Başbakan Yıldırım Başkanlık sisteminin nasıl işleyeceğini açıkladı

Yeni anayasa sürecine ilişkin olarak atılan adımları açıklayan Başbakan Binali Yıldırım, Başkanlık sisteminin uygulamaya nasıl geçirileceğini ve sürecin nasıl işleyeceği madde madde anlattı.

Başbakan Binali Yıldırım, Ankara'daki il başkanları toplantısında önemli değerlendirmelerde bulundu. Yeni anayasa sürecine ilişkin olarak atılan adımları açıklayan Başbakan Yıldırım, Başkanlık sisteminin uygulamaya nasıl geçirileceğini ve sürecin nasıl işleyeceği madde madde anlattı. Bir günde seçimin tamamlanacağını açıklayan Yıldırım, "Hükümet sistemi değişiyor. Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu var. Bir de Meclis var" dedi.

316 imzayla teklifimizi verdik
Yeni Anayasa sürecinde Bahçeli'nin çıkışıyla yeni süreç başladı. 10 Kasım'da Bahçeli'yle görüştük ve işin çerçevesini çizdik. 10 Aralık'ta da teklifimizi Meclis'e verdik. AK Parti grubu olarak 316 imzayla teklifimizi verdik.

AK Parti 14 yıldır her zor anda, ülkenin sorunlarını çözen bir parti oldu. Bu anayasa şüphesiz, 21 maddeden 18 maddesi esasa ilişkindir. 3 maddeyse geçici maddedir. Bunlar yürürlük ve intikal maddeleridir. Bir de ibare değişiklikleri var.

Bir günde seçimi tamamlıyorsunuz
Sistemde Başbakan ve Bakanlar Kurulu yok. Hükümet sistemi değişiyor. Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu var. Bir de Meclis var. Aynı gün yapılan seçim var, Belediye Başkanlığı gibi. Belediye Meclisi de diğer sandıkta seçiliyor. Cumhurbaşkanını seçiyorsunuz ayrı oy veriyorsunuz. Meclis üyelerini de aynı anda seçiyorsunuz. Bir günde seçimi tamamlıyorsunuz. Cumhurbaşkanı yürütmeyle ilgili her türlü kararı Cumhurbaşkanı Kararnamesi'yle alabiliyor. Hukukta 367'yi gördükten sonra ne söyleseler aslında yadırgamamak lazım.

Vergiyi kanunla koyuyor, bütçeyi Meclis onaylıyor. Magna Carta'dan beri bütçe Meclis'in işi.

Yeni şehirler kurmak, yeni belediyeler açmak kanunun işi. Cumhurbaşkanının görevi değil.

Sayın Bahçeli'nin ülke için gösterdiği bu hassasiyet, siyaset üstü duruşu önemliydi.

Bu anayasa koalisyonlar dönemini kapatıyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >