Balkanlar sallanıyor: Depremler Türkiye hattını etkileyecek mi?

Arnavutluk'taki otel enkazında bir kişinin cansız bedenine ulaşılmıştı.
Arnavutluk'taki otel enkazında bir kişinin cansız bedenine ulaşılmıştı.

Balkan ülkelerinden Arnavutluk'ta 50 kişinin hayatını kaybettiği 6,4'lük depremin ardından bölgedeki komşu ülkelerden Yunanistan ve Bosna Hersek'te de depremler meydana geldi.

Güney Ege Dalma Batma Kuşağı'nda meydana gelen depremlerin Türkiye hattını nasıl etkileyeceğini Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'a sorduk.

Balkanlarda meydana gelen depremlerin Türkiye'deki fay hatlarını etkilemeyeceğini söyleyen Ercan, Dalma Batma Kuşağı'nda bulunan Ege ve Akdeniz kıyılarının ise deprem riskiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı.

Son günlerde Arnavutluk, Bosna Hersek ve Yunanistan başta olmak üzere Balkanlar 'deprem' ile dünya gündeminde.

Arnavutluk'ta 26 Kasım'da meydana gelen ve merkez üssü Dıraç şehrine 15 kilometre mesafede bulunan 6,3 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 50'ye yükseldi.

Arnavutluk, ana depremin ardından 5,6 ve 5,1'lik depremlerle sarsılırken Yunanistan ve Bosna Hersek'te de çeşitli büyüklükte depremler meydana geldi.

Balkanlar'daki depremler Türkiye'yi etkiler mi?

Komşumuz konumundaki Balkan ülkelerinde yaşanan depremler, akıllara deprem kuşağında olan Türkiye'nin etkilenip etkilenmeyeceği sorusunu getirdi.

Konuya ilişkin ulaştığımız Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan 'komşuda' yaşanan depremleri yorumladı.

Balkanlarda yaşanan depremlerden Türkiye'nin etkilenmeyeceğini belirten Ercan, etkilenme ihtimali olarak Menteşe Yarımadasına işaret etti. Fethiye, Çameli Göller Bölgesi'nin etkileneceğinin altını çizen Ahmet Ercan, "Balkanlar'da yaşanan depremden 3 ya da 4 gün sonra Dalaman açıklarında 3,4 büyüklüğünde bir deprem oldu. Bu depremlerin Güney Ege yayı boyunca meydana gelen depremlerin etkisiyle olduğunu söyleyebiliriz." dedi.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, konuşmaya yaptığı sırada görünüyor.
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, konuşmaya yaptığı sırada görünüyor.

Türkiye'de kaç deprem kuşağı var?

Türkiye'de 4 adet deprem kuşağı olduğuna değinen Ercan, "Bir tanesi sağ atımlı Kuzey Anadolu kırığı, sol atımlı Doğu Anadolu kırığı, Batı Anadolu göçüntü kırıkları, bir diğeri ise Menteşe Yarımadasından Fethiye, Lodos, Girit oradan Adriyatik'e kadar uzanan Güney Ege Dalma Batma Kuşağı'dır." ifadelerini kullandı.

Deprem kuşaklarının işleyişleri farklı mı?

Dört kuşağın da işleyişlerinin birbirlerinden farklı olduğuna dikkati çeken Övgün Ahmet Ercan, Balkanlar'da meydana gelen depremlerin Dalma Batma Kuşağı'nın batı kesiminde olduğunu belirtti.

Depremlerin o bölgede birbirini tetiklediğini söyleyen Ercan şöyle konuştu:

"6,4'lük Tiran depremi önce Bosna Hersek'te 5,4'lük bir deprem olmuştu. Bu da yine Dalma Batma Kuşağı'nda meydana gelmişti. Daha sonra 6,4'lük deprem bu sefer doğuya döndü, Girit'in 78 kilometre batısında bu kez 6,2'lik bir deprem yarattı. Bunun yanı sıra bölgede meydana gelen artçı depremleri de söyleyebiliriz.

Arnavutluk'un Dıraç şehrinde meydana gelen 6,4'lük depremin ardından enkaz kaldırma çalışmaları böyle görüntülenmişti.
Arnavutluk'un Dıraç şehrinde meydana gelen 6,4'lük depremin ardından enkaz kaldırma çalışmaları böyle görüntülenmişti.

Dalma Batma Kuşağı Türkiye'yi nasıl etkiler?

Dalma Batma Kuşağı, Türkiye'de Ege Bölgesi ve Akdeniz'in en derin depremleridir. Bunların derinlikleri 150 kilometreye kadar varabilir. Oysa Türkiye'deki deprem derinlikleri 5 ila 10 kilometre arasındadır. Aynı zamanda bunlar Dalma Batma Kuşağı depremleri olduğu için süpürtü dalgaları yani deprem dalgaları çıkarabilir. Fakat 6,4'lük Arnavutluk depremi karada olması nedeniyle bir deprem dalgası oluşturmadı. Eğer denizde olmuş olsaydı bölgede bir deprem dalgası oluşmasını bekleyebilirdik. Kaldı ki geçmişte bu kuşak boyunca yaklaşık 7,3'e kadar büyük depremler olmuş ve tarihsel kayıtlara göre bu depremlerde 5 ve 7 metrelik süpürtü dalgaları oluşmuştur. Gerek Ege adalarında gerek Türkiye ve Yunanistan deniz kıyılarında 5 ila 10 bin kadar kişiyi denize sürüklediği söylenir.

Bu bölgedeki depremlerin ana kaynağı; güneydeki Afrika ana karasının yılda 3 ila 4 santimetre kuzeye doğru hem Anadolu'yu hem Ege'yi hem de Adriyatik'i traşlaması ve ittirmesi sonucu gerginliklerin aniden boşalmasının sonucudur. Beklenmedik bir olay değildir, 6,4'lük deprem ucuz atlatılmıştır."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >