Bayiler ellerinde kalan araçları eritmek için harekete geçti

Arşiv
Arşiv

Araç piyasasında düşüşler devam ederken bazı otomobil firmaları kampanya miktarlarını artırdı. Sıfır ve ikinci el araç fiyatlarının gidişatı gelecek yıl için merak konusu.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, geçtiğimiz günlerde "Aldığımız tedbirler ve denetimler etkisini gösterdi. Ağustos ayının ortalarından itibaren ikinci el piyasasında fiyatlar düştü, birinci el satışlarda fiyatlar düştü, kampanyalar başladı. 600 bin gizlenmiş araç ortaya çıktı birden ve piyasa büyük ölçüde düzeldi, fiyatlar düştü." ifadelerine yer vermişti.

Öte yandan bayiler stoklarında kalan 2023 model araçları yeni yıl öncesi satabilmek için cazip kampanyalar sunmuş, liste fiyatlarının altında indirim yaptı.

Vatandaş, yatırım amaçlı özellikle sıfır araç alımını durdurdu

Firmaların yaptığı indirimleri değerlendiren İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği Başkan Yardımcısı Hasan Görkem Konu, "Ticaret Bakanlığımızın 6 ay 6 bin kilometreyle ilgili almış olduğu karardan sonra binicilerin sıfır araç satamaması, üç araçtan fazla satamaması kararı süreci tetikledi. Aynı zamanda bu karardan sonra otomotiv yatırım aracı olmaktan çıktı. Vatandaş, yatırım amaçlı özellikle sıfır araç alımını durdurdu. Distribütörlerin de son dönemlerde elinde stok birikmiş oldu. Ve bu stokları eritmek için ciddi kampanyalar yapıldı. Şu an yüzde 20-25 oranlarında indirimlere gidilmiş oldu. Dolayısıyla bu hem sıfır araçta hem de ikinci elde fiyatların düşmesine sebep oldu" dedi.

Ne olmuştu?

Türkiye'de ekim ayında ikinci el çevrim içi binek ve hafif ticari araç pazarında satış sayısı, ekimde eylüle göre yaklaşık yüzde 5, geçen senenin aynı dönemine göre de yüzde 7 azalırken, araç perakende fiyatları ortalama yüzde 1,54 düştü.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >