şu anda aslına Cumhur İttifakı olarak büyük bir gayretle döndürmüş olmamız milletimizin on yıllara sarih özlemini gerçekleştirme bakımından çok çok önemliydi. Resmi rakam olarak 350 bin kişi bugün cuma namazına iştirak etmiş.

Bundan sonra içeride ve dışarıda Kültür ve Turizm Bakanlığımızın yapacağı restorasyon çalışmaları var. Bu restorasyon çalışmalarıyla beraber Ayasofyamızı inşallah çok daha farklı, çok daha anlamlı bir yapıya kavuşturmuş olacağız"

Sabaha kadar açık olacak

Caminin ibadete yeniden açılması sonrasında, sabaha kadar açık kalacağı açıklandı.

Vatandaşlar Ayasofya'ya akın etti

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde ilk namazı kılmak isteyen vatandaşlar, sabah ezanıyla birlikte bölgeye akın etti.

Camiye giden 11 yerde kurulan güvenlik noktalarından vatandaşlar, Ayasofya Meydanı'na alındı.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde ilk namazı kılmak isteyen vatandaşlar, sabah ezanıyla birlikte bölgeye akın etti.

Camiye giden 11 yerde kurulan güvenlik noktalarından vatandaşlar, Ayasofya Meydanı'na alındı.

Ayasofya Camii'nin çevresinde namaz alanlarının tamamı doldu

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabı üzerinden bir açıklama yaparak, Ayasofya Camii çevresinde belirlenen namaz kılma alanlarının tamamının dolduğunu duyurdu.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi bugün kılınacak olan Cuma namazı ile birlikte 86 yıl sonra yeniden ibadete açılacak. Ayasofya’da yıllar sonra ilk kez kılınacak olan Cuma namazına katılmak isteyen vatandaşlar, Anadolu’nun birçok ilçesinden yola çıkarak sabah erken saatlerde tarihi Yarımada’ya geldi. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Twitter’daki sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak, Ayasofya Camii çevresinde belirlenen namaz kılma alanlarının tamamen dolduğunu duyurdu. Vali Yerlikaya, “Salgın nedeniyle bu alanlara misafir girişlerimiz durduruldu. Sabır ve anlayışla birbirimize yardımcı olalım. Ayasofya Camiimiz ibadetiniz için sabaha kadar açık olacak” ifadelerine yer verdi.

İzdihamı önlemek için bazı tramvay ve metro seferleri durduruldu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sözcüsü Murat Ongun,"Ayasofya-i Kebir Camii’ndeki Cuma Namazı’ndaki izdihamı önlemek için, Valilik koordinasyonuyla Bağcılar-Kabataş Tramvayı’nın Kabataş-Eminönü seferleri durdurulmuş, Bağcılar-Zeytinburnu ve Çapa-Akşemsettin arası çalışmakta. Haliç ve Şehzadebaşı metro istasyonları da kapatılmıştır" dedi.

Ayasofya'ya gelmek için uzun araç kuyrukları oluşturdular

Ayasofya Camii'nin ibadete açılması nedeniyle kılınacak Cuma namazına gelmek isteyenler tarihi yarımada çevresinde uzun araç kuyrukları oluşturdu. Bazı vatandaşlar araçlarını park ederek yürüyerek Ayasofya'ya ulaşmaya çalışıyor.

Ayasofya'da bugün kılınacak Cuma namazı öncesinde tarihi yarımada da bölgeye gelmek isteyen vatandaşlar uzun araç kuyrukları oluşturdu. Bölge çevresindeki trafik saat 10.00 dan sonra adeta kilitlendi. Vatandaşların yoğun ilgisinin ilerleyen saatlerde daha da yoğunlaşması bekleniyor

GZT Seyahat Editörü Recep Tayyip Çelik tarihi açılışta

GZT Seyahat Editörü Recep Tayyip Çelik, 86 yıl sonra ibadete açılacak Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nden gelişmeleri anbean GZT Instagram hesabından aktaracak. Hikayelerimizi takip ederek, orada olmasanız da Ayasofya'da gibi hissedebilirsiniz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >