Barış Pınarı Harekatı başladı: Hangi bölgeler terörden arındırılacak?

İncirlik'ten kalkan Türk jetleri böyle görüntülendi.
İncirlik'ten kalkan Türk jetleri böyle görüntülendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Suriye'nin kuzeyindeki PKK/YPG ve DEAŞ terör örgütlerine karşı Barış Pınarı Harekatı'nın başlatıldığını açıkladı.

Türkiye'nin güney sınırında oluşturulmak istenen terör koridorunun yok edilmesi ve bölgeye barış ve huzuru getirmek için başlatıldığına vurgu yapılan Barış Pınarı Harekatı ile hangi bölgelerin temizleneceğini mercek altına aldık.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve DEAŞ terör örgütlerine karşı Barış Pınarı Harekatı'nı başlattığını bildirdi.

Erdoğan, Twitter hesabından Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin paylaşımda bulundu.

Operasyon nereye yapılıyor?

Fırat'ın doğusundaki terör hedeflerinin ortadan kaldırılması için başlatılan Barış Pınarı Harekatı kapsamında Türkiye'nin güney sınırları boyunca uzanan 480 kilometrelik bir hattın terörden temizlenmesi hedefleniyor.

Harekat yerleşim birimlerindeki sivillerin zarar görmeyeceği biçimde hazırlandı.

Fırat'ın doğusuna gerçekleştirilen Barış Pınarı Harekatı ile hedef, oluşturulacak güvenli bölge ile güney sınırlarındaki terör tehdidinin ortadan kaldırılması.

Barış Pınarı Harekatı hangi alanları kapsıyor?

"Niyetimiz ilk etapta 30 kilometre derinliğinde ve 480 kilometre uzunluğunda bir barış koridoru tesis ederek, uluslararası toplumun burada 2 milyon Suriyelinin iskanını sağlamaktır."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda gerçekleştirdiği konuşmasında harekatın kapsamını bu ifadelerle özetlemişti.

  • Terörden arındırılacak bölge, Fırat nehrinden Irak sınırına kadar uzanıyor. Bu alan içinde, çok sayıda yerleşim birimi var.Yerleşim birimleri, Türkiye sınırının hemen yanı başında bulunuyor. Harekat planı da bu yerleşim birimlerindeki sivillerin zarar görmeyeceği biçimde hazırlandı.

TSK'ya ait jetler böyle görüntülendi.
TSK'ya ait jetler böyle görüntülendi.

Ayn el Arab

Terör örgütleri bölgedeki hakimiyeti ele geçirdikten sonra Arap nüfusu göçe zorladı. On binlerce Arap, terör örgütünün çocuklarını zorla silah altına alması ya da Arapça eğitim görmeleri engellendiği için evlerini terk etmek zorunda bırakıldı.

Tel Abyad

Terörden kaçan birçok Tel Abyadlı, sınırın diğer tarafındaki Akçakale'de yaşıyor. Akçakale, bugün kendi nüfusundan daha fazla sayıda Tel Abyadlı'ya ev sahipliği yapıyor.

Resulayn

İlçe merkezinin batısındaki Tel Halef köyünde bulunan Amerikan gözlem noktası hafta başında boşaltılmıştı. Barış Pınarı Harekatı ile birlikte Resulayn'ın da terörden arındırılması planlanıyor.

Kamışlı

Terör örgütü rejime vergi ödüyor, rejim de kamu kurumlarını çalıştırmaya devam ediyor. Haseke'nin kuzeydoğusundaki Rümeylan ilçesindeki petrol sahasının da terör örgütü ve rejim tarafından birlikte korunduğu, çıkarılan petrolden elde edilen gelirin de paylaşıldığı iddia edilmişti.

Güvenli bölge nereleri kapsayacak?

Barış Pınarı Harekatı ile terörden arındırılacak yerleşim birimlerinden bazıları şöyle; Malikiyye, Amuda, Dirbasiye ve Fırat'ın batısında kalan Münbiç.

  • Örgütün elindeki alan, Suriye topraklarının yaklaşık üçte birini oluşturuyor. Suriye'nin en büyük tarım arazileri, enerji ve su kaynakları da örgütün işgali altındaki bölgelerde yer alıyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >