Bakan Akar'dan İdlib mesajı: ABD Patriot gönderebilir

Hulusi Akar
Hulusi Akar

ABD basınının 'Türkiye, ABD'den Patriot istedi' iddiaları sonrası İdlib'deki gelişmeleri değerlendiren Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "ABD bizim stratejik ortağımız, NATO üyesiyiz. Ülkemize karşı hem hava, füze tehdidi var, hem de yaşanmış bazı olaylar var. Patriot desteği olabilir" dedi.

Esed Rejim Güçleri'nin İdlib'e yönelik operasyonları Türkiye ile Rusya ilişkilerinde tansiyonun yükselmesine neden olurken, Türkiye'nin ABD'den Patriot bataryası istediği iddia edildi. Bu iddialar sonrası açıklama yapan

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Patriot iddialarını güçlendirecek açıklamalarda bulundu.

Bakan Akar'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"ABD üzerine düşen sorumluluğu yapmalı"

İnsani felaketi önleme konusunda Türkiye'nin gayretlerini çok saygıdeğer buluyorlar. Bu konuda gerçekten desteklediklerini söylüyorlar. Biz de bunun sadece sözle olmasının yeterli olmadığını fiili olarak katkılarını sağlamaları gerektiğini söylüyoruz. Ateşkesin sağlanması bakımından da hem askeri bakımdan hem insani bakımdan üzerlerine düşen sorumluluk neyse katkıları olabilir. Askerlerin İdlib'de sahaya inmesi gibi bir şey değil. Daha önce hava savunma bataryalarını gönderdiler.

Patriot füzesavar sistemi
Patriot füzesavar sistemi

"Patriot desteği olabilir"

Ülkemize karşı hem hava, füze tehdidi var, hem de bu konuda yaşanmış bazı olaylar var. Patriot desteği olabilir. Sayın NATO Genel Sekreterinin bu konuda açıklamaları var. 2011'de bu hadiseler ortaya çıktığında sadece Amerika'dan değil, Hollanda geldi Almanya geldi, Patriot bataryaları geldi. Daha sonra İtalyanlar geldi. SAMP/T'yi getirdiler. Şu anda İspanya Patriot desteğini devam ettiriyor.

Patriot füzelerinin teknik özellikleri

Azami etkili menzili

80 km

Azami etkili irtifası

24.000 m

Sürati

Ses hızından 5 kat daha hızlı

Atışa hazır hale gelme süresi

25 dakika

Uzunluğu

5,30 m

Çapı

410 mm

Ağırlığı

900 kg


Patriot füzesavar sistemi uçakları, taktik balistik füzeleri, cruise füzelerini ve insansız uçakları vuracak şekilde tasarlandı.

Patriot'larda ayrı ayrı ateşlenebilen füze bataryaları bulunuyor. Bilgisayar sistemine bağlı bir radarla hedefini izliyor. Bilgisayardan hedef seçebilen askeri personelin ateşleme mevziine yakın olması gerekmiyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >