Ay'ın karanlık yüzünü neden hiç görmeyiz? Ay'ın karanlık yüzü ve sırları

Dünyanın uydusu olan Ay'ın dünyadan hep aynı yüzü görülür. Karanlık yüzü denilen diğer tarafı hiç görülmez. Peki bu karanlı yüzünde neler vardır? Uzaylılar orada mı yaşıyor?

Ay'ın kendi ekseni etrafında dönme süresi ile Dünya etrafında dönme süresi aynıdır. Yaklaşık 29 gün süren bu periyot yüzünden Ay'ın sürekli aynı yüzü dünyaya bakar. Bu sebeple karanlık yüzü adı verilen diğer tarafını hiç göremeyiz.

Önceleri hakkında sayısız efsaneler üretilen Ay'ın karanlık yüzü ise insanlı ay uçuşlarından sonra Ay'a giden insanlar tarafından görülmüştür. ABD başta olmak üzere birçok ülkenin insansız uzay araçları da Ay'ın karanlık yüzünün detaylı fotoğraflarını çekmiştir.Ay'ın görünmeyen kısmı yani Ay'ın karanlık yüzü uydunun % 41'lik alanını kapsar. Yani dünyadan baktığımızda Ay'ın % 59'luk kısmını görebiliriz.

Ay'ın karanlık yüzünde neler var?
Uzay araçlarıyla görüntülenen Ay'ın karanlık yüzünde diğer yüzünde olduğu gibi meteor çukurları gözlendi. Ortaya atılan bazı iddialardaki gibi uzaylılar ya da bir insan yapısı bulunmuyordu. NASA tarafından Ay'da su buharı saptandı ama Ay'da daha önce su olmadığı açıklanmıştı. Bu gizem henüz çözülebilmiş değil.

Ay'ın dünyadan görünmeyen yüzü çıkıntılı ve kamburdur ve Güneş Sistemi'nde onun gibi gezegenine tek yüzünü gösteren bir başka uydu daha yoktur.




Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >