Beklenen indirimler raflara yansımadı

Market
Market

Dolar kurundaki sert düşüşe rağmen raflarda eski etiketler duruyor beklenen indirimler raflara yansımadı.

Ekonomide açıklanan yeni model ve alınan tedbirlerin ardından dolar kurundaki sert düşüşe rağmen beklenen indirimler raflara yansımadı. Gıdadan tekstile, ayakkabıdan temizlik ürünlerine kadar tüm ürünlerde 20 Aralık’tan önceki tarihli etiketler duruyor. Değişenlerde ise indirim yüzde 5’i geçmiyor.

Market ürünleri
Market ürünleri

Döviz kurundaki sert düşüşün etiketlere nasıl yansıdığını gözlemlemek için çarşı/pazar dolaşıldığında ve özellikle temel gıda ürünlerinin etiketleri incelendiğinde eski fiyat etiketlerinin durduğu gözlemleniyor.

Market alışverişi
Market alışverişi

Döviz kuru gerekçesiyle en çok zam yapılan yumurta, beyaz peynir, zeytin, makarna, un, sıvıyağ ve pirinç gibi temel gıdaların fiyatları döviz kurunda yaşanan yüzde 40’lık geri çekilmeye rağmen olduğu gibi duruyor.

Siirt'te market ve iş yerlerinde haksız fiyat denetimi yapıldı

İl Ticaret Müdürlüğü ve Siirt Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, ketteki marketlerde denetimlerde bulundu.

Satılan ürünlerin gramajı, fiyat ve irsaliye karşılaştırması, tüketim tarihi ve diğer kurallara uygunluk konularında inceleme yapıldı.

Etiket
Etiket

İndirimler yüzde 5'i geçmedi

Raflarda, tezgahlarda hala doların düşüşe geçtiği 20 Aralık’tan önceki etiketler duruyor. Dövizin yükseliş döneminde gün içinde birkaç kez etiket değiştiren satıcılardan bazıları da fiyatları 20 Aralık’tan sonra güncellemiş; ancak o ürünlerdeki indirim de yüzde 5’i geçmemiş.

Yüksek kur döneminde çok oynak olan ürünlerin bazılarında ise hiç etiket yok. Fahiş fiyat artışlarının yaşandığı temizlik ürünlerindeki indirimler de kuruşlarla ifade edilecek kadar az.

Tekstilde de aynı manzara

Tekstil ve ayakkabıda da durum gıda ürünlerinden farksız. Birçok mağazada kontrol edilen ürünlerde üst üste vurulan etiketlerle fiyatların arttırıldığı görülüyor.

İndirim etiketlerine ise sadece sezon ürünü olmayan yazlık kıyafet ve ayakkabılarda denk geldik. Gıda ürünleri satan esnaf da fiyatlarda çok fazla indirim olmadığını belirtiyor. Gerekçe ise şöyle aktarılıyor: “Şu an stoklarda bulunan ürünler eski kurdan alındı. Bu yüzden stoklardaki ürünler tükenmeden fiyatlarda herhangi bir indirim yaşanmaz.”

Tekstil
Tekstil

Edirne’de marketlere fahiş fiyat denetimi

Edirne Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri tarafından zincir marketlerde fahiş fiyat denetimi gerçekleştirildi. Ekipler, zincir marketlerde reyonları tek tek dolaşarak Bakanlığa iletmek üzere fiyatlarını ve gramajlarını not aldı. Alışverişe gelen vatandaşlar ise denetimlerden memnun olduklarını belirterek, 'Haberlerde izlediğim kadarıyla denetimler yapılıyor. Ama etiketlere yansımadığını düşünüyorum. İndirimlerin çok az miktarda olduğunu gördüm. Alabilen var alamayan var. Bu da vatandaşa zulüm. Gidişatın olumlu olduğunu düşünüyorum. İnşallah daha iyi olacak.' ifadelerini kullandı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >