Bedelli askerlikte yeni düzenleme

Arşiv
Arşiv

Bedelli askerlikteki yeni düzenlemeyi de içeren Askeri Ceza Kanunu, Resmi Gazete'de yayımlanarak yasalaştı. Yeni yasa yoklama kaçağı ve bakaya olanlar dahil 550 bin kişiyi kapsıyor. Kanunda, Genelkurmay Başkanı'nın yaş haddinde de değişikliğe gidildi.

Yoklama kaçağı ve bakaya durumunda olanlara bedelli askerlik hakkı getiren kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı. "Askerliğe elverişli" kararı verilmiş olanlar bedelli askerlikten yararlandırılacak. Kanunla yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olan yükümlüler, diğer yükümlülerden daha fazla bedel ödeyerek bedelli askerlikten faydalanacak.

Müracaat tarihine kadar yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olanlar hakkında, yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kalınan tarihten müracaat tarihine kadar geçen sürenin her ayı için ödenecek tutara ilave ek bedel alınacak. Belirlenen ek bedele esas sürenin hesabında, 1 ila 30 gün bir ay kabul edilecek. Bir ayı aşan günler müteakip aya eklenerek hesaplanacak.

Genelkurmay başkanının yaş haddinde değişiklik

Kanunla, Genelkurmay Başkanı'nın yaş haddinde de değişikliğe gidildi. Genelkurmay Başkanı'nın yaş haddi, birer yıllık süreyle 72 yaşına kadar cumhurbaşkanınca uzatılabilecek.

Astsubaylık sınavına da düzenleme getirildi

Resmi Gazete'de yayımlanan kanunda uzman erbaşlara ek sınav hakkı tanındı. Buna göre; harekat veya yurt dışı operasyon görevleri nedeniyle astsubaylık sınavına katılamayan uzman erbaşlara ek sınav hakkı tanınacak.

Kanunla, askeri araç kazası sonucu harp malzemesine zarar vermek suçundan yargılanan erbaş ve erlerin, kasıt veya ağır kusur nedeniyle mahkûm olmaları durumu hariç meydana gelen zarardan sorumlu olmayacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >