Bebeklerinize yedirmemeniz gereken besinler

Bebeklerinize yedirmemeniz gereken besinler
Bebeklerinize yedirmemeniz gereken besinler

Ebeveyn olarak en önem verdiğimiz şey bebeklerimizdir; bu yüzden onların sağlığını düşünmeliyiz.

Mutlu bir evliliğin sonucu olan bebeklerimiz hayatımızda en önem verdiğimiz varlıklardır. Doğdukları günden büyüyene kadar bize bağımlı yaşarlar. Bizler de bunun bilincinde olarak onlara bakar, onları büyütürüz. Bunu yaparken aşılarından yediği besinlere kadar her şeyiyle ilgileniriz onların. Ağlarlar sırtlarını okşarız, yemek yediririz. Gülerler onlarla birlikte güleriz. Hayatımıza çok büyük bir anlam katmayı başarırlar bebeklerimiz. Hayatımız boyunca aldığımız en büyük sorumluluktur bebek sahibi olmak. Bu yüzden de kitaplardan okur, internette araştırır, doktorlar ile görüşürüz onların sağlıklı gelişimleri için. Peki, faydalı diyerek bebeklerimize yedirdiğimiz her besin gerçekten onlar için faydalı mıdır?
İnek sütü
İnek sütünün taşıdığı alerji riskinden dolayı, 1 yaşına kadar dikkatli olunmalı. 1 yaşından sonrasında ise, demir eksikliği yaratabileceği için günde en fazla 1 bardak içirilmeli.
İnek sütü İnek sütünün taşıdığı alerji riskinden dolayı, 1 yaşına kadar dikkatli olunmalı. 1 yaşından sonrasında ise, demir eksikliği yaratabileceği için günde en fazla 1 bardak içirilmeli.
Çiğ yumurta
Çiğ yumurtayı, içerebileceği mikroplar nedeniyle bebeklerimize yedirmemeliyiz. Direkt olarak çiğ yumurta olmasa da, çiğ yumurta ile yapılan mayonez, hazır tavuk ve tatlı türü birçoğu gıdanın tüketimini kısıtlamalıyız. Ayrıca 1 yaşından önce çiğ yumurta yedirmek alerji riskini de taşımaktadır.
Çiğ yumurta Çiğ yumurtayı, içerebileceği mikroplar nedeniyle bebeklerimize yedirmemeliyiz. Direkt olarak çiğ yumurta olmasa da, çiğ yumurta ile yapılan mayonez, hazır tavuk ve tatlı türü birçoğu gıdanın tüketimini kısıtlamalıyız. Ayrıca 1 yaşından önce çiğ yumurta yedirmek alerji riskini de taşımaktadır.
Sosis, salam
Bebeklerimiz için zaten kesinlikle yedirmememiz gereken salam, sosis gibi yiyecekleri çocuklarımız için de kısıtlamalıyız. Evet, çocuklarımız özellikle kahvaltıda peynir zeytin yemek yerine salam, sosis gibi yiyecekleri tercih ederler. Fakat bu gibi yiyeceklerin içinde bulunan sodyum nitrit gibi kanserojen maddeler onların sağlığı için çok tehlikelidir.
Sosis, salam Bebeklerimiz için zaten kesinlikle yedirmememiz gereken salam, sosis gibi yiyecekleri çocuklarımız için de kısıtlamalıyız. Evet, çocuklarımız özellikle kahvaltıda peynir zeytin yemek yerine salam, sosis gibi yiyecekleri tercih ederler. Fakat bu gibi yiyeceklerin içinde bulunan sodyum nitrit gibi kanserojen maddeler onların sağlığı için çok tehlikelidir.
Kafein içeren yiyecek ve içecekler
Kafein içeren kahve, kakao, çikolata gibi ürünler bebeğimizde sinirlilik, kabızlık, huzursuz olma hali, çarpıntı gibi etkileri ortaya çıkarabilir. Bu yüzden bebeklerimizde bu yiyecek ve içecekleri kullanmamalıyız. Ayrıca kafein içeren yiyecekler diğer yararlı besinlerin emilimini de engelledikleri için ekstra olarak zararlıdır.
Kafein içeren yiyecek ve içecekler Kafein içeren kahve, kakao, çikolata gibi ürünler bebeğimizde sinirlilik, kabızlık, huzursuz olma hali, çarpıntı gibi etkileri ortaya çıkarabilir. Bu yüzden bebeklerimizde bu yiyecek ve içecekleri kullanmamalıyız. Ayrıca kafein içeren yiyecekler diğer yararlı besinlerin emilimini de engelledikleri için ekstra olarak zararlıdır.
Çay
Çay, gencinden yaşlısına her yaş grubunda demir eksikliği meydana getirmektedir. Bunu birçok kişi bilir. Fakat bebeklerde ve küçük çocuklarda bu etki çok daha fazladır. Bu nedenle bebeklerinize veya çocuklarınıza çay içirmemeniz gerekmektedir. Yoksa genç yaşta demir eksikliği gibi bir hastalık ile uğraşmak durumunda kalırlar.
Çay Çay, gencinden yaşlısına her yaş grubunda demir eksikliği meydana getirmektedir. Bunu birçok kişi bilir. Fakat bebeklerde ve küçük çocuklarda bu etki çok daha fazladır. Bu nedenle bebeklerinize veya çocuklarınıza çay içirmemeniz gerekmektedir. Yoksa genç yaşta demir eksikliği gibi bir hastalık ile uğraşmak durumunda kalırlar.
Bal
Bal, son derece faydalı olarak tüketilen besinlerin başında gelir belki de. Fakat bu doğru bilinen yanlışlardandır. Özellikle 1 yaşından küçük bebeklerimize bal yedirmememiz gerekmektedir. Bal içerisinde bulunan clostridium botulinum sporları nedeni ile alerji riski taşımaktadır. Ayrıca ani kan şekeri yükseltmesi nedeni ile iştah azalması ve uyuklama gibi etkiler de bırakabilir.
Bal Bal, son derece faydalı olarak tüketilen besinlerin başında gelir belki de. Fakat bu doğru bilinen yanlışlardandır. Özellikle 1 yaşından küçük bebeklerimize bal yedirmememiz gerekmektedir. Bal içerisinde bulunan clostridium botulinum sporları nedeni ile alerji riski taşımaktadır. Ayrıca ani kan şekeri yükseltmesi nedeni ile iştah azalması ve uyuklama gibi etkiler de bırakabilir.
Nişasta içeren mamalar
Nişasta, arpa, buğday, yulaf ve çavdar unlarından yapılmış mamalar bebeklerde alerji yapma riski taşımaktadır. Zaten nişastanın vücut için gerekli bir özelliği olmadığı için tercih etmenize gerek yoktur. Onun yerine pirinç unu ile yapılan mamaları tercih etmeniz gerekmektedir.
Nişasta içeren mamalar Nişasta, arpa, buğday, yulaf ve çavdar unlarından yapılmış mamalar bebeklerde alerji yapma riski taşımaktadır. Zaten nişastanın vücut için gerekli bir özelliği olmadığı için tercih etmenize gerek yoktur. Onun yerine pirinç unu ile yapılan mamaları tercih etmeniz gerekmektedir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >