Bavyera eyalet seçimleri Merkel için neyi ifade ediyor?

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanya'nın Berlin kentinde Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU) liderlik toplantısına katılmıştı.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanya'nın Berlin kentinde Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU) liderlik toplantısına katılmıştı.

Almanya Federal Cumhuriyeti'nin en büyük eyaleti olan Bavyera'da gerçekleştirilen seçim sonuçlandı. Hiçbir parti tek başına hükümeti kurmak için gerekli oyu alamazken, seçimde Hristiyan Sosyal Birliği (CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) ağır bir yenilgi aldı. Peki Bavyera seçim sonuçları Almanya Şansölyesi Angela Merkel'i nasıl etkileyecek?

Bavyera eyalet seçimlerinin geçici resmi sonuçları açıklandı. Buna göre, hiçbir parti tek başına hükümeti kurmak için gerekli oyu alamazken CSU son 60 yılın en kötü sonucunu elde etti.

Buna göre İçişleri Bakanı Horst Seehofer'in lideri olduğu Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) yüzde 37,2 oy aldı. Bir önceki seçime göre yüzde 10,5 oy kaybı yaşayan CSU tek başına hükümeti kuracak çoğunluğa ulaşamadı ve tarihi bir hezimete uğradı. Son 60 yılın en kötü sonucunu elde ettiği belirtilen CSU, 2013 seçimlerinde oyların yüzde 47,7'sini almıştı.

Bavyera seçimlerinde Türk asıllı adaylar da yarıştı.
Bavyera seçimlerinde Türk asıllı adaylar da yarıştı.

İlk kez 6 parti eyalet meclisine girdi

  • 205 sandalyeden oluşan eyalet meclisinde CSU 85, SPD 22, Yeşiller 38, Hür Seçmenler 27, Almanya için Alternatif Partisi 22, Hür Demokratlar 11 sandalye aldı.

Aşırı sağcı AfD mecliste

Aşırı sağcı parti AfD partisi de yüzde 11 oy alarak ilk kez meclise girmeyi başardı.

Frankfurt kitap fuarında AfD partisinin propagandasını yapan yaşlı adam.
Frankfurt kitap fuarında AfD partisinin propagandasını yapan yaşlı adam.

Sonuçlar federal hükümeti de etkileyecek mi?

Siyasi gözlemciler, federal düzeydeki koalisyon hükümetinde CDU ve SPD'nin yanında bulunan küçük ortak CSU'nun eyalet seçimlerindeki oy kaybının federal hükümeti de etkileyeceğine dikkati çekiyor.

Alman Die Welt gazetesi
Alman Die Welt gazetesi

Dünya basını ne diyor?

“Ülkeyi zor günler bekliyor”

Die Welt gazetesi seçim sonuçlarını, Berlin'deki Büyük Koalisyona karşı bir oylama olarak yorumladı ve şöyle yazdı:

“Böyle devam etmeyecek. Birlik partilerindeki Merkel sevdalısı kulübün SPD'nin korkunç akibetini yaşamak isteyip istemediğini sorgulaması için Hessen'de de bir hezimet yaşamaları gerekiyor herhalde.

... CSU Federal Almanya için her zaman dik kafalı, sık sık etkileyici ve neredeyse her zaman başarılı bir istikrar çabası olagelmişti. Şimdi bu sona erdi. Almanya daha da karışacak, ki bu Avrupa için de hayra alamet değil. ... Üstüne bir de bir konjonktürel soğuma yaşanırsa durum gerçekten can sıkıcı olabilir.”

Almanya Şansölyesi Angela Merkel
Almanya Şansölyesi Angela Merkel

"Bir sonraki seçim Merkel'in kaderini belirleyebilir"

Polonya gazetesi Rzeczpospolita durumu şu sözlerle açıklıyor:

Berlin'deki koalisyon hükümetini istikrarını riske sokan, Bavyera'da yaşananlardan ibaret değil. Parti içinde de Başbakan Angela Merkel'i eleştirenler var. Geçen yılki parlamento seçimlerinde CDU/CSU tarihinin en kötü sonuçlarını (yüzde 32,9) almıştı. CDU Bavyera seçimlerinden iki hafta sonra Hessen'de yapılacak eyalet seçimlerinde dört yıl öncekinden yüzde 10 daha az oy alabilir.

... O zaman CDU'nun Berlin'deki merkezinde Merkel'i görevden almak isteyen sesler daha yüksek çıkabilir. Merkel aralık ayında Hamburg'ta yapılacak CDU parti kongresinde partiyi ve buna bağlı olarak hükümeti efektif bir şekilde yönetmek için gerekli desteği alamayabilir.

Bavyera seçimlerinde yarışan Seyfettin Karagöl'ün seçim afişi.
Bavyera seçimlerinde yarışan Seyfettin Karagöl'ün seçim afişi.

“Söder'in sağa kaymasına ceza kesildi”

İspanya gazetesi El Periódico de Catalunya'ya göre seçimlerin en önemli konusu göç politikasıydı:

Ülkenin ücretlerin en yüksek, yüzde 2,8'le işsizliğin en düşük olduğu eyaletinde oylardaki kayma nasıl açıklanabilir? Bunun iki nedeni var: Birincisi seçmenin Büyük Koalisyon'u iç kavgalar ve belki de Merkel'in üç yıl önceki sınırları sığınmacılara açma politikası yüzünden cezalandırmış olması. İkincisi ise, Bavyera Başbakanı Markus Söder'in göç politikasında sağa kaymasıyla aşırı sağın söylemlerini meşrulaştırması ve buna paralel olarak ılımlı seçmenin Yeşiller'e gitmesine neden olmasıydı.”

“Avrupa için küçük bir umut”

İtalyan La Repubblica'da yazan Andrea Bonanni'ye göre yurttaşlar, Avrupa'nın birliğine pek çok siyasinin zannettiğinden daha çok inanıyor. Bonanni bunu Yeşiller'in aldığı sonuçlara bakara söylüyor:

“SPD'li sosyal demokratlar bir yıl önceki aldıkları yenilgiden sonra Avrupa'yı parti programlarının merkezine koydu. Ancak Merkel'le imzaladıkları koalisyon sözleşmesinde yer alan büyük temel ilkeler hayata geçirilemedi. Hatta yeni hükümet Avrupa konusunda bir öncekinden daha dikkatli, daha çekimser, daha vizyonsuz çıktı. Bu yüzden seçmen oyunu Yeşiller'e vermeye karar verdi. Yeşiller gerçekten de Avrupa'ya inanmış bir parti ve alternatif bir toplum tablosu çizebilecek yeterlikleri var. Öte yandan Yeşiller Avrupa'da ve Almanya'daki sığınmacıların insan haklarını korumak konusundaki temel ilkelerinden asla sapmadı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >