Banknotların üzerindeki kadınlar

Dünya tarihi boyunca ülkelerin kurucuları, kahramanlar, önemli insanlar hep erkek olmuştur. Bu isimlerin heykelleri dikilmiş, anıtları yapılmış hatta paraların üzerin resimleri basılmıştır. Peki kadınlar? Kahramanlık yapan insanlık tarihine geçen kadınlar için neler yapıldı? Bizde 50 liralık banknotun arkasında Türk edebiyatının ilk kadın romancısı Fatma Aliye hanımın resmi var.

Dünyada kullanılan banknotların üzerinde hangi kadınların portreleri var?


Avustralya

                                    
                                    Avusturya'da kullanılan 5 doların üzerinde İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in resmi var. Eylül ayında kullanıma giren banknot büyük tepki çekti. Sebebi paranın üzerinde kullanılan kraliçenin resminin 80'li yıllarda okullarda öğrencilerin duvarlara çizdikleri resimleri andırıyor.
Avustralya Avusturya'da kullanılan 5 doların üzerinde İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in resmi var. Eylül ayında kullanıma giren banknot büyük tepki çekti. Sebebi paranın üzerinde kullanılan kraliçenin resminin 80'li yıllarda okullarda öğrencilerin duvarlara çizdikleri resimleri andırıyor.
A.B.D.

                                    
                                    ABD'de çıkacak olan 20 dolarlık banknotta Harriet Tubman'ın resmi var? Harriet Tubman 1820'de doğan Tubman çok sayıda kölenin kaçmasına yardım etmiş kölelik karşıtı bir aktivist. Yeni tasarlanan bu banknotla Harriet Tubman bu, yüzyıl aradan sonra ABD'deki paralarda görülecek ilk kadın olacak.
A.B.D. ABD'de çıkacak olan 20 dolarlık banknotta Harriet Tubman'ın resmi var? Harriet Tubman 1820'de doğan Tubman çok sayıda kölenin kaçmasına yardım etmiş kölelik karşıtı bir aktivist. Yeni tasarlanan bu banknotla Harriet Tubman bu, yüzyıl aradan sonra ABD'deki paralarda görülecek ilk kadın olacak.
Suriye

                                    
                                    500 Suriye Lirası' nın üzerinde Palmira kraliçesi Zenobya'nın portresi var. Zenonbya eşi öldükten sonra yönetimi eline aldı. Suriye, Lübnan, Filistin, Mısır ve Anadolu'nun güney ve doğu bölgelerini kontrolü altına aldı. Daha sonra Roma İmparatoru Aurelian tarafından impratotrluk yıkılınca esir alındı ve İtalya'ya sürgün edildi.
Suriye 500 Suriye Lirası' nın üzerinde Palmira kraliçesi Zenobya'nın portresi var. Zenonbya eşi öldükten sonra yönetimi eline aldı. Suriye, Lübnan, Filistin, Mısır ve Anadolu'nun güney ve doğu bölgelerini kontrolü altına aldı. Daha sonra Roma İmparatoru Aurelian tarafından impratotrluk yıkılınca esir alındı ve İtalya'ya sürgün edildi.
Meksika

                                    
                                    
500 pezonun üzerinde ünlü ressam Frida Kahlo'nun 1940 tarihli portresi yer alıyor. Son yıllarda popüler bir ikon haline gelen Kahlo oldukça başarılı bir ressam olmasının yanında, acıklı hayat hikayesi çekiği zorluklar ve bunlarla savaşmasıyla ile biliniyor.
Meksika 500 pezonun üzerinde ünlü ressam Frida Kahlo'nun 1940 tarihli portresi yer alıyor. Son yıllarda popüler bir ikon haline gelen Kahlo oldukça başarılı bir ressam olmasının yanında, acıklı hayat hikayesi çekiği zorluklar ve bunlarla savaşmasıyla ile biliniyor.
Şili

                                    
                                    5 bin Şili Pezosu'nun üzerinde Nobel ödüllü yazar Gabriela Mistral var. Gabriela Mistral 1945'te aldığı Nobel Ödülü ile bunu kazanan ilk Latin Amerikalı oldu.
Şili 5 bin Şili Pezosu'nun üzerinde Nobel ödüllü yazar Gabriela Mistral var. Gabriela Mistral 1945'te aldığı Nobel Ödülü ile bunu kazanan ilk Latin Amerikalı oldu.
Polonya

                                    
                                    
Avrupa ülkelerindeki banknotlarda euro kullanımına geçmeden önce, 20 zlotı kullanan kişilere Polonya asıllı Nobel Ödüllü kimyager Marie Curie'yi hatırlatıyor. Curie radyoaktivite üzerine yaptığı çalışmalarla iki farklı alanda Nobel Ödülü kazandı.
Polonya Avrupa ülkelerindeki banknotlarda euro kullanımına geçmeden önce, 20 zlotı kullanan kişilere Polonya asıllı Nobel Ödüllü kimyager Marie Curie'yi hatırlatıyor. Curie radyoaktivite üzerine yaptığı çalışmalarla iki farklı alanda Nobel Ödülü kazandı.
Rusya

                                    
                                    Günümüz Ruya banknotlarında tarihi anıtlar yer alıyor ancak daha önce kullanımda olan 100 rublede Çariçe İkinci Katerina'nın portresi vardı. Katerina 34 yıl boyunca Rusya'yı yönetmiş ve 18. yüzyıl Rusya'sına damgasını vurmuş bir Çariçedir.
Rusya Günümüz Ruya banknotlarında tarihi anıtlar yer alıyor ancak daha önce kullanımda olan 100 rublede Çariçe İkinci Katerina'nın portresi vardı. Katerina 34 yıl boyunca Rusya'yı yönetmiş ve 18. yüzyıl Rusya'sına damgasını vurmuş bir Çariçedir.
Yeni Zelanda

                                    
                                    Yeni Zelanda'daki 10 dolar, 1893 yılında kadın ve erkekler için seçme ve seçilme hakkı tanındığı ilk ülke olmasını sağlayan Kate Sheppard'ın hatırlanmasını sağlıyor.
Yeni Zelanda Yeni Zelanda'daki 10 dolar, 1893 yılında kadın ve erkekler için seçme ve seçilme hakkı tanındığı ilk ülke olmasını sağlayan Kate Sheppard'ın hatırlanmasını sağlıyor.
İsveç

                                    
                                    20 kronun üzerinde çocuk kitapları yazarı Astrid Lindgren'nin resmi var. Lindergen'in eserleri 85 dile çevrilip 100'ün üzerinde ülkede yayımlandı. En ünlü eseri de Pippi Uzunçorap serisidir.
İsveç 20 kronun üzerinde çocuk kitapları yazarı Astrid Lindgren'nin resmi var. Lindergen'in eserleri 85 dile çevrilip 100'ün üzerinde ülkede yayımlandı. En ünlü eseri de Pippi Uzunçorap serisidir.
Japonya

                                    
                                    5000 yenin üzerinde yazar Higuchi Ichiyo'nun resmi var. Ichiyo' kadınların hayatını anlatan öyküleriyle ün kazandı. Henüz 24 yaşındayken tüberkülozdan hayatını kaybetti.
Japonya 5000 yenin üzerinde yazar Higuchi Ichiyo'nun resmi var. Ichiyo' kadınların hayatını anlatan öyküleriyle ün kazandı. Henüz 24 yaşındayken tüberkülozdan hayatını kaybetti.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >