“Bayram geliyor” diye gece uyamayan çocuklardık!

Bayram geliyor
Bayram geliyor

Aranızda 80’li ve 90’lı yıllarda yaşanan bayram günlerini özleyen var mı?

80'li, 90'lı yıllarda dünyaya gelenler sık sık şimdiki çocuklarla kendilerini kıyaslayıp duruyor. Teknolojinin çok az geliştiği bir dönemde çocukluğun tadını çıkaran kuşaktakiler, her bayram öncesi eski günleri yad ediyor. Kurban Bayramı öncesinde de “Nerede eski bayramlar” klişesini dile getiren 30'lu yaşlarına yaklaşan birçok kişi var….

Çocuklar sadece şekerle gönderilmezdi

                                    Kapıya gelen çocuklar yalnızca şeker verilerek gönderilmezdi. Evin hanımları kapıya gelenlere “Karnın aç mı?” sorusunu sorar, yanıtını almadan da mutfağın yolunu tutardı. Bir ekmeğin içine konulan kavurma ya da baklavayla geri dönerlerdi.
Çocuklar sadece şekerle gönderilmezdi Kapıya gelen çocuklar yalnızca şeker verilerek gönderilmezdi. Evin hanımları kapıya gelenlere “Karnın aç mı?” sorusunu sorar, yanıtını almadan da mutfağın yolunu tutardı. Bir ekmeğin içine konulan kavurma ya da baklavayla geri dönerlerdi.
Mendille harçlık alırdık

                                    Çocuklara harçlıklar, şekerler mendil içinde verilirdi. Daha sonra o mendiller temizlenir, okul çantalarının ve önlük ceplerinin vazgeçilmezleri arasındaki yerini alırdı.
Mendille harçlık alırdık Çocuklara harçlıklar, şekerler mendil içinde verilirdi. Daha sonra o mendiller temizlenir, okul çantalarının ve önlük ceplerinin vazgeçilmezleri arasındaki yerini alırdı.
Herkesin kapısı çalınırdı

                                    Kahvaltıdan sonra kurbanlar kesilir, ardından da ziyaretler başlardı. Şimdiki gibi yalnızca yakın akrabalara gidilmezdi. Komşulardan, uzak akrabalara kadar herkese yarım saatte olsa uğranırdı. Elbette bu ziyaretler sırasında “Ben evde kalıp bilgisayarda oyun oynayacağım” deme lüksü yoktu. Anne, baba, çocuklar hatta büyükanne ve büyükbabalarda bu ziyaretlere eksiksiz katılırdı.
Herkesin kapısı çalınırdı Kahvaltıdan sonra kurbanlar kesilir, ardından da ziyaretler başlardı. Şimdiki gibi yalnızca yakın akrabalara gidilmezdi. Komşulardan, uzak akrabalara kadar herkese yarım saatte olsa uğranırdı. Elbette bu ziyaretler sırasında “Ben evde kalıp bilgisayarda oyun oynayacağım” deme lüksü yoktu. Anne, baba, çocuklar hatta büyükanne ve büyükbabalarda bu ziyaretlere eksiksiz katılırdı.
Maaile kahvaltıya

                                    Bayram sabahı maaile erken kalkardı. Evin erkekleri bayram namazına giderken, kadınlar kahvaltı sofrası için hazırlığa başlardı. Bu geleneği birçok aile halen sürdürmeye devam ediyor. Tek farkla; eski yıllarda bayram kahvaltıları çekirdek ailenin katılımıyla yapılmazdı.
Maaile kahvaltıya Bayram sabahı maaile erken kalkardı. Evin erkekleri bayram namazına giderken, kadınlar kahvaltı sofrası için hazırlığa başlardı. Bu geleneği birçok aile halen sürdürmeye devam ediyor. Tek farkla; eski yıllarda bayram kahvaltıları çekirdek ailenin katılımıyla yapılmazdı.
“Bir arpa boyu uzarsın”

                                    Arefe günü evin tüm işi bittikten sonra sıra banyoya gelirdi. Anneler çocuklarını “Arefe günü yıkanırsan bir arpa boyu uzarsın” sözleriyle banyoya gönderirdi. Bu tabloyu hatırlayıp gözünüzün önüne hamam tası ve kazan geliyorsa, siz de 80'lerde dünyaya gelenlerdensiniz demektir.
“Bir arpa boyu uzarsın” Arefe günü evin tüm işi bittikten sonra sıra banyoya gelirdi. Anneler çocuklarını “Arefe günü yıkanırsan bir arpa boyu uzarsın” sözleriyle banyoya gönderirdi. Bu tabloyu hatırlayıp gözünüzün önüne hamam tası ve kazan geliyorsa, siz de 80'lerde dünyaya gelenlerdensiniz demektir.
Arefe günü pazar telaşı

                                    O zamanlar alım gücü de seçenekler çok kısıtlıydı… Bayram öncesi bütçe denkleştirilemediyse, alışveriş arefe gününe kalırdı. Kadınlar, ev işlerini yarım bırakır çocukları için arefe günü kurulan pazarın yolunu tutardı.
Arefe günü pazar telaşı O zamanlar alım gücü de seçenekler çok kısıtlıydı… Bayram öncesi bütçe denkleştirilemediyse, alışveriş arefe gününe kalırdı. Kadınlar, ev işlerini yarım bırakır çocukları için arefe günü kurulan pazarın yolunu tutardı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >