Bakiyesi bitenlere akbil basarak ayda 5 bin lira kazanıyorlar

arşiv
arşiv

Gün içinde ortalama 13 milyon insanın yolculuk ettiği İstanbul’da; metro, metrobüs turnikelerinin önünde akbil basarak geçimini sağlayanların aylık kazancı dudak uçuklattı.

Toplu taşıma duraklarında İstanbulkart bakiyesi bitenlere akbil basarak geçimini sağlayanların sayısı giderek artarken, bu kişilerin aylık kazancı şaşkına çeviriyor.

Bileti olmayan yolcu veya turistler için İstanbulkart basarak kişi başı 70 kuruş ila 1 lira arasında değişen tutarlarda fark alan çalışanlar yüksek oranlarda kar elde ediyorlar.

Türkiye Gazetesi'nden Cabir Turgut'un haberine göre tıpkı eski dönemlerdeki otobüs muavinleri gibi çalışan bu kişilerin her birinin elinde en az bakiyesi 100 lirayla doldurulmuş kartlar var. Son dönemde birçok metro ve metrobüs istasyonunda daha sık görülüyorlar.

Yenibosna civarında 2 yılı aşkın süredir bu işi yaptığını anlatan Ahmet Ö. vatandaşların sıkça kullandığı metro ve metrobüs gişelerinin yüksek oranlarda kâr etmek için iyi bir fırsat olduğuna dikkati çekiyor.

“Vatandaş bakiyesi bitmişse geri dönüp doldurmakla uğraşmıyor”

Ahmet Ö. günlük harçlığını çıkartmak için başladığı bu işi yüksek getirisi olduğunu görünce meslek edinmiş. Özellikle sabah ve akşam saatlerindeki yoğunluktan faydalandıklarını anlatan Ahmet Ö. "Vatandaş işe gidip gelirken, hep bir koşuşturmaca içerisinde. Bakiyesi bitmişse geri dönüp doldurmakla uğraşmıyor. Biz de buradaki boşluğu değerlendiriyoruz" diyor.

Gün içinde ortalama 13 milyon kişi seyahat ediyor

İstanbul'da günde 13 milyon kişi seyahat ediyor. İETT verilerine göre; bu yolcuların yüzde 46'sı ücretli çalışan, yüzde 6'sı ise patron. Öte yandan bir de günlük yükleme sayısı var. Her gün 3,5 milyon kişi dolum yaptırıyor. Bunun sonucunda aldıkları fişlerin rulo uzunluğu 28 kilometreyi buluyor. İşte söz konusu gelişmeler nedeniyle bugün metrobüs duraklarında, vapur iskelesi ve metro istasyonlarının birçoğunda İstanbulkart üzerinden para kazanan kişilere rastlamak mümkün.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >