Ayasofya'daki fresklerin korunacağı sistem belli oldu

Arşiv
Arşiv

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ayasofya'da fresklerin korunacağı sistemle ilgili açıklamada bulundu. Oktay, "Namaz sırasında fresklerin üzeri ışıkla kapatılıp, üzerine yine ışık sistemiyle ayet gelecek" dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ayasofya'da fresklerin korunacağı sistemin belli olduğunu belirtti. Oktay, "Çok orijinal bir sistem. Oradaki yapıya, kullanılan boyalara zarar vermeyecek bir sistem olacak. Sistem de bizden çıkma, sistemi de biz yapacağız" dedi.

Ayasofya’nın 86 yıl sonra ibadete açılmasına ilişkin konuşan Oktay, namaz esnasında kapatılacak freskler için çok farklı bir çalışma yürüttüklerini kaydetti. “Çok güzel bir çalışma var” diyen Oktay, “Bunu eleştirenlerin bu kadar hassas, bu kadar orijinal çözümler üretebilecek kadar düşünebileceklerini zannetmiyorum. Biz bu kadar hassas yaklaşıyoruz. Orijinal. Çok orijinal bir sistem. Oradaki yapıya, kullanılan boyalara zarar vermeyecek bir sistem olacak. Sistem de bizden çıkma, sistemi de biz yapacağız” ifadelerini kullandı.

"Fresklerin üzeri ışıkla kapatılacak"

  • Selvi ise köşesinde konuya ilişkin, “Namaz sırasında fresklerin üzeri ışıkla kapatılıp, üzerine yine ışık sistemiyle ayet gelecek. Kur’an-ı Kerim’den bir ayet namaz sırasında ışıkla fresklerin üzerine yansıtılacak” bilgisini paylaştı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >