Bakan Yılmaz yeni sistemin detaylarını açıkladı

Arşiv
Arşiv

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG yerine gelecek sisteme ilişkin yeni açıklamalarda bulundu. "Çalışmalardan biri her lise kendi sınavını yapacak" dedi.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG yerine gelecek yeni sisteme ilişkin açıklamada bulunuyor.

Bakan Yılmaz'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Biz arkadaşlarla bir çalışma yaptık. Üzerinde çalışılan sistemlerden biri her lisenin kendi sınavını yapması. Okuldaki öğretmenlerle hazırlanan sınav soruları ile sınav yapılacak. Çok fazla soru çok fazla hata olabilir. Bir de her okul kendi sınavını yaptı, diyelim ki çocuk Van'da bir sınavı kazandı, 2-3 yıl sonra İzmir'e göç ettiğinde o çocuğu okul almayacak mı? O zaman ne yapalım? Öğretmenin değerini artıralım, okulun değerini artıralım. Okuldaki her dersten 3 sınav yapılıyor. Bu sınavların objektifliğini sağlamak lazım.

"Soru yazılı olacak, açık uçlu olacak"

Biz aslında yeni müfredata uygun bir soru bankası çalışmalarına da başlamıştık. Soru bankası test değildir. Kişiler adeta hem kursa yönlendiriliyor hem de hiç düşünmüyor çocuklarımız. Sınavların objektifliği için soru bankası oluşturulacak. Ölçme-değerlendirme olmayan sistem olmaz. Soru yazılı olacak, açık uçlu olacak. çocuk kendini ifade edebilmeli.

Sorular bakanlıkça merkezi yapılacak, sınava öğrenciler okullarında girecek. Tüm ülkede uygulanacak, mezuniyet ortalamasına göre öğrenciler yerleştirilecek.

Bizim yaptığımız sınav sonucuna göre bir kısım öğrenciyi evine yakın gönderebilir.

Yazılı sorusunu en mükemmel şekilde yapan çocuk, en çok puanı alan diğerlerinden daha başarılıdır değil mi? Bu sonuca göre Ankara Fen Lisesi diyebilir ki ben 95 ve üzeri olanı alacağım. Bu soruların üzerinde çalışılabilir. Bu sınavlar merkezi yapılacak, okullardaki yazılıların yerine geçecek. Öğrenciler sınava okullarında girecek, tüm ülkede uygulanacak. Bu sonuçlara göre mezuniyet ortalamasına göre yerleştirmeler yapılacak. Bu bir sistemdir.

Bizim hükümet programımızda da var. En iyi okul eve en yakın okuldur. Bunun için bütün okullarımızı kaliteli hale getirirsek bu adrese dayalı kayıt sistemini de hayata geçirebiliriz. Bizim yaptığımız sınav sonucuna göre bir kısım öğrenciyi evine yakın okula gönderebiliriz.

Fen liseleri için ayrı kriter getirebiliriz. En başarılı yüzde 5-10'luk dilimde yer alan öğrencilerin girebileceği bir sistem de olabilir. Bu sistemlerin hiç birinde test yok. Test dediğiniz şey öğrenmeyi ölçmez. Eskiden öğretmenlerin kanaat notu vardır. Hepsine bakıp bir başarı notu çıkabilir.

3 öneri üzerinde çalışıyor

Arkadaşlarımız bu 3 öneri üzerinde çalışıyor. Bittiğinde kamuoyuna duyuracağız.

Türkiye'nin petrolü yok, doğalgazı yok. Ama dünyada 13. sıradayız. Bu başarının sebebi elmas gibi olan beşeri sermayemiz.

Pisa resmin tamamını göstermez. Bir değerdir. Kimse diyor mu Vietnam Amerika'nın önündedir. Pisa'dan geldiler Elbistan lisesine gidip oradaki öğrencilerimizi teste soktular. Dolayısıyla bizim öğrencilerimiz Finlandiya'daki öğrencilerden de iyidir.

Tek sınav bu sene uygulanacak. Sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil sınavı olacak. Sınavın merkezi Türkçe ve matematik olacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >