Bayramlarda sosyal medyadan uzak kalamamanızın 13 nedeni

Kurban Bayramı gibi özel günlerde sosyal medya paylaşımlarında artış yaşanıyor. Foto-grafik: Tuğçe Kura

Kurban Bayramı, İslam âleminin en kutsal günlerinden biri... Bu özel gün, genellikle ailemizle ve sevdiklerimizle iç içe, neşe dolu geçer. Ancak sosyal mecralar günümüzde öyle bir boyuta geldi ki; artık orada en özel günlerde, en özel anlarımızı paylaşır olduk. Peki hiç düşündünüz mü; bunu neden yapıyoruz? Bakın sosyal medyadan uzak kalamayanların 13 sebebi neymiş...

Sosyal medya günlük yaşamın her alanında sıkça kullanılan bir araç olarak karşımıza çıkıyor. Günlük, kültürel ve dini ritüellerde de sosyal medyadan vazgeçmiyoruz ve hatta dini ve milli bayramlarımız da artık sosyal medya üzerinden kutluyoruz.

Siz bunu yapmıyor olsanız bile etrafınızda bunu sıkça gördüğünüze eminiz!

via GIPHY

Peki, biz Türkler Kurban Bayramı’nda sosyal medyayı hangi amaçlar için kullanmaktayız? SODİGEM bu sorunun cevabını bulmuş bile!

Ulaşım paylaşımları

via GIPHY

Ailesinden uzakta çalışan veya öğrenim gören kişiler; bayram tatilinde memleketlerine giderken sosyal medyadan yolculuklarına ilişkin bilet, bavul, otobüs, uçak veya tren gibi görselleri sıklıkla paylaşıyor.

Bayram hazırlığı fotoğrafları

via GIPHY

Kurban Bayramı öncesinde bayram temizliğine ve ikram hazırlıklarına ilişkin fotoğraflar ve esprili paylaşımlar yapılıyor. Bu tür paylaşımlar her dini bayramda sosyal medya da yer alır hale geldi.

Bayramlık paylaşımı

via GIPHY

Bayram hazırlığında özellikle çocuklar için yapılan bayram alışverişi önem taşıyor. Sosyal medya kullanıcıları, çocukları için aldıkları bayramlıkların fotoğraflarını sosyal medya hesaplarından paylaşabiliyor. Bayramlık geleneğinin unutulmaması ve devam ettirilmesi gerektiği de paylaşımlara konu olabiliyor.

Toplu bayram mesajları (Dijital Tebrik)

via GIPHY

Bayramlarda Whatsapp ve SMS gibi mesaj servisleri üzerinden toplu tebrik mesajları gönderiliyor. Bu mesajlar hazır metinler olabileceği gibi kişiler tarafından herkese gönderilmek üzere yazılmış metinler de olabiliyor. Bu tür dijital tebrikler, geleneksel değerlere uzak olmaları sebebiyle eleştirilere hedef olabiliyor.

Mesajlaşma uygulamaları üzerinden görseller ile bayram kutlaması

via GIPHY

Sosyal medya ve mesajlaşma uygulamaları üzerinden gerçekleşen bayram tebriklerinde yazılı metin yerine internet ortamında bulunan ve üzerinde “iyi bayramlar”, “Bayramınız kutlu olsun” gibi yazılar bulunan, GİF, video ve hazır görseller kullanııyor.

Kurban Bayramı karikatürleri

via GIPHY

Sosyal medya hesaplarından yapılan kurban bayramı kutlamalarında, kurbanlıklarla ilgili karikatürler de sıkça paylaşılıyor. Kurbanlık alımı, kurbanlıkların kesimi, bayram tatili ve dijital tebrik gibi çeşitli konular karikatürize edilşyor.

Kurbanlıklarla 'selfie' paylaşımı

via GIPHY

Kişiler ibadetlerini yerine getirmek üzere kesecekleri kurbanlıklarla selfie çekerek bu fotoğrafları sosyal medyada takipçileri ile paylaşabiliyor. Bazı sosyal medya kullanıcıları, bu görseller ile yakınlarının bayramlarını kutluyor.

Kurban kesiminden görüntüler

via GIPHY

Bazı vatandaşlar, kurban kesimi esnasında fotoğraf paylaşımı yapıyor ve bu durum sosyal medyada istenmeyen görüntülere neden olduğundan eleştiriliyor. Belirtmeliyiz ki; eleştirenler bizce pek de haksız değil! Kesici aletlerin kullanımından doğan kazalar ve kaçan kurbanlıklar da çoğu zaman paylaşılıyor.

Bayram sofraları paylaşımları

via GIPHY

Kurbanlıklar kesildikten sonra pişirilen yemekler, sosyal medya kullanıcıları tarafından paylaşılıyor. Özellikle öncesi ve sonrası şeklinde mizahi paylaşımlar görülüyor.

Aile fotoğrafları

via GIPHY

Bütün ailenin bir arada olduğu önemli günlerden biri olan bayramlarda mutlu aile fotoğrafları sosyal medya hesaplarından paylaşılıyor. Yakınlarını kaybeden kişiler de üzüntü ve özlemlerini paylaşımlarında dile getirebiliyor. Bu paylaşımlar, kişilerin özel günlerde aileleri ve sevdikleri ile birlikte olabilmesinin önemini vurgulamak amaçlanıyor.

Görüntülü konuşma uygulamaları üzerinden bayramlaşma

via GIPHY

Bayramda ailesinden ve sevdiklerinden uzakta olan vatandaşlar, FaceTime, Whatsapp ve Skype gibi uygulamalar üzerinden görüntülü sohbet gerçekleştirerek yakınları ile bayramlaşmayı tercih edebiliyor. Dijital tebriklere nazaran daha samimi bulunan bu sohbetler kişilere aileleriyle canlı sohbet edebilme imkânı sunuyor.

Kurban Bayramı pikniği

via GIPHY

Kurbanlıklar kesildikten sonra ülkemizde kurban etleri ile mangal yapmak da tercih edilenler listesinde! Ailelerin hep birlikte pikniğe, mesire yerlerine giderek kurban etlerini mangalda pişirerek yediğine sıkça rastlıyoruz.

Bayram tatili

via GIPHY

Bazı vatandaşlar bayram tatilini aile büyüklerinin yanında geçirmek yerine, dinlenme amaçlı tatil beldelerine gitmeyi tercih edebilmekte ve tatil görüntülerini sosyal medya hesapları üzerinden paylaşıyor.

Hangi sosyal ağlar bayramlarda etkin kullanılıyor?

Görüntü ve fotoğraf paylaşımı özellikli Instagram, ülkemizde bayramlarda sıkça kullanılıyor. Kutlama mesajı gönderme ve iletişim kurmada FaceTime, Whatsapp ve Skype; genele bilgi ve ileti göndermede ise Twitter ve Facebook tercih ediliyor.

via GIPHY

Instagram: Dini ve milli bayramlarda Instagram üzerinden paylaşılan gönderiler, uygulamanın formatı gereği görsel içerikler. Görselin açıklamasına eklenen metinlerle yapılan toplu bayram tebrikleri; kullanıcıların aile sofrası, kurbanlık, kurban kesimi, karikatür gibi bayrama ilişkin paylaşımları bu platformda yer alıyor.

Twitter: Instagram’a kıyasla daha ciddi bir platform olan Twitter da çoğunlukla metin içerikli bayram tebrikleri bulunuyor. Bu iletiler Twitter’ın kullanım amaçları kapsamında genele hitap eden içeriklerden oluşmakta.

Facebook: Facebook uygulaması bayramda genele bilgi ve tebrik iletmeye yönelik kullanılıyor. Instagram da olduğu gibi Facebook’ta da bayrama yönelik karikatürler, aile fotoğrafları, bayram sofraları, kurbanlık kesimi ve bayram hazırlıkları paylaşılıyor.

Youtube: Bayramlarda, Youtube uygulamasında kişilerin kendi kutlamalarında kullanabileceği tebrik mesajları içeren videolar paylaşılıyor. Bunun yanı sıra markaların ve kurumların, bayram videoları ve reklamları uygulamada yer alıyor.

Snapchat: Diğer uygulamalara kıyasla kullanım yaşı düşük olan Snapchat’te yapılan paylaşımlarda, bayrama yönelik eğlenceli GIF ve filtreler kullanılıyor.

Facetime/ Skype: Facetime ve Skype uygulamalarında bayramı sevdiklerinden ve ailesinden uzakta geçiren kullanıcılara görüntülü konuşma imkânı sunuyor.

Whatsapp: Bayramlarda görsel içerik gönderimi ve dijital tebriklerin birden çok kişiye gönderilmesi Whatsapp üzerinden sağlanıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >