Beklenen oldu: Huawei’nin HarmonyOS’i kullanıma hazır

Huawei’nin HarmonyOS’i kullanıma hazır
Huawei’nin HarmonyOS’i kullanıma hazır

● Çinli teknoloji devi Huawei, ABD ambargosunun ardından yazılımsal açıdan bağımsız hale gelmek için uzun süredir üstünde çalıştığı işletim sistemini sonunda kullanıma hazır olduğunu duyurdu.

● Huawei Geliştirici Konferansında tanıtılan ilk ürün, HarmonyOS adını verdikleri işletim sistemi oldu. Dünyaya daha fazla uyum getireceği söylenen Huawei’nin yeni işletim sistemi, tüm akıllı ürünlerde kullanılabilecek.

ABD ile arasında tatsızlıklar yaşanması sebebi ile Android lisansı iptal edilen Huawei, kendi işletim sistemi için çalıştığını ve birkaç ay içerisinde hazır olacağını açıklamıştı. Bu açıklamanın ardından beklenen oldu ve yeni işletim sistemiyle tanıştık.

Huawei Geliştirici Konferansı’nın bugün içerisinde başlamasıyla birlikte tanıtılan ilk ürün şirketin kendi işletim sistemi HarmonyOS oldu. Çincede ‘HongmengOS’ olarak karşılık bulan işletim sisteminin ismi daha önceden tahmin edilse de resmi bir açıklaması yoktu. Bugün gerçekeleşen Huawei Geliştirici Konferansında beklenen resmi açıklama geldi.

Huawei Geliştirici Konferansı, Dongguan
Huawei Geliştirici Konferansı, Dongguan

Mikrokernel çekirdekli ilk işletim sistemi

HarmonyOS hakkında konuşan Huawei Tüketici İş Grubu CEO’su Richard Yu, yeni işletim sistemlerinin mikro çekirdek tabanlı ilk işletim sistemi olduğunu açıkladı. Çok geniş bir alanda kullabilecek olan HarmonyOS, açık kaynak koda sahip olması ile birlikte geliştiricilerin üzerinde rahatça çalışabileceklerini ekledi.

HarmonyOS sadece akıllı telefonlarda olmayacak

Geliştirdikleri yeni işletim sistemi olan HarmonyOS’in sadece telefonlarda bulunmayacağını belirten Yu, akıllı her üründe kullanılabilecek olduğunu belirtti. Basit sensörlerden tutun da akıllı televizyonlar, hoparlör, tabletler, otomobiller, bilgisayarlar, akıllı saatler ve kablosuz kulaklıklarda kadar neredeyse her üründe kullanılabilecek.

Huawei'nin yeni işletim sistemi
Huawei'nin yeni işletim sistemi

Popüler uygulamalar desteklenecek mi?

Huawei kullanıcıların en merak ettikleri soru ise şuydu: ‘Çıkacak olan işletim sistemi, herkesin neredeyse bağımlısı olduğu popüler uygulamaları destekleyebilecek mi?’

HarmonyOS hakkında hiçbir detayı atlamadan paylaşan Richard Yu, işletim sistemlerinin çok geniş bir sistem desteğine sahip olduğunu söyledi. Açıklamalarına göre HarmonyOS; Android, Linux, ve HTML5 tabanlı geliştirilen her uygulamayı sorunsuzca destekleyebilecek. Ayrıca Kotlin, Javascript, C ve C++ gibi yazılım dilleri de kullanılabilecek.

HarmonyOS çok geniş bir sistem desteğine sahip
HarmonyOS çok geniş bir sistem desteğine sahip

Kasmayan İşletim Sistemi

“Fiyat/Performans” ürünü denilince ilk akla gelen markalardan biri olan Huawei, diğer android tabanlı telefonlara göre hızlı olması ile dikkat çekiyordu. Lisansının iptal olması ile birlikte kendi işletim sistemini çıkaran Huawei, tahtını başkasına vermeye niyeti yok.

Kullanıcılar için hızlı bir performans sunacağını açıklayan Yu, HarmnoyOS’un KB’lık RAM’lerden GB’lık RAM’lere kadar çok geniş bir bellek aralığında çalışabileceğini açıkladı.

Huawei, Android sistemini kullanamayacak hale geldikleri takdirde HarmonyOS’a geçiş işlemlerine başlayacak
Huawei, Android sistemini kullanamayacak hale geldikleri takdirde HarmonyOS’a geçiş işlemlerine başlayacak

Gerekirse tüm cihazlar HarmonyOS’a geçecek

Yeni işletim sisteminin şu an itibariyle kullanılmaya hazır olduğunu ancak ekosistem ve ortaklıklara saygı duyduklarını açıklayan Yu, “Şu an tüm akıllı telefonlarımız HarmonyOS’a geçiş için hazır ancak bunu yapmayacağız.” diyerek yaşanan her şeye rağmen Google’a bağlı kalmak istediklerini belirtti. Google ve ABD’nin kararlarına göre Android işletim sistemini kullanamayacak hale geldikleri takdirde HarmonyOS’a geçiş işlemlerine başlayacaklarını açıkladı.

HarmonyOS’u kullanan ilk cihazın bir akıllı ekran sistemi olacağını açıklayan Yu, önümüzdeki üç yıl içerisinde bu işletim sistemini giyilebilir teknolojik ürünlerin piyasaya sürüleceğini söyledi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >