Azil soruşturması raporu yayımlandı: 20 yıla kadar hapsi isteniyor

ABD Temsilciler Meclisi, Trump'a yönelik azil soruşturması raporunu yayımladı.
ABD Temsilciler Meclisi, Trump'a yönelik azil soruşturması raporunu yayımladı.

ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi, Başkan Donald Trump hakkında yürütülen azil soruşturmasına ilişkin raporunda "Trump'ın görevini kötüye kullandığı" sonucuna ulaştığını açıkladı. Raporda Trump için '20 yıla kadar hapis cezası verilebilir' imasında bulunuldu.

ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi, Başkan Donald Trump hakkındaki azil soruşturması raporunu yayımladı. Raporda "Trump ‘kişisel ve siyasi çıkarlarını ABD’nin ulusal çıkarlarının üzerinde tuttu’ ve yalnızca başkanlık seçimi sürecindeki haklı rekabeti baltalamakla kalmayıp, aynı zamanda ABD’nin ‘ulusal güvenliğini’ de tehlikeye attı" denildi.

Rapor Adalet Komitesi'ne gönderildi

Demokratların kontrolündeki Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi tarafından yayımlanan 300 sayfalık rapor kamuoyuna açıklanarak, bundan sonraki azil soruşturması sürecini yürütecek olan Adalet Komitesi'ne gönderildi.

"Makamını kullandığına ilişkin net bulgular var"

Demokratlar tarafından Trump'a karşı açılan azil soruşturmasının raporunda, "Trump'ın, siyasi rakibi Joe Biden hakkında soruşturma açıldığının açıklanması için Ukrayna'ya baskı yapmak amacıyla makamını kullandığına ilişkin net bulgular var" ifadesine yer verildi.

Bununla beraber, Trump’a yönelik, "Ukrayna'ya askeri yardımı ile Beyaz Saray görüşmesini, 2020 seçim kampanyasına yarar sağlayacak soruşturmaların kamuoyuna açıklanması şartına bağladığı" yönünde 2 ayrı kategoride suçlama yöneltilmesi dikkat çekti.

  • Rapora ilişkin açıklama yapan İstihbarat Komitesi Başkanı Demokrat vekil Adam Schiff, Trump'ın, Ukrayna'ya askeri yardımları, Biden'e açılacak soruşturmaya bağladığını ve bunun yasalara aykırı olduğunu belirtti.

"Dışarıdan yardım aldığı net bir şekilde açıklandı"

Schiff, "Başkan Trump'ın tekrar seçilmesi için dışarıdan yardım talep ettiği tüm açıklığıyla ispatlandı. Başkan Trump, yaptığı hukuksuzluğu kapatmak için kategorik ve eşi benzeri olmayan bir engelleme yapmakla meşgul." değerlendirmesinde bulundu.

Ne olmuştu?

  • ABD Başkanı Trump, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ile temmuzda telefon görüşmesi yapmış, görüşmede Zelenskiy'e rakibi Joe Biden ve ailesini soruşturması durumunda ABD'nin ülkesine yardım edeceğini söylediği iddia edilmiş, ABD Kongresi'ndeki Demokratlar da bu iddia üzerine azil soruşturması başlatmıştı.
  • Trump ise Zelenskiy ile görüşmesinin tamamen usullere uygun olduğunu savunmuş ancak telefon görüşmesinden önce Ukrayna'ya 400 milyon dolarlık askeri ve mali yardımın askıya alındığını açıklaması dikkati çekmişti.
  • Beyaz Saray, görüşmenin dökümünü yayımlamış ve yardımlarla görüşme arasında ilişki olmadığını savunmuştu.
  • Temsilciler Meclisi, önceki hafta yaptığı oylamayla azil soruşturmasının usullerini belirlemiş, kamuya açık oturumların yapılmasını kararlaştırmıştı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >