Bazen Apple da kazanır: 'Cezai indirim açıklandı'

Qualcomm vs Apple.

Apple ve Qualcomm arasında büyük bir süratle gelişen mahkeme süreci devam ediyor. Yasal savaşların ardından sonuçlar yavaş yavaş netleşmeye başladı...

Geçtiğimiz günlerde, Apple ve Qualcomm arasında ABD'ninKaliforniya eyaletinde görülen davalardan biri için 'hakim kararı' açıklanmış ve Qualcomm'un Apple'a yaklaşık 1 milyar dolar ödemesi gerekliliği kararlaştırılmıştı.

Son olarak, Apple ve Qualcomm arasında San Diego'da görülen davaya ilişkin de karar açıklandı. San Diego'daki mahkeme jürisi, Apple'ın Qualcomm'a 31 milyon dolar ödemesi gerekliliğine karar verirken tazminat gerekçesi de net olarak ortaya konmuş oldu. Mahkeme, Apple'ın iPhone üzerinde kullandığı lisanssız Qualcomm bileşenlerini tek tek hesaplayıp birim iPhone başına 1.41 dolarlık bedel belirleyerek ücret belirledi. Qualcomm ve Apple arasında çözüme kavuşturulan iki dava süreci dışında birçok farklı dava da aktif durumda. Önümüzdeki ay San Diego’da başlayacak olan duruşmanın değeri milyarlarca dolarlık telif ücretlerini barındırıyor.

Apple, Qualcomm ile olan savaşında mahkeme kararlarından memnun durumda.
Apple, Qualcomm ile olan savaşında mahkeme kararlarından memnun durumda.

Yeni karar için tarih: 26 Mart 2019!

26 Mart 2019 tarihinde International Trade Comission'ın (Uluslararası Ticaret Komisyonu) önemli ve oldukça ses getiren bir karara daha imza atması bekleniyor. Esasen ITC hakimi; Apple'ın Qualcomm patentlerini ihlal ettiğine dair kararını açıklamış ve bu karar, Qualcomm bileşenlerinin ABD’de yasaklanması kararına ters düşmüştü. Bunun üzerine komisyon, kararın tekrar gözden geçirilmesi için tekrar toplandı ve son kararın önümüzdeki hafta içerisinde verilmesi kararlaştırıldı. GZT Teknoloji ekibi olarak süreci takipteyiz. :)

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >