Barselona'da büyük protesto: GZT ekibi olay yerinden bildiriyor!

Protesto.
Protesto.

Barselona'da özellikle bağımsızlık referandumu sonrası oldukça sert bir hale bürünen olaylar İspanya Kralı'nın Mobil Dünya Kongresi Resepsiyon'una katıldığı bölgede iyice yoğunlaştı. GZT ekibi olarak biz de oradaydık...

Katalanlar'ın tek taraflı bağımsızlık ilanı sonrasında İspanya'da patlak veren ayrılık krizi, İspanya Senatosu'nun Madrid Hükümeti'ne Katalonya özerk yönetimini feshetme yetkisini vermesiyle bambaşka bir hal almıştı. Bakanlar Kurulu, Katalan Hükümeti'ni feshederek erken yerel seçim ilan etmiş, konunun referanduma taşınması kararlaştırılmıştı. İspanya Hükümeti, 1 Ekim 2017 tarihinde gerçekleştirilen referandum sonrasında ortaya çıkan "Yüzde 90'lık ayrılık" kararını tanımadığını ve yasadışı bulduğunu açıklamıştı.

893 kişi yaralanmıştı!

Referandum sırasında ve sonrasında polisin eylemcilere uyguladığı aşırı şiddet olayların tırmanmasına neden olmuş, Barselona ve Madrid çevresinde 893 kişinin yaralanması olayları bambaşka bir hale getirmeyi başarmıştı.

Katalonya Özerk Yönetimi Sözcüsü Jordi Turull, referandumda 2,3 milyon geçerli oy kullanıldığını ve halkın yüzde 90,09'unun bağımsızlığa destek verdiğini açıklasa da bu durum, İspanya yönetimi tarafından kabul edilmemişti. Süreç bu şekilde ilerlerken yer yer ve zaman zaman gerçekleşen protestolar İspanya hükümetinin ciddi şekilde başını ağrıtmış, olaylar polis nezdinde büyük şiddet gerçekliklerini beraberinde getirmişti.

Fotoğraf: Ömer Lütfü Gözsüz

İspanya Kralı protesto edildi!

Şimdi, 25 Şubat 2018 tarihinde Barselona'da gerçekleşecek Mobile World Congress öncesinde düzenlenen Resepsiyon'a katılan İspanya Kralı ciddi şekilde protestolarla karşı karşıya kaldı. GZT ekibi olarak anbean takip ettiğimiz olaylar büyük bir protesto gösterisi olarak not edildi.

Kral, gizlice uzaklaştırıldı!

Barselona'nın en işlek sokak ve caddelerinin birkaçına yerleşen Katalanprotestocular Kral'ın yemek yediği binanın önüne doğru şeritler çizerek; protesto marşları, spreyle yazılmış sloganlar ve bayraklarla yürümeye başladı. "Robocop"u andıran kıyafetleriyle ve tam teçhizatlı biçimde eylemcileri bekleyen polisler; Kral'ın gizlice bir araba içerisinde kaçırılması sürecine kadar tüm noktaları bariyerler ve araçlarla kapattı. Eylemcilerin yüksek sesle dile getirdikleri, desibel oranı oldukça yüksek protestolar Kral'ın kaçırılmasıyla son buldu.

GZT ekibi olarak sosyal medya hesaplarımızdan yaptığımız canlı yayınla olayları Türkiye'den gözlemleyen tek basın kuruluşu olmayı başardık. Mobile World Congress süresince Barselona'da olacak, hem fuarın hem de İspanya'nın nabzını tutmaya devam edeceğiz...

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fgztcom%2Fvideos%2F790412747815653%2F&show_text=0&width=267
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >