Barack Hussein Obama

Arşiv
Arşiv

Barack Obama, dünya onu 2008 ABD seçimlerinde tanıdı. 20 Ocak 2009'da George W. Bush'tan görevi devralarak ABD'nin 44. devlet başkanı oldu. ilk siyahi devlet başkanı olması ABD tarihine atılmış ilk imzasıydı.

Barack Obama, ABD tarihinin ilk siyahi başkanı olması, dünya kamuoyunda geniş yer buldu. ilk imzasıyla kendinden söz ettiren Obama'nın, hayatı, siyasi adımları, Afganistan ve Irak üzerindeki projeleri, ortadoğu ve Türkiye politikası...

Barack Obama'nın hayatı ve 8 yıllık ABD politikası.

Barack Hussein Obama
Barack Hussein Obama, 4 Ağustos 1961 yılında Hawaii'nin Honolulu şehrinde doğdu. Kendisiyle aynı adı taşıyan babası, Kenya'da doğmuş ve büyümüş bir aydındı. Annesi Ann Dunham ise İngiliz kökenli bir Amerikalı'ydı.
Barack Hussein Obama Barack Hussein Obama, 4 Ağustos 1961 yılında Hawaii'nin Honolulu şehrinde doğdu. Kendisiyle aynı adı taşıyan babası, Kenya'da doğmuş ve büyümüş bir aydındı. Annesi Ann Dunham ise İngiliz kökenli bir Amerikalı'ydı.
Üniversite hayatı
New York'taki Columbia Üniversitesi'nde Siyasal
Bilimler bölümünü okudu. 1983 yılında mezun oldu ve 5 yıl aradan sonra dünyanın
en iyi üniversitelerinden Harvard'ın Hukuk Fakultesine girdi. 

Obama, 1991 yılında avukatlık diplomasını aldı.
Üniversite hayatı New York'taki Columbia Üniversitesi'nde Siyasal Bilimler bölümünü okudu. 1983 yılında mezun oldu ve 5 yıl aradan sonra dünyanın en iyi üniversitelerinden Harvard'ın Hukuk Fakultesine girdi. Obama, 1991 yılında avukatlık diplomasını aldı.
İş hayatı
Mezuniyetten sonra Chicago'ya dönen Obama, yurttaşlık
hakları alanında uzmanlaştı, konut ve istihdam konularında ayrımcılığa
uğradığını düşünenlerin davalarına baktı ve 12 yıl süreyle  Anayasa hukuku dersleri verdi.
İş hayatı Mezuniyetten sonra Chicago'ya dönen Obama, yurttaşlık hakları alanında uzmanlaştı, konut ve istihdam konularında ayrımcılığa uğradığını düşünenlerin davalarına baktı ve 12 yıl süreyle Anayasa hukuku dersleri verdi.
Michelle Obama ile evliliği
Kendisi gibi Harvard mezunu olan avukat eşi Michelle
Obama ile de burada tanıştı. 1992 yılında evlenen çiftin Malia ve Saşa adlı iki
kızları var.
Michelle Obama ile evliliği Kendisi gibi Harvard mezunu olan avukat eşi Michelle Obama ile de burada tanıştı. 1992 yılında evlenen çiftin Malia ve Saşa adlı iki kızları var.
Obama ve siyasi kariyeri
Obama'nın siyasi kariyeri, 1996 yılında İllinois
eyalet senatosuna seçilmesiyle başladı. Obama'nın ABD'de ilk defa ülke
sahnesine çıkması, 2004 ABD başkanlık seçimleri sırasında Boston'da toplanan
Demokratik Parti kurultayında yaptığı etkileyici konuşması sayesinde oldu.
Obama bu konuşmasından birkaç ay sonra açık ara farkla Senato'ya seçildi. 10
Şubat 2007 yılında ise 2008 ABD başkanlık seçimlerine Demokratik Parti'den
adaylığını koyduğunu açıkladı.
Obama ve siyasi kariyeri Obama'nın siyasi kariyeri, 1996 yılında İllinois eyalet senatosuna seçilmesiyle başladı. Obama'nın ABD'de ilk defa ülke sahnesine çıkması, 2004 ABD başkanlık seçimleri sırasında Boston'da toplanan Demokratik Parti kurultayında yaptığı etkileyici konuşması sayesinde oldu. Obama bu konuşmasından birkaç ay sonra açık ara farkla Senato'ya seçildi. 10 Şubat 2007 yılında ise 2008 ABD başkanlık seçimlerine Demokratik Parti'den adaylığını koyduğunu açıkladı.
ABD başkanlığı
Barack Obama başkanlık için önce parti içindeki
yarışta eski First Lady Hillary Clinton'u geride bıraktı. 4
Kasım 2008 günü yapılan seçime 72 yaşındaki Cumhuriyetçi rakibi John McCain
karşısında giren Obama, oyların %52'sini kazanarak ABD'nin 44. devlet başkanı
seçildi.
ABD başkanlığı Barack Obama başkanlık için önce parti içindeki yarışta eski First Lady Hillary Clinton'u geride bıraktı. 4 Kasım 2008 günü yapılan seçime 72 yaşındaki Cumhuriyetçi rakibi John McCain karşısında giren Obama, oyların %52'sini kazanarak ABD'nin 44. devlet başkanı seçildi.
20 Ocak 2009
Barack Obama 20 Ocak 2009 günü ABD'nin ilk siyahi başkanı olarak yemin edip George Walker Bush'tan görevi devraldı ve resmen ABD devlet başkanı oldu.
20 Ocak 2009 Barack Obama 20 Ocak 2009 günü ABD'nin ilk siyahi başkanı olarak yemin edip George Walker Bush'tan görevi devraldı ve resmen ABD devlet başkanı oldu.
Nobel Ödülü
2009'da, başkanlık koltuğundaki ilk yılında Nobel Barış Ödülü'nü kazanan Obama'nın, George W. Bush'un felaket başkanlık döneminin ardından, Amerika'nın dünyadaki rolünü iyi yönde değiştirerek, diplomasiye vurgu yapacağı ve askeri çözümlerden mümkün mertebe kaçınacağı yönündeki uluslararası umutlar yeşermişti.
Nobel Ödülü 2009'da, başkanlık koltuğundaki ilk yılında Nobel Barış Ödülü'nü kazanan Obama'nın, George W. Bush'un felaket başkanlık döneminin ardından, Amerika'nın dünyadaki rolünü iyi yönde değiştirerek, diplomasiye vurgu yapacağı ve askeri çözümlerden mümkün mertebe kaçınacağı yönündeki uluslararası umutlar yeşermişti.
Obama ve ekonomi
Barack Obama, ABD Başkanı olmadan önceki
konuşmalarında sık sık değindiği ABD’ye gelişmiş bir sağlık sistemini
kazandırmaktı. Başkan olduktan sonra yaşanan ekonomik kriz ‘Büyük Buhran’, bunu
sekteye uğratsa da Obamacare programı kısmen de olsa ihtiyacı karşılamış büyük
bir adımdır.
Obama ve ekonomi Barack Obama, ABD Başkanı olmadan önceki konuşmalarında sık sık değindiği ABD’ye gelişmiş bir sağlık sistemini kazandırmaktı. Başkan olduktan sonra yaşanan ekonomik kriz ‘Büyük Buhran’, bunu sekteye uğratsa da Obamacare programı kısmen de olsa ihtiyacı karşılamış büyük bir adımdır.
Obama'nın Irak politikası
ABD Başkanı Obama, Ortadoğu sahasında Irak Savaşı’na karşı bir isim olarak, başarılar elde ederken, en ciddi yenilgilerini de yine bu coğrafyada aldı. ABD'nin savaşa katılımına son vermeye kararlı olan Obama, Amerikan güçlerinin sayısını azalttı. Obama, bu geri çekilişle birlikte IŞİD tarafından doldurulacak bir iktidar boşluğuna yol açmakla eleştirilse de, Irak yönetimi, Amerika'nın buradaki askeri varlığının uzamasını istemiyordu. Obama'nın politikaları, Amerika'nın katılımını ve kayıplarını önemli ölçüde azalttı, ama Irak'ın 2003'te Saddam Hüseyin'in devrilmesinden bu yana yaşadığı kaos ve çatışmayı sonlandırmadı.
Obama'nın Irak politikası ABD Başkanı Obama, Ortadoğu sahasında Irak Savaşı’na karşı bir isim olarak, başarılar elde ederken, en ciddi yenilgilerini de yine bu coğrafyada aldı. ABD'nin savaşa katılımına son vermeye kararlı olan Obama, Amerikan güçlerinin sayısını azalttı. Obama, bu geri çekilişle birlikte IŞİD tarafından doldurulacak bir iktidar boşluğuna yol açmakla eleştirilse de, Irak yönetimi, Amerika'nın buradaki askeri varlığının uzamasını istemiyordu. Obama'nın politikaları, Amerika'nın katılımını ve kayıplarını önemli ölçüde azalttı, ama Irak'ın 2003'te Saddam Hüseyin'in devrilmesinden bu yana yaşadığı kaos ve çatışmayı sonlandırmadı.
Obama'nın İran ilişkisi
Obama'nın bölgedeki diğer politikası,  İran'a nükleer programıyla ilgili ciddi sınırlamaları kabul ettiren anlaşma oldu. Bölgede büyük çaplı bir savaşın patlak vermesini önleyen bu diplomatik adım, İsrail'in sert muhalefetine rağmen elde edildi. Kimi çevrelerde hâlâ tartışma konusu olan anlaşma, bir sonraki Amerikan başkanı tarafından sekteye uğrayabileceği yönünde uyarılar alıyor.
Obama'nın İran ilişkisi Obama'nın bölgedeki diğer politikası, İran'a nükleer programıyla ilgili ciddi sınırlamaları kabul ettiren anlaşma oldu. Bölgede büyük çaplı bir savaşın patlak vermesini önleyen bu diplomatik adım, İsrail'in sert muhalefetine rağmen elde edildi. Kimi çevrelerde hâlâ tartışma konusu olan anlaşma, bir sonraki Amerikan başkanı tarafından sekteye uğrayabileceği yönünde uyarılar alıyor.
Obama'nın İsrail/Filistin ilişkisi
İsrail/Filistin konusundaki Obama’nın politikası pekte iç açıcı değil. Başta dengeli bir politika izleyeceği yönündeki yaklaşımı, kısa süre içinde eskisi gibi İsrail'e koşulsuz destek tutumuna geri döndü. BM'de İsrail'e yönelik eleştirilere kalkan olunması, uluslararası arenada İsrail'in Gazze'yi hedef alan üç büyük saldırısına diplomatik destek verilmesi ve Mavi Marmara olayının görmezden gelinmesi, bu desteğin bir ifadesiydi desek pekte yanılmış olmayız.
Obama'nın İsrail/Filistin ilişkisi İsrail/Filistin konusundaki Obama’nın politikası pekte iç açıcı değil. Başta dengeli bir politika izleyeceği yönündeki yaklaşımı, kısa süre içinde eskisi gibi İsrail'e koşulsuz destek tutumuna geri döndü. BM'de İsrail'e yönelik eleştirilere kalkan olunması, uluslararası arenada İsrail'in Gazze'yi hedef alan üç büyük saldırısına diplomatik destek verilmesi ve Mavi Marmara olayının görmezden gelinmesi, bu desteğin bir ifadesiydi desek pekte yanılmış olmayız.
Obama ve Türkiye
Obama, başkanlık koltuğuna oturduktan kısa bir
süre sonra Türkiye ziyareti gerçekleştirerek, Türkiye ile pozitif bir ilişki
sinyalleri verdi. 2010 yılında Türkiye'nin, İran nükleer programı ile ilgili
attığı adımlar ciddi bir gerilim yaşanmasına sebep oldu. Mavi Marmara olayının
Türkiye-İsrail ilişkilerinde sert bir bozulma yaratmasının ardından gerilim üst
seviyeye çıktı. 15 Temmuz hain darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasından
sonra, Obama'nın Türkiye'nin seçilmiş hükümetine desteğini sunma konusunda açık
bir biçimde tereddüt göstermesi, ilişkilerde yeniden ve devamlı bir çıkmaza
girilmesine sebep oldu. Şu anda iki ülke arasındaki gerilimin artmasının bir
diğer sebebi olarak, ABD'den iadesi istenen FETÖ elebaşı Fethullah Gülen'i iade
konusunda hala olumlu bir adım atmamasıdır.
Obama ve Türkiye Obama, başkanlık koltuğuna oturduktan kısa bir süre sonra Türkiye ziyareti gerçekleştirerek, Türkiye ile pozitif bir ilişki sinyalleri verdi. 2010 yılında Türkiye'nin, İran nükleer programı ile ilgili attığı adımlar ciddi bir gerilim yaşanmasına sebep oldu. Mavi Marmara olayının Türkiye-İsrail ilişkilerinde sert bir bozulma yaratmasının ardından gerilim üst seviyeye çıktı. 15 Temmuz hain darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasından sonra, Obama'nın Türkiye'nin seçilmiş hükümetine desteğini sunma konusunda açık bir biçimde tereddüt göstermesi, ilişkilerde yeniden ve devamlı bir çıkmaza girilmesine sebep oldu. Şu anda iki ülke arasındaki gerilimin artmasının bir diğer sebebi olarak, ABD'den iadesi istenen FETÖ elebaşı Fethullah Gülen'i iade konusunda hala olumlu bir adım atmamasıdır.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >