Başbakan Yardımcısı Şimşek'ten MTV oranı açıklaması

Arşiv
Arşiv

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Motorlu Taşıtlar Vergisi zammı oranının yakında açıklanacağını bildirdi.

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Motorlu Taşıtlar Vergisi zammı başta olmak üzere ekonomi gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

NTV televizyonu canlı yayınında açıklamalar yapan Şimşek'in konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

"MTV’de yeni oran yakında açıklanacak"

İnanıyorum ki kısa süre içerisinde nasıl bir düzenleme olacak bu açıklanacak. Hiçbir hükümet durup dururken vergileri artırmaz. Önümüzdeki sene sadece savunma harcamalarımız Milli Savunma Bakanlığına aktarılacak terörle mücadele için muhtemelen 17-18 milyar liralık ilave bir harcama yapacak. İki seçeneğimiz var ya daha çok borçlanacağız biz bir tercih yaptık kamu ilave harcamalarını sağlıklı vergi gelirleriyle yapalım dedik. MTV'den gelecek gelir 2 milyar civarı. Bize hesap sorulacak ve biz de hesabını vereceğiz. Bizim petrol gelirimiz yok milletten topladığımızı millete hizmet olarak yatırım olarak sunuyoruz. İlave silah sistemleri gündemde.

Kamu gelirlerine yönelik olarak esaslı birkaç reform inisiyatifi alacağız

Gelir vergisi reformu şu anda tekrar gözden geçirildi. Metin revize edildi önümüzdeki yılın ilk yarısında bu hayata geçer. Gelirleri kalıcı olarak yukarı çekeceğiz. Reel olarak cari harcamalar düşecek. Araç kiralama ve satın alma yeni bina yapılması veya kiralama konusunda çok net tavır olacak. İstisnai olaylar hariç izin verilmeyecek. Kastın binek araçlar bugüne kadar ne ile idare ettiyseler onunla idare etmeye çalışacaklar. Kamuda tasarruf dönemi çok güçlü tasarruf dönemi. Yatırımda da önceliklendirme gerekirse kaynakları bir yerden bir yere aktarma konusu. Kamuda tasarruf önceliklendirme gelirlerin kalitesini artırma noktasında çok güçlü çaba var.

"Yastık altı altınları sisteme sokmamız lazım"

İlgi yoğun. İlk gün yaklaşık 15 milyon lira civarında talep geldi. Ülkemizde çok ciddi bir atıl tasarruf var. Bankacılık sisteminde olmadığı için bu kasada evde köşede bir yerde duruyor. Türkiye gidiyor dışarıdan borçlanıyor. Hazine olarak borçlanmada sıkıntımız yok derdimiz bu atıl kaynağı ekonomiye kazandırmak tasarruf havuzunu büyütmek. Var olan bir kaynağı sisteme getirmek.

"Yüzde 2.4 reel getirisi var"

2 bin 200 ton civarı o da yaklaşık 100 milyar dolar civarında atıl muhtemelen çok daha fazladır. Altını da sisteme sokmamız lazım. Gelin diyoruz devletin güvencesinde hazine garanti verecek altınlarınızı Ziraat Bankası'na götüreceksiniz bakacaklar değeri ne onu teslim edeceksiniz faiz istemiyorsanız altına dayalı kira sertifikası faiz konusunda hassasiyetiniz yoksa altına dayalı tahvil vereceğiz. Yüzde 2.4 reel getirisi var. Devlet onun üzerine size ilave yüzde 2.5'a yakın getiri verecek. Altınınıza ihtiyacınız oldu lütfen altımını geri istiyorum dersiniz. Orada ufak tefek masraf olacak ama muhatabımız devlet. Tasarruf havuzumuz büyüyecek. Faizi düşürmenin başka yolu yok. Bizim tasarruf imkanlarımızı büyütmemiz lazım.

Enflasyon konusu

Enflasyon konusunda para politikası gereken sıkılaştırmaya gitti. Kur şoklarının gecikmeli etkisini yaşıyoruz. Kur nispeten istikrara kavuştu. Siz de biliyorsunuz yapısal boyut zaman alıyor, çiftçimizim tepkilerini dikkat alıyoruz. Bu nedenle bir sorunla karşı karşıyayız.

1 Ekim itibarıyal bir sürü yönetmelik çıkıyor. Bir taraftan reform boyutu, istikrar boyutu ile çaba içerisindeyiz. Beklentiler biraz bozulmuş durumda. Önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde net bir şekilde enflasyon tek haneye düşmüş olacak. Biz çabalarımıza devam edeceğiz.

Bu sene için 5.5 makul bir rakam. Sonraki 3 sene boyunca mümkün. Bu sene istihdam çok hızlı artıyor. Dış talep, avrupa birliğinin parasal geliştirme konsuunda güçlü bir talebi var. şuanda kapasite kullanım oranı yüzde 80'e dayandı. Yatırım yapmak için Türkiye'de teşvikler var, yatırımlar artacak, istihdam iç talebi destekliyor. Ticaret ortaklarımız artıyor. Son 5 yılda 5.6 büyüdük. 5.5 civarında da büyüyeceğiz.

Bireysel Emeklilik Sistemi

Bireysel Emeklilik Sistemi, biri gönüllü sistem biri de otomatik katılım. Bizim bahsettiğimiz ilave düzenlemeler otomatik katılıma ilişkin. Rakamlar da kötü değil. 6 milyon 833 üzerinde katılımcı var 72 milyar liranın üzerinde tasarruf var. otomatik katılımda birikim 1.2 milyar lirayı aştı. İlave adım atmamız gerekiyorsa atacağız.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >