Barbaros Şansal hakkında hazırlanan iddianame reddedildi: "O tweet İstanbul’dan atıldı"

Barbaros Şansal
Barbaros Şansal

İstanbul 43. Asliye Ceza Mahkemesi, sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle 3 Ocak'tan bu yana tutuklu bulunan Barbaros Şansal hakkında hazırlanan iddianameyi reddetti. Mahkeme gerekçe olarak "İddianamede kesin ve inandırıcı delil olmamasını" gösterdi.

İstanbul 43. Asliye Ceza Mahkemesi iade gerekçesinde, dosyaya sunulan ekran çıktılarında ikinci paylaşımın gönderim yerinin İstanbul olarak görüldüğü, şüphelinin ise paylaşımın yapıldığı tarihte Kıbrıs'ta olduğunun dosya kapsamından anlaşıldığı belirtilerek, “Bu halde Kıbrıs'ta bulunan bir kişinin İstanbul gönderimli bir tweet atıp atamayacağına ilişkin araştırmanın suçun sübutuna ilişkin mutlak delil niteliğinde bulunduğu” kaydedildi.

"Paylaşım kendisi tarafından yapılmadı"
Mahkemenin iade kararında, Barbaros Şansal'ın, soruşturma aşamasındaki ifadesinde ''İşletmecisi ve tüm çalışanları Alevi olduğu için Noel Baba kılığındaki Müslümanlar İstanbul'da silahla insanları taradı, özeti budur'' paylaşımının kendisi tarafından yapılmadığını savunduğu hatırlatıldı.

İddianamenin iadesi kararı

Mahkeme iade gerekçesinde ayrıca yargılamanın konusunu sevk maddelerinin değil, iddianamedeki anlatımın oluşturduğunu belirterek, şüphelinin “Türk Milletini alenen aşağılama” suçu ile ilgili yapılan soruşturmaya esas ifadelerinin de iddianamede yer aldığı, bu durumun yargılamanın konusunu belirlemede karışıklığa neden olacağı kanaatine varılarak iddianamenin iadesine karar verildiği belirtildi.

"Tweetler İstanbul'dan atıldı"

Şansal'ın avukatı Efkan Bolaç “Atılan tweet'lerin IP numaralarının eşleştiğine ilişkin rapor bulunmadığı, soruşturma konusu olan tweet'lerin atıldığı yerin ekran görüntüsünde İstanbul olarak göründüğü ancak şüphelinin o tarihte Kıbrıs'ta olması nedeniyle bu durumun açıklanması için yeterli delil bulunmadığı gerekçesi ile iade edildiğini öğrendik” dedi.


Kaynak: bbc.com

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >