AYM, memurluğa girişte tartışmaya yol açan şartı iptal etti

AYM, memuriyete girişte aranan bu 'güvenlik soruşturması' şartını içeren düzenlemeyi iptal etti.
AYM, memuriyete girişte aranan bu 'güvenlik soruşturması' şartını içeren düzenlemeyi iptal etti.

Anayasa Mahkemesi, 2018 yılında çıkarılan bir düzenleme ile memuriyete girişte 'güvenlik soruşturması' şartı getiren uygulamayı iptal etti. AYM kararında kişisel verilerin ve özel hayatın gizliliğinin korunmasının anayasal teminat altında olduğu belirtildi.

2018 yılında çıkarılan düzenlemeyle kamu hizmeti ve görevine atanacaklar hakkında 'güvenlik soruşturması' ve 'arşiv araştırması' yapılacağı şartı getirildi. AYM, memuriyete girişte aranan bu 'güvenlik soruşturması' şartını içeren düzenlemeyi iptal etti. AYM kararında kişisel verilerin ve özel hayatın gizliliğinin korunmasının anayasal teminat altında olduğu belirtildi.

"Anayasa maddeleriyle bağdaşmıyor"

Anayasa Mahkemesi kararda, "Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucunda devlet memurluğuna atanmasında esas alınacak kişisel veri niteliğindeki bilgilerin alınmasına, kullanılmasına ve işlenmesine yönelik güvenceler ve temel ilkeler kanunla belirlenmeksizin bunların alınmasına ve kullanılmasına izin verilmesi Anayasa'nın 13'üncü, 20'nci ve 128'inci maddelerine bağdaşmamaktadır" ifadelerineyer verildi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >