Barzani yönetimine karşı ağır yaptırımlar masada

Askeri müdahale de seçenekler arasında.
Askeri müdahale de seçenekler arasında.

Yapılan bütün itirazlara, uyarılara rağmen 25 Eylül’de yapılacağı açıklanan Kuzey Irak referandumu Türkiye’yi harekete geçirdi. Bakanlıklar ve Genelkurmay Başkanlığı, Barzani’ye karşı uygulanacak olan yaptırımları belirledi. İşte Barzani’ye karşı masadaki o yaptırımlar…

IKBY’nin bağımsızlık referandumuna karşı hazırlanacak dosyalar, 22 Eylül’de yapılacak Milli Güvenlik Kurulu (MGK) ve Bakanlar Kurulu’nda masaya yatırılacak.

Gazete Habertürk'ten Bahar Bakır'ın haberine göre Türkiye, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) referandum kararından vazgeçmemesi halinde, başta ekonomik olmak üzere siyasi ve askeri yaptırımları uygulamaya koyacak. İşte gündemde olan o yaptırımlar:

Başkonsolosluk
Erbil Başkonsolosluğu’nun kapatılması gündemde.
Başkonsolosluk Erbil Başkonsolosluğu’nun kapatılması gündemde.
Habur Sınır Kapısı
Kuzey Irak ekonomik ve ticari olarak Türkiye’ye büyük ölçüde bağımlı. Türkiye, Kuzey Irak ile olan Habur Sınır Kapısı’nı kapatmayı veya sınırlamayı da gündemine alabilir. Derecik, Gülyazı ve Üzümlü sınır kapıları için de düzenlemeler gündeme gelebilir.
Habur Sınır Kapısı Kuzey Irak ekonomik ve ticari olarak Türkiye’ye büyük ölçüde bağımlı. Türkiye, Kuzey Irak ile olan Habur Sınır Kapısı’nı kapatmayı veya sınırlamayı da gündemine alabilir. Derecik, Gülyazı ve Üzümlü sınır kapıları için de düzenlemeler gündeme gelebilir.
Askeri eğitim
Türkiye, DEAŞ ile mücadelede peşmergeye askeri eğitim ve lojistik destek vermişti. Bu yardımların tamamıyla sonlanması hayata geçebilir.
Askeri eğitim Türkiye, DEAŞ ile mücadelede peşmergeye askeri eğitim ve lojistik destek vermişti. Bu yardımların tamamıyla sonlanması hayata geçebilir.
Ticarette sınırlama
Bölgede satışa sunulan ürünlerin yaklaşık yüzde 50’sini Türk malları oluşturuyor. Türkiye, bölgeye yapılan yabancı yatırımlarda ilk 5 ülkenin içinde. Türkiye, bu bölge için gösterdiği kolaylaştırmaları ve yatırımlarını yeniden gözden geçirebilir.
Ticarette sınırlama Bölgede satışa sunulan ürünlerin yaklaşık yüzde 50’sini Türk malları oluşturuyor. Türkiye, bölgeye yapılan yabancı yatırımlarda ilk 5 ülkenin içinde. Türkiye, bu bölge için gösterdiği kolaylaştırmaları ve yatırımlarını yeniden gözden geçirebilir.
Askeri Müdahale
Türkiye, bölgedeki Türkmenlere yönelik müdahale durumunda askeri seçeneğe yönelebilir.
Askeri Müdahale Türkiye, bölgedeki Türkmenlere yönelik müdahale durumunda askeri seçeneğe yönelebilir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >