Bayrakları asın: Antarktika'da geçici bilim üssümüz kuruldu

Antarktika’da Türk Bilimsel Araştırma Kampı kuruldu
Antarktika’da Türk Bilimsel Araştırma Kampı kuruldu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Antarktika'da geçici bilim üssünün kurulduğunu açıkladı. Bilim insanlarının, 3. bilim seferlerini şu anda Antarktika'ya düzenlediğine değinen Varank, Antarktika anlaşmalar sisteminde söz sahibi olarak orada kalıcı bir üs kurulabilmesi için bu bilim seferlerinin yapılmasının zorunluluğuna dikkati çekti. Antarktika'da kurulan geçici bilim üstümüzün tüm detayları...

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Şunun müjdesini veriyorum; arkadaşlarımız resimleri yolladılar. Antarktika'da geçici bilim üssümüzü kurduk." açıklamasında bulundu.

"Çok gururlandıran bir tablo"

Bakan Varank, "Bizim Antarktika'ya bilim üssü kurma projemiz var. Bu da sayın Cumhurbaşkanımızın vizyoner siyaset anlayışıyla ortaya konmuş bir proje. Bilim insanlarımız, 3. bilim seferlerini şu anda Antarktika'ya düzenliyor. Bizim Antarktika anlaşmalar sisteminde söz sahibi olup orada kalıcı bir üs kurmamız için bu bilim seferlerinin yapılması ve orada geçici bir üs kurma faaliyetinin gerçekleştirilmesi gerekiyordu." dedi.

Türk bayrağı ve tabela kampın bulunduğu alana asıldı.
Türk bayrağı ve tabela kampın bulunduğu alana asıldı.

"Antarktika'da geçici bilim üssümüzü kurduk."

Antarktika'ya giden bilim insanlarının fotoğrafları yolladığına dikkat çeken Varank şöyle konuştu:

"Şunun müjdesini veriyorum; arkadaşlarımız resimleri yolladılar. Antarktika'da geçici bilim üssümüzü kurduk. Çok gururlandıran bir tablo var. Bayrağımızı oralarda dalgalandırmak, sancağımızı dalgalandırmak bizler için gurur verici. Ayrıca oldukça meşakkatli bir süreç, bilim insanlarımıza da teşekkürlerimizi yolluyoruz. Nasıl eziyet çektiklerini, nasıl fırtınaya tutulduklarını bana telefonda da anlattılar. Ülkemize hayırlı olsun inşallah."

Bilim insanları AA muhabirine poz verdi.
Bilim insanları AA muhabirine poz verdi.

3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi

Antarktika'ya Bilim Üssü Kurulması Projesi’ne yönelik çalışmaların gerçekleştiği 3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında, Horseshoe Adası’nda Türk Bilimsel Araştırma Kampı kuruldu.

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinesinde gerçekleşen 3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’nde çalışmalar sona yaklaştı.

Buzulların arkasında görünen bir araştırma gemisi.
Buzulların arkasında görünen bir araştırma gemisi.
  • Beyaz kıtada seyre devam eden Türk bilim insanları, zorlu bir yolculuğun ardından Horseshoe Adası’na ulaştı.

Zorlu yolculuk

Yaz sezonunun yaşandığı kıtadaki hava sıcaklığı, bilim insanlarının seyri süresince eksi 10 dereceleri gördü ancak bu değer rüzgarın etkisiyle daha düşük hissedildi.

Şiddetli rüzgar nedeniyle yaklaşık 8 metreyi bulan dalgalar, Türk bilim insanlarının yolculuğunu zorlaştırdı.

Horseshoe Adası da bilim insanlarını fırtınayla karşıladı. Fırtınanın etkisiyle adanın çevresinde rüzgarın hızı saatte 126 kilometre ölçüldü. Yaklaşık bir hafta süren fırtına, bilim insanlarının çalışmalarında gecikmeye yol açtı.

Antarktika'ya Bilim Üssü Kurulması Projesi’ne yönelik çalışmaların gerçekleştiği sefer kapsamında, Horseshoe Adası’nda Türk Bilimsel Araştırma Kampı kuruldu.
Antarktika'ya Bilim Üssü Kurulması Projesi’ne yönelik çalışmaların gerçekleştiği sefer kapsamında, Horseshoe Adası’nda Türk Bilimsel Araştırma Kampı kuruldu.

6 tonluk modüller bot ve helikopterlerle taşındı

Olumsuz hava koşullarının iyileşmesiyle bilim insanları, Türk Bilimsel Araştırma Kampı’nın kurulumu için çalışmalara başlamıştı.

Ağırlığı yaklaşık 6 ton olan 3 modülü mavna, zodyak botlar ve helikopterle karaya taşıyan bilim insanları, bir hafta süren yoğun çalışmaların ardından modüllerin kurulumunu tamamladı.

Söz konusu kampın kurulum çalışmalarına, serbest dalış dünya rekortmeni milli sporcu Şahika Ercümen de destek verdi.

Hava koşulları nedeniyle çalışmalar planlanandan daha fazla sürdü.
Hava koşulları nedeniyle çalışmalar planlanandan daha fazla sürdü.
  • Bütün bu emeklerin sonucunda, Antarktika'ya Bilim Üssü Kurulması Projesi’ne yönelik çalışmaların gerçekleştiği 3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında, Horseshoe Adası’nda Türk Bilimsel Araştırma Kampı kurulmuş oldu.

Türk bayrağı göndere çekildi

Türkiye'nin beyaz kıtadaki geçici üssü olan kampın kurulmasıyla Horseshoe Adası’nda Türk bayrağı göndere çekildi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kutup Araştırmaları Uyg-Ar Merkezi (PolReC) tarafından gerçekleştirilen çalışmalarda 3. Ulusal Bilim Seferi ekibi, kampın açılışının ardından Gaziantep Büyükşehir ve Tuzla Belediyelerinin düzenlediği Antarktika konulu resim yarışmasına katılan ve dereceye giren çocukların resimlerini sergileyerek aile fotoğrafı verdi.

Bakan Varank çalışmaları yakından takip etti

Söz konusu bilim kampının kurulumuyla Türkiye, Antarktika Anlaşmalar Sistemi'nde "danışman ülke" statüsüne geçme hedefine bir adım daha yaklaştı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da Türk bilim insanlarının çalışmalarını yakından takip etti. 3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Lideri Doç. Dr. Burcu Özsoy ile uydu telefonu aracılığıyla görüşmeler gerçekleştiren Varank, çalışmalara ilişkin bilgi aldı.

Kampın son şekli böyle oluştu.
Kampın son şekli böyle oluştu.

Öte yandan Varank, Twitter hesabından da Türk Bilimsel Araştırma Kampı'na ilişkin paylaşımlarda bulundu. Varank, mesajlarında "Antarktika’da al sancağımız göndere çekildi. 3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında Türkiye’nin beyaz kıtadaki geçici üssünü kurduk. 14 bin kilometre uzakta Horseshoe Adası’nda kurduğumuz Türk Bilimsel Araştırma Kampı, bilim insanlarımıza 3 yıl boyunca yaz sezonunda ev sahipliği yapacak." ifadesini kullandı.

3 yıl hizmet verecek

Seferin lideri Doç. Dr. Burcu Özsoy, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Horsehoe Adası’nda 2019-2022 döneminde hizmet verecek bilimsel araştırma kampının kurulumunun tamamlandığını söyledi.

İlk iki seferde fizibilite çalışmalarının yapıldığını hatırlatan Özsoy, şöyle devam etti:

"Bu bilim kampının çok büyük önemi var. Türkiye’den 14 bin kilometre uzaklıktaki kıtaya gelen bilim insanlarına çalışmalarını yaparken rahatlık sağlayacak bilim kampımız, 3 sene yaz sezonunda hizmet verecek."

Bilim insanları, kampın kurulum çalışmalarını tamamlayabilmek için günde yaklaşık 12 saat çalıştı.
Bilim insanları, kampın kurulum çalışmalarını tamamlayabilmek için günde yaklaşık 12 saat çalıştı.

  • Özsoy, sürecin zorlu geçtiğine dikkati çekerek, tüm sefer katılımcılarının büyük bir özveriyle çalıştığını ve çok emek verdiğini ifade etti.

Çevresel duyarlılık ön plandaydı

Horseshoe Adası'nda büyük bir fırtınaya yakalandıklarını aktaran Özsoy, şunları kaydetti:

"Antarktika'da herhangi bir hava tahminini yapamadığınız, yapılan tahminlerde bile beklentileri hiçbir zaman karşılamayan bir süreç içerisine giriyorsunuz. Bu süreç içerisinde her zaman A planıyla başlıyoruz ama gelmiş olduğumuz noktada görüyoruz ki ilk planda mutlaka değişiklik yapmak zorunda kalıyoruz. Buna rağmen fırtınayla mücadele ederek mümkün olduğunca emniyetli zamanlarda adaya çıkarak çalışmalar yapmaya ve kampımızı kurmaya çalıştık."

Kamp için orada bulunanlar bir anı defteri imzaladı.
Kamp için orada bulunanlar bir anı defteri imzaladı.

Özsoy, kampın kurulumunda çevresel duyarlılığı da gözettiklerini vurgulayarak, kurulumla ilgili çevresel etki değerlendirme raporunu Antarktika Antlaşmalar Sistemi'ne önceden gönderdiklerini, kurulum esnasında çevreye ve adadaki canlılara zarar verilmediğini sözlerine ekledi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >