Banksy'in şovu pahalıya patladı

İçerisinde kendini imha edebilecek bir düzene sahip 'Balonlu Kız' eseri.
İçerisinde kendini imha edebilecek bir düzene sahip 'Balonlu Kız' eseri.

Dünyanın en gizemli sanatçılarından birisi olan ve toplumsal sistem bozukluklarına yaptığı eserlerle ile tepki gösteren Banksy, İngiltere'de bir resim müzayedesinde satılan 'Balonlu kız' tablosunu imha etmesi üzerine adını tüm dünyaya duyurmuştu. Eserin 1 milyon strelinin üzerinde satılmış olması sokak sanatçısı Banksy'in başını polisle belaya soktu.

Hakkında sadece İngiliz olduğu gerçeği bilinen Banksy takma ismiyle ünlenen sokak sanatçısının başı polisle belaya girdi.

'Balonlu Kız' eseri, çerçevesi içerisine gizlenmiş kağıt doğrama makinesi vasıtasıyla kendini imha eden İngiliz sokak sanatçısı Banksy hakkında hukuki işlem başlatılabilir.

Daily Mail'e konuşan avukat ve Londra'daki Hukuk Üniversitesi'nde öğretim üyesi olan Salome Verrell, Bansky'nin eserinin Londra'daki Sotheby's müzayede evinde 1 milyon 42 bin sterline satılmasının hemen ardından kendini imha etmesini sağlayarak yasaları çiğnediğini söyledi.

Verrell, kendini imha etmesinin ardından 'Love is in the Bin' (Çöpteki Aşk) ismi verilen ve satın alan koleksiyonerin alış işleminden vazgeçmediği eserle ilgili olarak "Banksy eserin kendini imha etmesini sağladı. Bunu bilerek ve isteyerek yaptı. Yani bilerek bir başkasına ait olan mala zarar verdi" dedi.

“Kimliği ifşa edilirse”

Kimliğinin ifşa edilmesi durumunda sanatçının polis tarafından sorgulanabileceğini belirten Verrell, doğrama makinesinin satış işleminin ardından çalıştığını ve o andan itibaren tablonun artık başkasının eşyası olduğunu söyledi.

Verrell, sanatçının 1979 tarihli Malların Satış Kanunu ve 1971 tarihli Ceza Kanunu'nu çiğnediğini belirtti.

Kanunların uygulanması yerine eserin fiyatının arttığına dikkat çeken Verrell, " Eğer satın alan kişi durumdan memnun olmak yerine eseri almaktan vazgeçseydi sonuç daha farklı olabilirdi" ifadelerini kullandı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >