Ay'da şehirler inşa edilebilir

Bilim insanlarına göre Ay yüzeyinin altında devasa büyüklükte mağara ve tüneller var. Lav akıntılarının oluşturduğu bu mağaralarda rahatlıkla şehirler kurulabilir.

ABD'deki Purdue Üniversitesi'nden Profesör Jay Melosh'un Teksas eyaletinde düzenlenen 46. Ay ve Gezegen Bilimi Konferansı'nda açıkladığı kuramsal çalışmasına göre, insan kolonizasyonu için Ay yüzeyinin altında üs ve şehirler kurulabilir. Ancak uzmanlar Ay yüzeyinin üzerinde koloni kurmanın bir çok zorluğu olduğunu belirtiyor. Bunları kozmik radyasyon, meteor çarpmaları ve aşırı sıcaklık farklılıkları. Yine de Jay Melosh'un araştırmasına göre, yer altıda yapılacak çalışmalar daha ucuz ve daha güvenli bir alternatif oluşturuyor.

Lav tünelleri şehirleri muhafaza edecek kadar büyük
Prof. Melosh konuya ilişkin konferansta şu açıklamayı yaptı: “Ay'daki lav tüpleri, aslında lav akıntıları ve volkanik patlamaların oluşturduğu tüneller. Bu akıntılar, boru şeklinde yapılar oluşturdular. Püskürmeler sona erdiğinde akıntılar da durdu. Bu borular da gölge tüneller şeklinde günümüze ulaştılar”. Konferansa katılan bilim adamlarından David Blair ise bu lav tüplerinin gelecekte inşa edilebilme olasılığı olan şehirleri muhafaza edecek kadar büyük olduğunu belirtti. Tünellerin genişliği 800 metreden 9.6 km'ye kadar değişiyor.

Astronotlar için sığınak olabilir
Ay yüzeyinde tespit edilen onlarca çukur da bu tünellerin varlığını kanıtlıyor. Gökbilimcilere göre bu çukurlar ay ovalarının altında bulunan lav kanallarının bacası. Bu tip tüneller milyarlarca yıl önce lavın akarken üst kısmının soğuyarak katılaşması ve altta akmayı sürdüren lav derelerini yalıtan bir çeper haline gelmesiyle oluştu. Bu tünellerden bazıları Ay'da kalacak olan astronotlar için soğuktan koruyan doğal bir sığınak haline gelebilir. Profeser Joy Melosh ve ekibi tüneller ve mağaralar üzerinde çalışmalarını sürdürecek.




Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >