Bağımlı gençlerin psikoterapi sayesinde uyuşturucu batağından kurtulma hikayeleri

Psikoterapi ve kişisel gelişim programı sayesinde hayata tutunmayı başaran uyuşturucu bağımlıları, verdikleri mücadeleleri ve zor geçirdikleri bu süreci anlattı.

Antalya'da Kepez ilçesinde yaşayan madde bağımlıları, Ayık Yaşamda Buluşalım Derneği ( AYBUDER ) desteği ile aldıkları psikoterapi ve kişisel gelişim eğitimi sayesinde uyuşturucu batağından nasıl kurtulduklarını anlattı. Sosyal hayata dönmek adına tedavi gören gençler, uyuşturucuya nasıl başladıklarını ve uyuşturucu parası bulabilmek için yaşadıklarının açıklamasını yaptı,
18 yaşından büyük 6 uyuşturucu bağımlısı, uygulanan 12 basamaklı sosyal entegrasyon programı sayesinde bağımlılıktan kurtulmayı "ayılmayı" başardı.
"İyileşmekte olan bir madde bağımlısıyım"
30 yaşındaki Ercan Sağlam, ailesinde alkol tüketiminin normal karşılandığını ve bunun da kendisinde "İçki içersem erkek olurum" düşüncesini oluşturduğunu söylüyor. Sağlam, 15 yaşındayken girdiği değişik ortamlarda esrar içmeye başladığını ifade ederek uyuşturucu kullanımını kademe kademe arttırdığını belirtti. Tedavi için AMATEM'e, özel hastanelere, psikiyatristlere gittiğini anlatan Sağlam, hastaneden sonra eve uğramadan madde almaya gittiğini söylüyor. Sağlık kuruluşlarından istediği sonucu alamayınca, bu işin kurtuluşu olmadığını ve öleceğini düşündüğünü de söyleyen Sağlam, o sıra kendi bağımlılığını da kabul etmediğini belirtiyor. Aynı zamanda üniversite mezunu olan Ercan Sağlam, internette gördüğü AYBUDER ile irtibata geçerek Antalya'ya gittiğini ve derneğe gittiğinden beri hiçbir şey kullanmadığını söylüyor.
"İyileşmekte olan bir madde bağımlısıyım" 30 yaşındaki Ercan Sağlam, ailesinde alkol tüketiminin normal karşılandığını ve bunun da kendisinde "İçki içersem erkek olurum" düşüncesini oluşturduğunu söylüyor. Sağlam, 15 yaşındayken girdiği değişik ortamlarda esrar içmeye başladığını ifade ederek uyuşturucu kullanımını kademe kademe arttırdığını belirtti. Tedavi için AMATEM'e, özel hastanelere, psikiyatristlere gittiğini anlatan Sağlam, hastaneden sonra eve uğramadan madde almaya gittiğini söylüyor. Sağlık kuruluşlarından istediği sonucu alamayınca, bu işin kurtuluşu olmadığını ve öleceğini düşündüğünü de söyleyen Sağlam, o sıra kendi bağımlılığını da kabul etmediğini belirtiyor. Aynı zamanda üniversite mezunu olan Ercan Sağlam, internette gördüğü AYBUDER ile irtibata geçerek Antalya'ya gittiğini ve derneğe gittiğinden beri hiçbir şey kullanmadığını söylüyor.
"Kardeşimle birlikte madde kullanıyordum"
20 yaşındaki madde bağımlısı Seyfullah Üstün, madde kullanmaya 13-14 yaşlarındayken başladığı ve bunun en büyük nedeninin aile içi iletişim bozukluğu olduğunu savunuyor. Uyuşturucuyu 14 yıl erkek kardeşiyle kullandığını belirten Üstün, ailesinin 7. senede bu durumu öğrendiğini ve bunun üzerine 1-2 ay eve gitmediğini söylüyor. Ailesinin çabalarıyla hastaneye yatsa da bir sonuca ulaşamayan Üstün, bağımlılıktan kurtulmak için zorla evlendirildiğini ancak durumun yine değişmediğini belirtiyor. Üstün, yine ailesinin ısrarıyla derneğe kardeşiyle gittiğini, 3 ay sonra ise kaçtıklarını söylüyor. Bu sırada hırsızlık yaparak yaşamda kalmaya çalışan Üstün, kardeşi fazla dozdan kötüleşince yeniden derneğe dönme kararı alır. 1,5 yıldan beri kardeşiyle dernekte kalıyor ve artık bu bağımlılıktan kurtulmuş durumda.
"Kardeşimle birlikte madde kullanıyordum" 20 yaşındaki madde bağımlısı Seyfullah Üstün, madde kullanmaya 13-14 yaşlarındayken başladığı ve bunun en büyük nedeninin aile içi iletişim bozukluğu olduğunu savunuyor. Uyuşturucuyu 14 yıl erkek kardeşiyle kullandığını belirten Üstün, ailesinin 7. senede bu durumu öğrendiğini ve bunun üzerine 1-2 ay eve gitmediğini söylüyor. Ailesinin çabalarıyla hastaneye yatsa da bir sonuca ulaşamayan Üstün, bağımlılıktan kurtulmak için zorla evlendirildiğini ancak durumun yine değişmediğini belirtiyor. Üstün, yine ailesinin ısrarıyla derneğe kardeşiyle gittiğini, 3 ay sonra ise kaçtıklarını söylüyor. Bu sırada hırsızlık yaparak yaşamda kalmaya çalışan Üstün, kardeşi fazla dozdan kötüleşince yeniden derneğe dönme kararı alır. 1,5 yıldan beri kardeşiyle dernekte kalıyor ve artık bu bağımlılıktan kurtulmuş durumda.
"2,5-3 ay sokakta kendi başıma kaldım"
Madde bağımlısı 23 yaşındaki Onur Büyükyörük, bazı insanların karşılaştıkları zorluklardan kaçmak için madde kullandığını ve kendisinin de 16 yaşında uyuşturucuya uçucu madde ile başladığını söylüyor. İstanbul'da ailesinin isteği üzerine tedavi olan Büyükyörük, tedavi sonrasında yeniden bağımlı olduğunu söylüyor. Aylarca sokakta kaldığını belirten genç, AYBUDER'e başvurunca kendini çok daha iyi hissetmeye başladığını söylüyor. 6 aydır dernekte olan genç, 6 aydır temiz olduğunu söylüyor.
"2,5-3 ay sokakta kendi başıma kaldım" Madde bağımlısı 23 yaşındaki Onur Büyükyörük, bazı insanların karşılaştıkları zorluklardan kaçmak için madde kullandığını ve kendisinin de 16 yaşında uyuşturucuya uçucu madde ile başladığını söylüyor. İstanbul'da ailesinin isteği üzerine tedavi olan Büyükyörük, tedavi sonrasında yeniden bağımlı olduğunu söylüyor. Aylarca sokakta kaldığını belirten genç, AYBUDER'e başvurunca kendini çok daha iyi hissetmeye başladığını söylüyor. 6 aydır dernekte olan genç, 6 aydır temiz olduğunu söylüyor.
"Yedi aydan bu yana hiçbir şey kullanmıyorum"
Kendisini iyileşmekte olan bir madde bağımlısı olarak nitelendiren Bahadır Kıcalı henüz 18 yaşında. Madde kullanımına 13-14 yaşlarında başlayan genç, bu durumunu anne babasının ayrı oluşuna ve evde gördüğü şiddete dayandırıyor. AMATEM'de tedavi olan genç bir sonu alamayınca, AYBUDER'e başvurduğunu ve 7 aydır dernekte olduğunu söylüyor.
"Yedi aydan bu yana hiçbir şey kullanmıyorum" Kendisini iyileşmekte olan bir madde bağımlısı olarak nitelendiren Bahadır Kıcalı henüz 18 yaşında. Madde kullanımına 13-14 yaşlarında başlayan genç, bu durumunu anne babasının ayrı oluşuna ve evde gördüğü şiddete dayandırıyor. AMATEM'de tedavi olan genç bir sonu alamayınca, AYBUDER'e başvurduğunu ve 7 aydır dernekte olduğunu söylüyor.
"Ailem 8 yıl bağımlı olduğumu bilmiyordu"
32 yaşındaki AYBUDER Genel Sekreteri Seyyide Yörük, sorunlu geçen ergenlik döneminin ardından psikiyatriste giderek ilaç kullanmaya başladığını ve üniversitede uyuşturucu madde ile tanıştığını anlattı. Diğerleri gibi olmadığını düşünen Yörük, kendini kontrol edebileceğine inandığını söylüyor. 28 yaşında madde kullanmaya başlayan kadın, bağımlı olduğunu 8 yıl ailesinden sakladığını ve bu beladan yardım alarak kurtulduğunu söylüyor.
"Ailem 8 yıl bağımlı olduğumu bilmiyordu" 32 yaşındaki AYBUDER Genel Sekreteri Seyyide Yörük, sorunlu geçen ergenlik döneminin ardından psikiyatriste giderek ilaç kullanmaya başladığını ve üniversitede uyuşturucu madde ile tanıştığını anlattı. Diğerleri gibi olmadığını düşünen Yörük, kendini kontrol edebileceğine inandığını söylüyor. 28 yaşında madde kullanmaya başlayan kadın, bağımlı olduğunu 8 yıl ailesinden sakladığını ve bu beladan yardım alarak kurtulduğunu söylüyor.
"Bu bir yolculuk"
Dernek başkanı ve eski bir bağımlı olan 57 yaşındaki Yavuz Tufan Koçak, madde bağımlılığının hastane tedavileriyle iyileşmeyeceğini savunuyor. Kendisinin 14 yıldır herhangi bir madde kullanmadığını anlatan Koçak, her şeyini kaybettiği bir noktada dernek kurma fikrinin oluştuğunu ve dernekte tüm dünyada uygulanan 12 basamaklı bir değişim programını uygulamaya başlattıklarını söylüyor.<o:p></o:p>
"Bu bir yolculuk" Dernek başkanı ve eski bir bağımlı olan 57 yaşındaki Yavuz Tufan Koçak, madde bağımlılığının hastane tedavileriyle iyileşmeyeceğini savunuyor. Kendisinin 14 yıldır herhangi bir madde kullanmadığını anlatan Koçak, her şeyini kaybettiği bir noktada dernek kurma fikrinin oluştuğunu ve dernekte tüm dünyada uygulanan 12 basamaklı bir değişim programını uygulamaya başlattıklarını söylüyor.<o:p></o:p>
Değişeceksin!
Programda, "Sen değişeceksin, hayata bakışını değiştireceksin, sorumluluklarını öğreneceksin." ifadelerinin vurgulandığını anlatan Koçak, insanların bu hastalığı hafife aldıklarını fark edip bunu misyon edinerek derneğin kuruluş kararını aldığını söylüyor.
Değişeceksin! Programda, "Sen değişeceksin, hayata bakışını değiştireceksin, sorumluluklarını öğreneceksin." ifadelerinin vurgulandığını anlatan Koçak, insanların bu hastalığı hafife aldıklarını fark edip bunu misyon edinerek derneğin kuruluş kararını aldığını söylüyor.
Sosyalleş, bağımlılıktan kurtul!
Koçak, dernek içerisinde bağımlılara sorumluluk yüklediklerini söylüyor; sabahları yataklarını topladıklarını, birlikte masa hazırlayıp yemek yaptıklarını ve sık sık toplanıp sohbet ettiklerini söylüyor.
Sosyalleş, bağımlılıktan kurtul! Koçak, dernek içerisinde bağımlılara sorumluluk yüklediklerini söylüyor; sabahları yataklarını topladıklarını, birlikte masa hazırlayıp yemek yaptıklarını ve sık sık toplanıp sohbet ettiklerini söylüyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >