B planı: Google'a alternatif arama motorları

DuckDuckGo
DuckDuckGo

Yaşanan erişim problemleri Google tabanlı servisler haricinde kullanıcıları alternatiflere yönlendiriyor.

En çok ihtiyaç ise arama motoru kısmında oluyor. Google haricindeki tercih edilebilecek arama motorlarına bakıyoruz.

Dünya genelinde birçok farklı ülkede zaman zaman Googletabanlıservislere erişim sıkıntısı yaşanabiliyor. Google her ne kadar kendi servislerinde zirvede olsa da kesinti ya da benzer durumlarda kullanıcılar alternatiflere yönelmeihtiyacı hissediyor.

Bu ihtiyaç arama motoru kısmında fazlasıyla hissediliyor. Google'aalternatif tercihedilebilecekservisler ise şu şekilde:

Yaani

Yaani, aslında 2017'de çıkış yapan bir arama motoru. Üstelik tamamen ücretsiz ve güvenli yapısıyla ön plana çıkmayı amaçlıyor.

Yandex

Bir diğer alternatif Yandex. Türkiye'de de Google arama motorundan sonra en fazla tercih edilen arama motoru olma özelliği taşıyor.

Yahoo!

Yahoo! hem arama motoru hem de diğer hizmetleri bir arada sunuyor. Üstelik Flickr ile yapılan işbirliği sebebiyle görüntü arama motoru epey başarılı sonuçlar çıkarıyor.

Swisscows

Daha çok gizliliğe odaklanmak isteyenler için geliştirilen Swisscows, arama sonuçlarında çeşitli filtreleme seçenekleri de sunuyor.

Bing

Dünyanın en fazla tercih ettiği ikinci arama motoru olan Bing, Microsoft'un bir çözümü. Üstelik alternatif görsel arama araçları barındırıyor.

DuckDuckGo

Türkiye'deki kullanıcılar pek hakim olmasa da DuckDuckGo yine çevrimiçi gizlilik konusunda epey hassas. Ayrıca uzantı desteğiyle kolayca özelleştirilebiliyor.

Qwant

Qwant, diğer birçok arama motorunun aksine aksine kullanıcıları verilerini hiçbir şekilde analiz edip 'reklam hedeflemede' kullanmadığını belirtiyor.

SearX

StartPage, aslında Google, Yahoo, Wikipedia gibi arama motoru ve platformlardan elde ettiği içerikleri bir araya getirip kullanıcıların karşısına çıkarıyor.

StartPage

Diğer gizlilik dostu arama motoru ise StartPage. Ayrıca özelleştirilebilir seçenekleriyle de kullanıcıların dikkatini çekiyor.
Sorular karşısında basit ve net cevaplar sunan Ask, Google ile büyük benzerlik taşıyor. Üstelik sorgu ve filtremelemesi de başarılı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >